Jak zwiekszyć moc w 1V cd. - Nowe turbo VNT GT1749!!!
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
A ja dziś zacząłem ze znajomym wstawiać VNT do golfinki, ale niestety nie zrobiliśmy dziś wszystkiego. Reszta w poniedziałek ... jak dobrze pójdzie
[ Dodano: 01 Lut 2008 22:28 ]
Ostatno w ramach modyfikacji wstawione zostało nowe turbo VNT gt1749. Żeby spasowało do kolektora wydechowego potrzebna była przejściówka.
Wydech i downpipe zostało również tak jak w serii więc potrzebna była kolejna przejściówka, przykręcana do turbiny na śrubach zamkowych.
Jeśli chodzi o sterowanie zdecydowałem się na rozwiązanie z gruszką ciśnieniową a regulację maksymalnego ciśnienia poprzez sprężynę oporową tuż za gruszką. Twardość sprężyny reguluję nakrętką a to ostatecznie daje mi sterowanie maksymalnym ciśnieniem. Sprężyna jest dość twarda więc początek ładowania ciśnienia tak do 0.5 jest szybki. Potem łopatki w turbinie odchylają się i dynamika wzrostu ciśnienia nico spada.
Coś takiego mi odpowiada bo przy sterowaniu MBC łopatki były zamknięte aż do osiągnięcia maksymalnego ciśnienia, co czasem przy spokojnej jeździe dawało np. 0,8 bara przy 80km/h. Niby spoko ale odczuwalny był wyraźny opór na wydechu i mimo ciśnienia dynamika spadała. Maksymalne ciśnienie mam póki co wysterowane na około 0.9 bara. dodatkowo do układu podłączony jest MBC który upuszcza ciśnienie powyżej maksymalnego. Patent się u mnie sprawdza i praktycznie zawsze mam do dyspozycji 0,4-0,5bara . Próbowałem jeszcze jednego patentu. Rozwiązanie podobne. Ze sprężyną, ale na początku MBC trzymałaby ciśnienie np. 0,4bara a potem ciśnienie szło by na gruszką wysterowaną sprężyną. Jednak okazała się mała klapa, bo mimo wysterowania ciśnienia samą sprężyną na 0,9bara ciśnienie utrzymywało się tylko na takim poziomie jakie wysterowało MBC!! Morał z tego taki że MBC poprzez dziurkę do upuszczania ciśnienia upuszcza całe ciśnienie którym miała być sterowana gruszka. Dlatego wybrałem wariant A
[ Dodano: 01 Lut 2008 22:28 ]
Ostatno w ramach modyfikacji wstawione zostało nowe turbo VNT gt1749. Żeby spasowało do kolektora wydechowego potrzebna była przejściówka.
Wydech i downpipe zostało również tak jak w serii więc potrzebna była kolejna przejściówka, przykręcana do turbiny na śrubach zamkowych.
Jeśli chodzi o sterowanie zdecydowałem się na rozwiązanie z gruszką ciśnieniową a regulację maksymalnego ciśnienia poprzez sprężynę oporową tuż za gruszką. Twardość sprężyny reguluję nakrętką a to ostatecznie daje mi sterowanie maksymalnym ciśnieniem. Sprężyna jest dość twarda więc początek ładowania ciśnienia tak do 0.5 jest szybki. Potem łopatki w turbinie odchylają się i dynamika wzrostu ciśnienia nico spada.
