[Golf MK2/MK3] Montaż obrotomierza.
Moderatorzy: Moderatorzy, VIP
- Tommek-GTI
- Ma gadane
- treborrrrrr
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jak już pisałem mam obrotomierz od benz. Wyrwałem elektronikę, połamałem i pożyczyłem tylko 3 kondensatory. Dwa ukaądy scalone i trochę pracy przy płytce drukowanej. Obrotomierz działa jak należy. Oczywiście pozostaje kwestia wyskalowania. Dlatego proszę o pomoc. Podobno można to ustawić wg. prędkości jazdy na danym biegu. Jest jeszcze jeden problem. W tym obrotomierzu mam tabliczkę ze skalą od benzyny (do 7000obr) posiada ktos może wzór tarcz z indeksem 950 prędkością do 200km/h i obrotomierzem do 5000obr/min? Pozdrawiam.
P.S.: Link do moich wypocin: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic929047.html
P.S.: Link do moich wypocin: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic929047.html
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
proponuje przeczyta temat od poczatkumemory5pit pisze:Witam.
Mam Golfa III 1.4 ABD, licznik w zakresie 20-200 z zegarkiem.
Czy licznik w zakresie 0-200 i obrotek 7000 bedzie pasowal, czy beda jakies przeklamania?
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
- Tommek-GTI
- Ma gadane
Witam, jak juz wczesniej pisalem mam NZ-ta 1,3 90 rok. Chcialem zmienic licznik caly na taki z obrotkiem, lecz w tym nowym z tylu za obrotomierzem jest pusta wtyczka, tak jakby cos mialo tam byc wtykniete!! Co to ma byc, bo zadnej dodatkowej wtyczki u mnie w aucie nie widze. Czy mozliwe ze to jakis bezpiecznik??? Jesli tak to czy dostane to w motoryzacyjnym i w jakiem cenie???
Moj na Keskinach, oraz MKI
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=134149
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=134149
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
montaż obrotka
Kto ma obrotek z wskaznikiem paliwa i temperatury? ja kupiłem zegary wygląd jak od golfa ale! 2 wtyczki kżda inna uszkodzone na dodatek plus licznik z innym indeksem ale obrotek był maiłem obrotek elektroniczny ale chciałem mieć oryginalny. więc wystarczy obrotek podłączasz plus ze stacyjki, masa plus sygnał z alternatora i działa nie trzeba męczyć się z szukaniem odpowiedniego licznika. jak chce ktoś zobaczyć jak wygląda obrotek z wskaźnikiem paliwa i temperatury lub gdzie wychodzi sygnał to piszcie na PW
- Rafałgolomk2
- Nowicjusz
- Kontakt:
- dogu18
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Witam dziś zabrałem sie za załozenie obrotka:)
najpierw miałem problem z wyjeciem zegarów:/ (wkuzyłem sie i sszarpnołem, okazało sie odłamałem kawałeczek tego plastiku przy zagaracz na lince prędkosciomierza:/
potem przełozyłem swoj prędkościomierz do nowych zegarów(obyło sie bez problemów)
podłaczyłem i obrotomierz zadziala:D
ale okazało sie ze prędkosciomierz niedziała:((
co moze byc tego przyczyna czy ten kawałem odąłmanego plastiku czy moze mogłem coś uszkodzic jak szarpnołem???
prosze pomżcie!!
najpierw miałem problem z wyjeciem zegarów:/ (wkuzyłem sie i sszarpnołem, okazało sie odłamałem kawałeczek tego plastiku przy zagaracz na lince prędkosciomierza:/
potem przełozyłem swoj prędkościomierz do nowych zegarów(obyło sie bez problemów)
podłaczyłem i obrotomierz zadziala:D
ale okazało sie ze prędkosciomierz niedziała:((
co moze byc tego przyczyna czy ten kawałem odąłmanego plastiku czy moze mogłem coś uszkodzic jak szarpnołem???
prosze pomżcie!!
dolar pisze:Czesc
Moj problem polega na tym ze po zamontowaniu zegarow - (2 wtyki) z obrotkiem do swojego golfa II 1.6TD niby pozauje obroty silnika ale podczas jazdy gdy obroty silnika wchodza na ok. 3200-3500obr/min zaczyna mrygac kontrolka oleju i cos bzyczec w tych zegarach na biegu jalowym gdy go porzadnie przegazuje dzieje sie to samo...dodam ze licznik obrotow silnika dalej odczytuje wskazania poprawnie... bzyczenie i mruganie tej kontrolki oleju ustepuje dopiero po wylaczeniu silnika...Wiem tylko tyle ze nie jest temu winien zaden z czujnikow temp. oleju cis.oleju czy czujnik temp. wody bo gdy odlacze wtyczke z tego wyjscia "W" alternatora to po ponownym uruchomieniu sinika i gazowaniu go czy podczas jazdy nic nie bzyczy i nic nie mroga a gdy tylko ja ponownie podlacze i silnik wejdzie na te obroty wyzsze powyzej 3200obr/min zaczyna sie to bzyczenie i mruganie... .
Czy ktos spotkal sie moze z takim przypadkiem albo wie gdzie moze tkwic przyczyna tego stanu rzeczy ?
Ja mam podobnie w Mk2 1.3, no masakra totalna. Przy obrotach 3200 i powyżęj włącza mi się kontrolka oleju i miga i delikatnie zaczyna falowac obrotomierz. O co tu chodzi? Na luzie, na biegu jałowym to się nie dzieje, więc naprawde nie mam pojęcia. Prosze o pomoc. A i jescze mam taki problem, jak włączam długie światła to przestaje działać obrotomierz, o co chodzi, ktos może mi pomóc? I jeszcze jedno, w starym liczniku miałem index prędkości 935, taki był naprawdę w mk2 1.3 gaźniku czy może powinien być inny? To jest składak ten mój golf więc już sam nie wiem.
Ostatnio zmieniony pn mar 17, 2008 11:46 przez dymas666, łącznie zmieniany 2 razy.
dymas666dzieki
w 1,3 był na pewno licznik o indeksie 935 a co do dziwnego zachowania obrotomierza to skłaniał bym sie do "walniętej" instalacji elektrycznej - ale o tym niech ktoś inny sie wypowie
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 19:41 przez chudi01, łącznie zmieniany 1 raz.