Problem z temperaturą...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z temperaturą...
Witajcie...
Otóż mam taki problem z moim autkiem...
W trasie temperatura silnika nie dochodzi nawet do 70 stopni, w mieście trochę się zagrzeje tak do 80-90 stopni...
Czy to termostat i jak sprawdzić czy to właśnie tego wina...?
Pozdrowienia
Piotrek
Otóż mam taki problem z moim autkiem...
W trasie temperatura silnika nie dochodzi nawet do 70 stopni, w mieście trochę się zagrzeje tak do 80-90 stopni...
Czy to termostat i jak sprawdzić czy to właśnie tego wina...?
Pozdrowienia
Piotrek
Sprawdzenie termostatu
Żeby sprawdzić termostat można też pomacać chłodnicę - jeżeli przy 70 st jest cała ciepła to termostat się nie zamyka. Do 90st. powinna nagrzewac się tylko górna część, dopiero po przekroczeniu płyn powinien spływać na dół drugim obiegiem.
Zresztą termostat kosztuje 30-40 pln i warto go zmienić nawet bez zabawy w gotowanie itd.
Pozdro
Zresztą termostat kosztuje 30-40 pln i warto go zmienić nawet bez zabawy w gotowanie itd.
Pozdro
- dzikusek99
- Użytkownik
- Kontakt:
Moze i termostat... Ale ja mialem jakis czas temu bardzo podobnie... Temperatury nie pokazywal i huk (znaczy oscylowal tak od 70 do 80 stopni). Zmienilem mu najpierw czujnik i zaczal pokazywac 100-110 stopni. Potem zmienilem czujnik od zalaczania wentylatora chlodnicy i to samo... Potem jeszcze zmienilem termostat i dalej tak samo... Ktos ma jakiegos pomysla?? Ach, czujnik od wskazania temperatury zminialem 2 razy,zeby wykluczyc kupno bubla.
Witam jesli niedawno kupiles autko to zobacz czy W OGOLE JEST termostat ! brzmi jak dowcip ale zdarza sie ze nie ma. Co do problemu - mialem podobnie i wymiana pomogla co od razu widac na zuzyciu paliwa ( ssanie automat) i w samochodzie ogrzewanie tez pieknie zaczelo dawac . Gotowanie termostatu jednak polecam ale tego nowego - ze sklepu - czasami jest bowiem walniety "od urodzenia" a troche glupio zalozyc i po raz koleny powtazrac te nie da sie ukryc niewdzieczna robote...Przy okazji - jestem swiezym "golfistą" wiec zapytam - jak w Mk2 maja sie kreseczki na wskazniku temp do stopni Celsjusza? Tzn - jakie polozenie wskazaowki jest OK a jakie juz jakby mniej ?:)
Pozdrawiam !
Pozdrawiam !