Xenon nie świeci

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

ojrzan85

Xenon nie świeci

Post autor: ojrzan85 » sob lut 23, 2008 16:36

Mam pytanko:czym może być spowodowane nie palenie sie xenonu??wstepnie dopytałem sie ze moze to byc spowodowane przetwornica,jesli to by był ten problem to jakie koszty wiaża sie z wymiana tej otóż czesci??pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob lut 23, 2008 16:45 przez ojrzan85, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » sob lut 23, 2008 16:48

masz orginalne lampy xenonowe czy HID ?

Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

ojrzan85

Post autor: ojrzan85 » sob lut 23, 2008 18:14

to sa na 100% xenony,chodz sprowadzałem samochód z niemiec i takie juz miałem ale jak wymieniałem zarowke to musiałem kupic do xenona,i zaznczam ze zarowka jest dobra.pozdrawiam

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » ndz lut 24, 2008 03:13

ojrzan85 pisze:to sa na 100% xenony,chodz sprowadzałem samochód z niemiec i takie juz miałem ale jak wymieniałem zarowke to musiałem kupic do xenona,i zaznczam ze zarowka jest dobra.pozdrawiam
jeżeli to są na 100% orginalne xenony to masz pewnie do wymiany starter (czarna kostka o wymiarach 7x5x2 cm która jest montowana na trapezowym deklu od którego idą kable do żarnika dwa i w która jest wpinany kabel dwu lub trzy pinowy) z regułe starter wytrzymuje 20 tyś zapaleń (startów) koszt do 100 zł - ja bym od tego zaczął
Ostatnio zmieniony ndz lut 24, 2008 03:14 przez Kulon, łącznie zmieniany 1 raz.

Jeżeli miewasz problemy z kobietami, to miej na uwadze to, że z problemami trzeba się czasem przespać.
PL
Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » ndz lut 24, 2008 11:02

jeżeli żarówka (palnik xenonowy) jest dobra to zamień miejscami przetwornicę (starter wg. kulon-x) wcześniej sprawdź bezpieczniki. Jeżeli bezpieczniki będą dobre to zamiana przetwornicy potwierdzi jej niesprawność.

indyczes
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: indyczes » ndz lut 24, 2008 12:01

Dokładnie tak jak radzi poprzednik, nic prostszego.
Pozdr.

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » ndz lut 24, 2008 12:22

wojteks pisze:jeżeli żarówka (palnik xenonowy) jest dobra to zamień miejscami przetwornicę (starter wg. kulon-x) wcześniej sprawdź bezpieczniki. Jeżeli bezpieczniki będą dobre to zamiana przetwornicy potwierdzi jej niesprawność.
ale koledzy w orginalnych lampach xenonowych do IV jest starter (czarna kostka wielkości dwóch pudełek po zapałkach) który jest w lampie a na zewnątrz jest z reguły srebrna przetwornica która albo jest przykręcona do lampy (nowszy model lampy) albo przykręcona do błotnika (starszy model lampy)

ale faktem jest najpierw sprawdzić co padło przekładając z działającej lampy

znalazłem zdjęcie które zobrazuje to o czym napisałem
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz lut 24, 2008 12:25 przez Kulon, łącznie zmieniany 2 razy.

PL

ojrzan85

Post autor: ojrzan85 » ndz lut 24, 2008 19:14

kulon-x napisał:

ale koledzy w orginalnych lampach xenonowych do IV jest starter (czarna kostka wielkości dwóch pudełek po zapałkach) który jest w lampie a na zewnątrz jest z reguły srebrna przetwornica która albo jest przykręcona do lampy (nowszy model lampy) albo przykręcona do błotnika (starszy model lampy)

tak jak kolega napisał ja mam ja ,,przetwornice''na samym dole lampy i jest ona przykrecana moge podac nawet symbole: 1JO 941651, tylko zaszokowało mnie jak sie spytałem o ta czesc w sklepie to powiedzieli mi 2100 :panna: jak mysliceie jak dojsc do tego czy to jest napeewno przetwornica,gdyż słyszałem ze lewy od prawgo sie rożni! pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz lut 24, 2008 19:24 przez ojrzan85, łącznie zmieniany 2 razy.

wojteks
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: wojteks » ndz lut 24, 2008 19:53

jeżeli przetwornice są przykręcone do lampy to demontaż może być upierdliwy ale jedynym sposobem upewnienia się że to przetwornica jest podmiana na sprawną (jeżeli prawa i lewa różnią się kształtem to na czas próby przecież nie muszą być zamontowane na swoje miejsce) wcześniej nigdy nie spotkałem się ze "starterem" więc trzeba by go na próbę też podmienić.

Pozostaje otwarte pytanie o bezpieczniki, czy bezpiecznik od tego konkretnego obwodu jest dobry?

Awatar użytkownika
Kulon
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Kulon » ndz lut 24, 2008 19:56

ojrzan85 pisze:jak mysliceie jak dojsc do tego czy to jest napeewno przetwornica,gdyż słyszałem ze lewy od prawgo sie rożni! pozdrawiam
zrób zdjęcie jednej i drugiej lampy od tyłu i wrzuć na forum, bo tak to troche wróżenie z fusów

PL

ojrzan85

Post autor: ojrzan85 » pn lut 25, 2008 00:57

dobrze postaram sie jak najszybciej to zrobic!!pozdrawiam

Awatar użytkownika
Sebos
سثلاخخ
سثلاخخ
Kontakt:

Post autor: Sebos » śr mar 05, 2008 16:46

ojrzan85 pisze:kulon-x napisał:

tak jak kolega napisał ja mam ja ,,przetwornice''na samym dole lampy i jest ona przykrecana moge podac nawet symbole: 1JO 941651, tylko zaszokowało mnie jak sie spytałem o ta czesc w sklepie to powiedzieli mi 2100 :panna: jak mysliceie jak dojsc do tego czy to jest napeewno przetwornica,gdyż słyszałem ze lewy od prawgo sie rożni! pozdrawiam
jeżeli to ma nr 1JO 941651 to to nie jest przetwornica tylko sterownik zasiegu, przetwornice masz na kablu w blotniku ...

------------------------------
pozdr
Sebos - سثلاخس
[b]I-sze OGÓLNOPOLSKIE SPOTKANIE VWGOLF.PL !!![/b] działo sie, działo :D http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=21501

--- VWGOLF SQUAD MAZOWSZE ---
www.vwgolf.waw.pl

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”