Piszczenie na jałowym biegu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Piszczenie na jałowym biegu
Hej
Chciałbym spytać dla pewności o jedną rzecz (być może to normalne).
Zjawisko to występuje bardzo nieregularnie, i nie mam pojęcia kiedy to się dzieje, ale:
- np. na jałowym biegu, gdy auto chwilke postoi, po chwili słyszę leciutkie piszczenie, nie wiem skąd ono dochodzi - dodam, że nie zawsze tak jest. Piszczenie jest bardzo ciche i delikatne, wydaje mi sie że może być gdzieś z okolicy wydechu. Jak dodam na chwilkę lekko gazu to piszczenie ustępuje.
Co to może być? Podkreślam, że nie zawsze tak mam, raz to słyszałem na zimnym silniku (po dodaniu gazu ustąpiło), raz też to słyszałem na ciepłym... (i tu również pomogło dodanie na chwilę gazu)
Pzdr.
Chciałbym spytać dla pewności o jedną rzecz (być może to normalne).
Zjawisko to występuje bardzo nieregularnie, i nie mam pojęcia kiedy to się dzieje, ale:
- np. na jałowym biegu, gdy auto chwilke postoi, po chwili słyszę leciutkie piszczenie, nie wiem skąd ono dochodzi - dodam, że nie zawsze tak jest. Piszczenie jest bardzo ciche i delikatne, wydaje mi sie że może być gdzieś z okolicy wydechu. Jak dodam na chwilkę lekko gazu to piszczenie ustępuje.
Co to może być? Podkreślam, że nie zawsze tak mam, raz to słyszałem na zimnym silniku (po dodaniu gazu ustąpiło), raz też to słyszałem na ciepłym... (i tu również pomogło dodanie na chwilę gazu)
Pzdr.
Ostatnio zmieniony sob mar 15, 2008 18:27 przez rnav_piwi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
Świst o którym piszesz wydobywa się z turbosprężarki. W zależności od tego czy występuje doładowanie, czy też ECU je odcina występuje charakterystyczny świst. Jest to jak najbardziej normalne zjawisko. Niżej masz link do videoporady zamieszczonej na forum przez damcio151, autorstwa baskecior, gdzie możesz zobaczyć co wywołuje ten dźwięk.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141761
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=141761
Hej, dzięki za odpowiedź
Sprawdziłem sobie to jeszcze dzisiaj, a więc tak:
Odpaliłem zimny silnik, pochodził koło 5 minut i usłyszałem to piszczenie, otwarłem maskę i tam nic nie słyszałem (bo zagłuszał silnik)? Obszedłem się wokół auta i zdecydowanie piszczenie to najbardziej słychać było z okolic wydechu. Dodałem leciutko gazu i od razu ucichło. Po paru minutach znowu piszczenie się pojawiło
Czy to na pewno jest turbina? Na filmie z A4 było ewidentnie słychać że to turbina, a u siebie jak się nachylam nad silnikiem to nic nie słyszę
Pozdrówki
Sprawdziłem sobie to jeszcze dzisiaj, a więc tak:
Odpaliłem zimny silnik, pochodził koło 5 minut i usłyszałem to piszczenie, otwarłem maskę i tam nic nie słyszałem (bo zagłuszał silnik)? Obszedłem się wokół auta i zdecydowanie piszczenie to najbardziej słychać było z okolic wydechu. Dodałem leciutko gazu i od razu ucichło. Po paru minutach znowu piszczenie się pojawiło
Czy to na pewno jest turbina? Na filmie z A4 było ewidentnie słychać że to turbina, a u siebie jak się nachylam nad silnikiem to nic nie słyszę
Pozdrówki
Ostatnio zmieniony pn mar 17, 2008 13:48 przez rnav_piwi, łącznie zmieniany 1 raz.
Myślę, że to na pewno turbina, bo jak dodaję trochę gazu to słychać świst turbiny, taki sam jak na jałowym tylko trochę głośniejszy
A zatem mam takie pytanie:
Dlaczego tak się dzieje? Czemu turbinka nie może sobie swobodnie pracować skoro silnik jest na jałowym tylko ECU odcina lub daje doładowanie? Nie rozumiem tego za bardzo i prosiłbym o wytłumaczenie
Pozdrawiam
A zatem mam takie pytanie:
Dlaczego tak się dzieje? Czemu turbinka nie może sobie swobodnie pracować skoro silnik jest na jałowym tylko ECU odcina lub daje doładowanie? Nie rozumiem tego za bardzo i prosiłbym o wytłumaczenie
Pozdrawiam