Ile wam pali diesel?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Podstawowy problem przy porownywaniu spalania jest taki ze miasto miastu nierowne. Jeden delikatnie przemyka przez miasto bez korkow i mu pali 6 w miescie a inny jedzie 2km przez godzine i mu pali 10.
Najlepszym przykladem jest to ze codziennie smigam po miescie na tej samej trasie az do znudzenia (20 km w obie strony) i spalanie miesci sie w granicach 5,5 do 11 - niezly rozrzut nie? . Wiec jak by ktos mnie zapytal ile mi pali w miescie to co mam napisac?
Wszystko zalezy czy jade niecale 10 min czy prawie godzine czyli czy sa korki czy nie.
Najlepszym przykladem jest to ze codziennie smigam po miescie na tej samej trasie az do znudzenia (20 km w obie strony) i spalanie miesci sie w granicach 5,5 do 11 - niezly rozrzut nie? . Wiec jak by ktos mnie zapytal ile mi pali w miescie to co mam napisac?
Wszystko zalezy czy jade niecale 10 min czy prawie godzine czyli czy sa korki czy nie.
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
I wlasnie cos kolo tego napisalem w tym temacie (a moze nawet wiecej niz 8 ). Chodzi tylko o to jak inni pisza i w jakich warunkach testuja. Pewnie przez to sa tak spore rozbieznosci w wynikach w takich samych samochodach/silnikach.niebieski91 pisze:myśle że właściwie byloby napisać średnio ok. 8 l
Swoja droga widac ze silniki PD za oszczedne to nie sa, choc moc tez sie z powietrza nie bierze...
Ostatnio zmieniony pt lut 08, 2008 19:35 przez GoF, łącznie zmieniany 1 raz.
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
dokladnie masz racje
ja obecnie swoim robię troche wiecej kilometrów jednorazowo - ale po mieście - i spalanie jednak spadło mi na 7,5 l - a wcześniej bylo 8,5-9.0 ale odcinki króciutkie byly i żadko więc jednak to prawda silnik zimny chla a nie pije - hehehehe - no i niestety warunki drogowe i miejskie sa ważne
ja obecnie swoim robię troche wiecej kilometrów jednorazowo - ale po mieście - i spalanie jednak spadło mi na 7,5 l - a wcześniej bylo 8,5-9.0 ale odcinki króciutkie byly i żadko więc jednak to prawda silnik zimny chla a nie pije - hehehehe - no i niestety warunki drogowe i miejskie sa ważne
no wlasnie korki w duzych miastach sa coraz bardziej niemilosierne ( ja akurat jestem z poznania ), niedlugo bedziemy sapalanie wyliczac na motogodziny a nie na kilometry, mysle, ze w obecnych warunkach miejskich bylby to duzo bardziej dokladne sposob wyliczen. Niestety nie zartujeGoF pisze:ystko zalezy czy jade niecale 10 min czy prawie godzine czyli czy sa korki czy nie.
[url=http://ilepali.info/pt.php?id=27][img]http://ilepali.info/foot.php?id=27[/img][/url]
- niebieski91
- SHARIKOWIEC
- Kontakt:
No to mogę Cię jeszcze ja zaskoczyć bardziej pozytywnie,aw69 pisze:Co do spalania TDI to zdania są różne, ja podziele się swoimi doświadczeniami i pomiarami. Jak kupiłem golfika seryjnego 90 KM była juz prawie wiosna poniżej 6 litrów nie udało mi się zejśc zawsze około 6,6 to było minimum możliwe ze wynikało to ze stylu jazdy ciepło bardziej się butowało i wogóle. Jak zacząłem modzic w silniku rozne programy i mody ciagle podobnie wyglądało spalnia, ale po ostatnich modach wymianie turbo i setup na 140 KM zawuzylem straszną róznice w spalaniu - a mianowicie auto zarówno potrafiło spalić 8-9 litrów przy ostrej jeździ (ściganie, miasto) jak i poniżej 5 litrów w trasie co bylo dla mnie strasznie dziwne i niewiarygodne. Zauważyłem też że jak zatankowalem auto do pełna i na baku robiłem krótkie dystanse często na zimnym silniku pomimo że jeździłem bardzo delikatnie auto też duzo paliło około 7 litrów (chyba ze względu na to że ciągle na ssaniu, nie dogrzany silnik) natomiast jeżeli zatankowalem na ful i odrazu robiłem długą trase i tak do 120 Km/h auto potrafiło spalić naprawde mało. Róznica w przejechanym dystansie na pełnym baku paliwa nawet potrafiła być około 200 kilometrów pomiędzy dwoma modelami jazdy. A mój chyba największy rekord w spalaniu miał miejsce niedawno w drodze na sylwestra, przejchałem na 27 litrach (100 zł) dystans 570 Kilometrów (spalnaie około 4,8 litra)w 4 osoby z pełnym bagażnikiem fakt że jechalismy dośc powoli ze względu na warunki drogowe, ale w drodze powrotnej około 110-120 km/h. I do dziś nie mogę uwierzyć w takie spalanie zwłaszcza że dieslami jeżdze juz dośc długo i zawsze śmieszyły mnie takie bzdurne opowiastki typu mój TDI pali 5 litrów.
