abs za szybko działa...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

bonev
Nowicjusz
Nowicjusz

abs za szybko działa...

Post autor: bonev » czw sty 24, 2008 20:41

Witam :pub: Opiszę swój problem jak tylko potrafię. Od jakiegoś czasu coś mi stukało w hamulcach i odbijało pedał więc pojechałem do mechanika który stwierdził ze hamulce mam ok ale mój abs działa jakoś nie tak za szybko łapie :jezor: . Mianowicie podczas szybkiej jazdy jak hamuje to się włącza normalnie jak już dość mocno zwolnię i przycisnę pedał ale często się zdarz że abs włącza się nawet przy lekkim hamowaniu przy jeździe 20km/h albo nawet czasami jak nie dotykam nawet pedału hamulca lub też powoli samochód toczy się z górki na luzie to pedał już odbija i słychać takie typowe stukanie jak z abs. Byłem w serwisie bosch i podłączyli moje mk3 pod kompa to nie pokazało błędów a innym programem przy drugiej próbie w ogóle auto nie chciało się komunikować z kompem. Mechanik wykluczył czujniki i powiedział że to jakaś gruba sprawa że może system jest zapowietrzony albo coś w pompie abs jest uszkodzone? :ass: Co wy na to? Jak można uleczyć moje maleństwo? Koszty nie ważne.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sty 24, 2008 20:47

a ja sobie zawsze wyobrażam najprostsze rzeczy a nie takie najtragiczniejsze. Więc póki co zwyczajnie oczyść z opiłków czujniki, a potem sprawdź czy nie masz jakiegoś paskudnego luzu na łożysku któregoś koła, bo wtedy zebatka czyjnika odsunie się od niego np w trakcie hamowania i czujnik "myśli" że dane koło przestało sie obracać.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
sas_gti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: sas_gti » czw sty 24, 2008 21:13

abs chyba mierzy poprawną predkosć z czujników tylnych kół
POdobne rzeczy dzieją sie przy ciągnięciu ręcznego podczas hamowania zwykłego. Oszukujesz kompa co do rzeczywistej prędksoci auta (bo blokujesz tylne kołą ręcznym) i ABS wtedy ingeruje znacząco zbyt wczesnie.

Sygnał może być źle odczytywany bo:
zużyte tylne amory
za duże cisnienie w tylnych oponach względem przednich lub odrotnie

No i podstawowa sprawa to te czujniki ale mówisz ze są ok,

jesli komp nie pokazal bledow to szukałbym usterki mechanicznej, moze faktycznie pompa
bonev pisze:powiedział że to jakaś gruba sprawa że może system jest zapowietrzony
zapowietrzenie to nie jest raczej grubsza sprawa :)

bonev
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bonev » czw sty 24, 2008 21:34

Wymienię czujniki abs choć na kompie nie było błędów to nowe dużo nie kosztują i będzie pewność że to nie one.Czujniki prędkości w tylnych kołach mogą być uszkodzone i powodują zły odczyt prędkości? Jak będę na warsztacie następny razem to zapytam o te luzy na łożyskach. Mechanik z boscha też mówił że zębatka może się odsunąć i czujnik wariuje. Amory tylne monroe wymieniane pół roku temu, sprawdzę to ciśnienie w kołach. Co jeszcze może być przyczyna? Jeśli pompa to czy ktoś orientuje się jaki jest koszt nowej plus wymiana?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw sty 24, 2008 21:59

bonev pisze:Wymienię czujniki
szczerze odradzam, oczyść tylko. Uszkodzenie ich wykazałby komputer oraz paliłaby się lampka ABS.
bonev pisze:Mechanik z boscha też mówił że zębatka może się odsunąć i
dokładnie

[ Dodano: Czw Sty 24, 2008 9:01 pm ]
zobaczysz że to jakaś bzdeta, typu tego co już napisałem albo obluzowana jakaś wtyczka. Na żadne wymiany pompy sie nie nastawiaj, jeszcze do tego daleko.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
marek2907
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: marek2907 » czw sty 24, 2008 22:07

bonev pisze:Wymienię czujniki abs
poczekaj !!!
mozna je łatwo sprawdzić omomierzem oprność na stykach powinna wynosić 1-1,3 KOhm
ale gdyby któryś czujnik był uszkodzony to komp pokazał by błąd a do tego swieciła by się kontrolka i ABS byłby wyłaczony
czujnik wcale nie jest taki tani Coś około 70-100 PLN na allegro

[url=http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53320][img]http://i128.photobucket.com/albums/p180/marek2907/forum2.jpg[/img][/url]
:gora: KLIKNIJ :gora:
[size=200][b]wszystko na 1 stronie[/b][/size]

bonev
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: bonev » czw sty 24, 2008 22:15

Dziękuję bardzo za te cenne rady :prayer: Postaram sie poszukać rozwiązania w tym co mi podpowiedzieliście i dam znać czy coś się poprawiło \:D/

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”