Coś takiego mi odpowiada bo przy sterowaniu MBC łopatki były zamknięte aż do osiągnięcia maksymalnego ciśnienia, co czasem przy spokojnej jeździe dawało np. 0,8 bara przy 80km/h. Niby spoko ale odczuwalny był wyraźny opór na wydechu i mimo ciśnienia dynamika spadała. Maksymalne ciśnienie mam póki co wysterowane na około 0.9 bara. dodatkowo do układu podłączony jest MBC który upuszcza ciśnienie powyżej maksymalnego. Patent się u mnie sprawdza i praktycznie zawsze mam do dyspozycji 0,4-0,5bara . Próbowałem jeszcze jednego patentu. Rozwiązanie podobne. Ze sprężyną, ale na początku MBC trzymałaby ciśnienie np. 0,4bara a potem ciśnienie szło by na gruszką wysterowaną sprężyną. Jednak okazała się mała klapa, bo mimo wysterowania ciśnienia samą sprężyną na 0,9bara ciśnienie utrzymywało się tylko na takim poziomie jakie wysterowało MBC!! Morał z tego taki że MBC poprzez dziurkę do upuszczania ciśnienia upuszcza całe ciśnienie którym miała być sterowana gruszka. Dlatego wybrałem wariant A
[url=http://www.motofirma.pl/bsp,f165af1ba51506,e898b25902e6b6,adam16v-VW-Golf-16TD.html][img]http://www.motofirma.pl/upload/spalanie/icons/e898b25902e6b6_1.gif[/img][/url]
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
adam16v, też coś takiego muszę zrobić , . Jeżdzę już na pompie 10mm i ciśnienie dochodzi nawet do 1,5 bara , boje sie że kleknie . Auto teraz ma potenciał mam tylko mały problem z wolnymi obrotami jak przygazuję to potrafi zgasnąć , trzeba ogarnąć i wszystko poustawiać bo potrafi zakopcić i to zdrowo. Ale jest diabeł.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
He he no to ładnie ale uprzedzam że trochę dziubaniny jest ze spasowaniem wszystkiego.adam16v, też coś takiego muszę zrobić , . Jeżdzę już na pompie 10mm i ciśnienie dochodzi nawet do 1,5 bara , boje sie że kleknie . Auto teraz ma potenciał mam tylko mały problem z wolnymi obrotami jak przygazuję to potrafi zgasnąć , trzeba ogarnąć i wszystko poustawiać bo potrafi zakopcić i to zdrowo. Ale jest diabeł.
Na poprzednim turbo k14 miałem 8s z haczykiem do setki. Teraz czuć ża auto zbiera się lepiej i po pierwsze jest ciekawsze na niskich obrotach. Dynamika wzrosła. Ale niechcę go katować. Ostatni silnik padł, trzeba było kupić drugi i teraz mam weża w kieszeni (a właściwie w bucie ) jak mam go butowaćładnie a jak sie teraz zwija?
[url=http://www.motofirma.pl/bsp,f165af1ba51506,e898b25902e6b6,adam16v-VW-Golf-16TD.html][img]http://www.motofirma.pl/upload/spalanie/icons/e898b25902e6b6_1.gif[/img][/url]
W końcach swej agonii wchłaniał juz 1l oleju na 200km. Diagnoza była taka że pewnie pierścienie, może uszczalniacze w głowicy. Zostawiłem u mechanika auto, a on dzwoni za 2 dni i mówi: " niech pan przyjedzie obejrzeć silnik". Jak się okazało silnik miał grubo zarysowane gładzie cylindrów, tłoki miały ślady tarcia o cylindry, uszczelka była przedmuchana ( o dziwo nie ubywało mi płynu z chłodnicy i nic nie wyciekało z pod uszczelki ). Głowica była popękana pomiędzy gniazdami zaworowymi na każdy cylinder a na dwa cylindry była dodatkowo popękana od gniazd zaworowych do komory spalania. To że były luzy na turbinie i gwizdała to nic takiego. A pomyśleć że jeździłem na 1.4 bara i deptałem go zdrowo...twardy pisze:padł Ci silnik 1V , jesli tak to napisz co sie stało.adam16v pisze:Ostatni silnik padł,
Mechanik podliczył że kompletny remont wyniesie jakieś 3.5 tys zł a i tak to nie będzie jak nowe. Więc dałem sobie spokój, kupiłem drugiego 1V, kazałem sobie przełożyć pompę z grzybkiem, a ostatnio zmieniłem w nim turbinę. Nie stać mnie na kolejny remont, wymianę silnika ( potomek w drodze ) dla tego obchodzę się z golfikiem humanitarnie