w trasie jazda do 100km/h spokojnie (350km) średnia wg kompa 4,2l/100km
potem ostra trasa powrót (350km) było i 180km/h plus miasto i na razie średnia łączna 4,6l/100km
jetta 1,6 TD 92 rok trasa-4,8 trasa z butem w podłodze-5,5 w mieście w duzych krakowskich korka nie przekracza-6
Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2008 08:33 przez flinstone, łącznie zmieniany 1 raz.
Jetta MK2 TeeDee-doprowadzona do stanu fabrycznego w wersji kanadyjskiej
hmmm co do spokojnej jazdy na trasie i wyniku 4,2 l/100km to jeszcze jestem w stanie uwierzyc (jak bym sie postaral to przy BARDZO delikatnej jezdzie tez cos kolo tego by mi spalil) ale ostra jazda z predkoscia bliska V max plus miasto i 4,6l w golfie IV 1,9 tdi?? Nie mowie ze to nieprawda bo nie jezdzilem golfem z takim silnikiem tylko ze bardzo ciezko mi w to uwierzyc. Zakladam ze to jest tdi 1.9 90KM na VP ale mimo wszystko... mi na trasie wiecej pali.lukasz78 pisze:w trasie jazda do 100km/h spokojnie (350km) średnia wg kompa 4,2l/100km
potem ostra trasa powrót (350km) było i 180km/h plus miasto i na razie średnia łączna 4,6l/100km
Może mnie nie do końca zrozumiałeś te wszystkie pomiary są łączne, w jedną stronę w trasie która miała 350km jechałem bardzo ekonomicznie i pomiar kompa wykazał średnie 4,2l/100km jak wracałem to już cisnąłem (bez redukcji raczej bo tdi tego nie wymaga) ale raz zgubiłem natrętnego peugeota 406 raz lagune - benzynki z lpg chciały utrzymac sie na zderzaku no i na jakimś odcinku pokazało mi się i 180km/h, jak dojechałem na miejsce to komputer pokazał średnie zużycie 4,6l czyli musiał przy tym butowaniu wziąść więcej - pewnie 5,0l (przy tym stałem 1h w korku w Wawie) ja podaje średnie łączne z całej trasy 700km plus następne 100km z miasta do dzisiaj i wychodzi mi 4,6l.GoF pisze:hmmm co do spokojnej jazdy na trasie i wyniku 4,2 l/100km to jeszcze jestem w stanie uwierzyc (jak bym sie postaral to przy BARDZO delikatnej jezdzie tez cos kolo tego by mi spalil) ale ostra jazda z predkoscia bliska V max plus miasto i 4,6l w golfie IV 1,9 tdi?? Nie mowie ze to nieprawda bo nie jezdzilem golfem z takim silnikiem tylko ze bardzo ciezko mi w to uwierzyc. Zakladam ze to jest tdi 1.9 90KM na VP ale mimo wszystko... mi na trasie wiecej pali.lukasz78 pisze:w trasie jazda do 100km/h spokojnie (350km) średnia wg kompa 4,2l/100km
Silnik rzeczywiście Tdi 90KM, przebieg 145.000km
Pozdrawiam
lukasz
Ostatnio zmieniony wt lut 12, 2008 14:40 przez lukasz78, łącznie zmieniany 2 razy.
Rzeczywiscie nie wczytalem sie w to dokladnie ale mimo wszytko jest to bardzo malo. W takim razie tylko pogratulowac niskiego spalanialukasz78 pisze:Może mnie nie do końca zrozumiałeś te wszystkie pomiary są łączne,
Zeby nie bylo ze nie na temat to napisze ze wczoraj mi w miescie na zimno w korkach i lekkim butowaniu (jak sie juz troche rozgrzal) spalil ponad 10
Na weekendzie lece w trase to poprawie srednia