abs za szybko działa...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
abs za szybko działa...
Witam Opiszę swój problem jak tylko potrafię. Od jakiegoś czasu coś mi stukało w hamulcach i odbijało pedał więc pojechałem do mechanika który stwierdził ze hamulce mam ok ale mój abs działa jakoś nie tak za szybko łapie . Mianowicie podczas szybkiej jazdy jak hamuje to się włącza normalnie jak już dość mocno zwolnię i przycisnę pedał ale często się zdarz że abs włącza się nawet przy lekkim hamowaniu przy jeździe 20km/h albo nawet czasami jak nie dotykam nawet pedału hamulca lub też powoli samochód toczy się z górki na luzie to pedał już odbija i słychać takie typowe stukanie jak z abs. Byłem w serwisie bosch i podłączyli moje mk3 pod kompa to nie pokazało błędów a innym programem przy drugiej próbie w ogóle auto nie chciało się komunikować z kompem. Mechanik wykluczył czujniki i powiedział że to jakaś gruba sprawa że może system jest zapowietrzony albo coś w pompie abs jest uszkodzone? Co wy na to? Jak można uleczyć moje maleństwo? Koszty nie ważne.
- Paweł Marek
- V.I.P.
a ja sobie zawsze wyobrażam najprostsze rzeczy a nie takie najtragiczniejsze. Więc póki co zwyczajnie oczyść z opiłków czujniki, a potem sprawdź czy nie masz jakiegoś paskudnego luzu na łożysku któregoś koła, bo wtedy zebatka czyjnika odsunie się od niego np w trakcie hamowania i czujnik "myśli" że dane koło przestało sie obracać.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
abs chyba mierzy poprawną predkosć z czujników tylnych kół
POdobne rzeczy dzieją sie przy ciągnięciu ręcznego podczas hamowania zwykłego. Oszukujesz kompa co do rzeczywistej prędksoci auta (bo blokujesz tylne kołą ręcznym) i ABS wtedy ingeruje znacząco zbyt wczesnie.
Sygnał może być źle odczytywany bo:
zużyte tylne amory
za duże cisnienie w tylnych oponach względem przednich lub odrotnie
No i podstawowa sprawa to te czujniki ale mówisz ze są ok,
jesli komp nie pokazal bledow to szukałbym usterki mechanicznej, moze faktycznie pompa
POdobne rzeczy dzieją sie przy ciągnięciu ręcznego podczas hamowania zwykłego. Oszukujesz kompa co do rzeczywistej prędksoci auta (bo blokujesz tylne kołą ręcznym) i ABS wtedy ingeruje znacząco zbyt wczesnie.
Sygnał może być źle odczytywany bo:
zużyte tylne amory
za duże cisnienie w tylnych oponach względem przednich lub odrotnie
No i podstawowa sprawa to te czujniki ale mówisz ze są ok,
jesli komp nie pokazal bledow to szukałbym usterki mechanicznej, moze faktycznie pompa
zapowietrzenie to nie jest raczej grubsza sprawabonev pisze:powiedział że to jakaś gruba sprawa że może system jest zapowietrzony
Wymienię czujniki abs choć na kompie nie było błędów to nowe dużo nie kosztują i będzie pewność że to nie one.Czujniki prędkości w tylnych kołach mogą być uszkodzone i powodują zły odczyt prędkości? Jak będę na warsztacie następny razem to zapytam o te luzy na łożyskach. Mechanik z boscha też mówił że zębatka może się odsunąć i czujnik wariuje. Amory tylne monroe wymieniane pół roku temu, sprawdzę to ciśnienie w kołach. Co jeszcze może być przyczyna? Jeśli pompa to czy ktoś orientuje się jaki jest koszt nowej plus wymiana?
- Paweł Marek
- V.I.P.
szczerze odradzam, oczyść tylko. Uszkodzenie ich wykazałby komputer oraz paliłaby się lampka ABS.bonev pisze:Wymienię czujniki
dokładniebonev pisze:Mechanik z boscha też mówił że zębatka może się odsunąć i
[ Dodano: Czw Sty 24, 2008 9:01 pm ]
zobaczysz że to jakaś bzdeta, typu tego co już napisałem albo obluzowana jakaś wtyczka. Na żadne wymiany pompy sie nie nastawiaj, jeszcze do tego daleko.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- marek2907
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
poczekaj !!!bonev pisze:Wymienię czujniki abs
mozna je łatwo sprawdzić omomierzem oprność na stykach powinna wynosić 1-1,3 KOhm
ale gdyby któryś czujnik był uszkodzony to komp pokazał by błąd a do tego swieciła by się kontrolka i ABS byłby wyłaczony
czujnik wcale nie jest taki tani Coś około 70-100 PLN na allegro
[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]