"nowy" samochod - nowe problemy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
"nowy" samochod - nowe problemy
witam
kupilem pare dni temu golfa III gl (93' , 1,6 + lpg)
samochod ma mnie wozic glownie do pracy... ale co za roznica.
pierwsze co zrobilem po zakupie , to oddalem go do mechanika aby wymienil uszcz. pod glowica, bo cieklo (przy okazji chcialem z calego serca odradzic wszystkim warsztat "skodex" (nie pytajcie dlaczego akurat tam dalem samochod do naprawy) - mial byc gotowy na czwartek, byl na pon. wieczor, brudny od smarow na lakierze, z rysa na masce, nie wymienili paska alternatora o ktorym sam mowilem mimo iz sie kiepsko znam, silnik zafajdany itp itd - generalnie beznadzieja. wymienili mi tez jakis tam czujnik, za sprawa ktorego nie dojechalem nawet do domu bo temu w ukladzie chladzacym tak wzrosla, ze wskaznik doslownie oparl sie na bolcu kawalek za 130'C. po wlozeniu poprzedniego czujnika i zalaniu borygo - ktore mi spuscili i jakos tak wyszlo, ze nie dolali; temp wrocila do normy.
no ale uszczelka zrobiona i za ta przyjemnosc zaplacilem jedyne 560zl + taryfa 3 dni do pracy i z powrotem + masa uzerania sie z panem ktory to powtarzajac swoje madrosci i placzac sie w "zeznaniach" przekonywal mnie ze wszystko jest wporzadku bo to przeciez renomowany warsztat i wszyscy klienci wyjezdzaja zadowoleni i nikt nie wraca - heh teraz juz wiem dlaczego nie wracaja )
teraz pytania :
- gdzie w poznaniu mozna oddawac samochod do napraw (w razie jak by cos sie dzialo); gdzie nie zaplace ze zrobienie czegos co bylo ok, a gdzie beda w stanie zlokalizowac usterke;
- jakie kupic swiece (bo nie wiem kiedy byly wymieniane, a ponoc co jakis czas i tak trzeba zmieniac);
- jaki kupic pasek do alternatora;
- hamulce/tarcze - czy zestaw z allegro jest ok, czy lepiej cos innego - http://allegro.pl/item329236161_tarcze_ ... _seat.html ;
- jakie polecacie opony
narazie tyle.
mam tez problem z jedna rzecza :
gdy silnik jest zimny - nie chce odpalic / natychmiast po odpaleniu gasnie gdy nie przytrzymam wcisnietego pedalu gazu - dzieje sie tak zarowno gdy odpalam na benzynie jak i na lpg.
dwa , moze 3 x zdazylo mi sie ze silnik zgasl w czasie jazdy (napewno byl juz "cieply") gdy redukowalem bieg (moze to glupie ale wydaje mi sie ze zawsze zdazalo sie to podczas wychodzenia z zakretu)
od poprzedniego wlasciciela dowiedzialem sie ze moze to byc wina silnika krokowego, ktory nalezy wykrecic i wyczyscic. probowalem to nawet ostatnio zrobic , jednak nie do konca wiem czy torx 20/25 to dobre wyjscie. gdzies czytalem ze vw stosowal 5'cio katne sruby... moze wiec dlatego klucz nie pasowal
ale moze macie jakas inna porade/sugestie czego to moze byc przyczyna ?
czy gasniecie moze byc przyczyna slabego akumulatora ?
kupilem pare dni temu golfa III gl (93' , 1,6 + lpg)
samochod ma mnie wozic glownie do pracy... ale co za roznica.
pierwsze co zrobilem po zakupie , to oddalem go do mechanika aby wymienil uszcz. pod glowica, bo cieklo (przy okazji chcialem z calego serca odradzic wszystkim warsztat "skodex" (nie pytajcie dlaczego akurat tam dalem samochod do naprawy) - mial byc gotowy na czwartek, byl na pon. wieczor, brudny od smarow na lakierze, z rysa na masce, nie wymienili paska alternatora o ktorym sam mowilem mimo iz sie kiepsko znam, silnik zafajdany itp itd - generalnie beznadzieja. wymienili mi tez jakis tam czujnik, za sprawa ktorego nie dojechalem nawet do domu bo temu w ukladzie chladzacym tak wzrosla, ze wskaznik doslownie oparl sie na bolcu kawalek za 130'C. po wlozeniu poprzedniego czujnika i zalaniu borygo - ktore mi spuscili i jakos tak wyszlo, ze nie dolali; temp wrocila do normy.
no ale uszczelka zrobiona i za ta przyjemnosc zaplacilem jedyne 560zl + taryfa 3 dni do pracy i z powrotem + masa uzerania sie z panem ktory to powtarzajac swoje madrosci i placzac sie w "zeznaniach" przekonywal mnie ze wszystko jest wporzadku bo to przeciez renomowany warsztat i wszyscy klienci wyjezdzaja zadowoleni i nikt nie wraca - heh teraz juz wiem dlaczego nie wracaja )
teraz pytania :
- gdzie w poznaniu mozna oddawac samochod do napraw (w razie jak by cos sie dzialo); gdzie nie zaplace ze zrobienie czegos co bylo ok, a gdzie beda w stanie zlokalizowac usterke;
- jakie kupic swiece (bo nie wiem kiedy byly wymieniane, a ponoc co jakis czas i tak trzeba zmieniac);
- jaki kupic pasek do alternatora;
- hamulce/tarcze - czy zestaw z allegro jest ok, czy lepiej cos innego - http://allegro.pl/item329236161_tarcze_ ... _seat.html ;
- jakie polecacie opony
narazie tyle.
mam tez problem z jedna rzecza :
gdy silnik jest zimny - nie chce odpalic / natychmiast po odpaleniu gasnie gdy nie przytrzymam wcisnietego pedalu gazu - dzieje sie tak zarowno gdy odpalam na benzynie jak i na lpg.
dwa , moze 3 x zdazylo mi sie ze silnik zgasl w czasie jazdy (napewno byl juz "cieply") gdy redukowalem bieg (moze to glupie ale wydaje mi sie ze zawsze zdazalo sie to podczas wychodzenia z zakretu)
od poprzedniego wlasciciela dowiedzialem sie ze moze to byc wina silnika krokowego, ktory nalezy wykrecic i wyczyscic. probowalem to nawet ostatnio zrobic , jednak nie do konca wiem czy torx 20/25 to dobre wyjscie. gdzies czytalem ze vw stosowal 5'cio katne sruby... moze wiec dlatego klucz nie pasowal
ale moze macie jakas inna porade/sugestie czego to moze byc przyczyna ?
czy gasniecie moze byc przyczyna slabego akumulatora ?
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 13:10 przez chase1, łącznie zmieniany 1 raz.
Jedni chwalą NGK 3 elektrodowe, ja je mam i nie narzekam, mają już 30 tysięcy i wyglądają jakby miały 1000. Ale aby jakaś szczególna różnica w pracy była to nie zauważyłem. Ogólnie jak kupisz NGK się nie zawiedziesz, to samo z Bosch-emchase1 pisze:jakie kupic swiece (bo nie wiem kiedy byly wymieniane, a ponoc co jakis czas i tak trzeba zmieniac);
Majlepiej markowy np bosch, dużej różnic w cenach nie ma.chase1 pisze:jaki kupic pasek do alternatora;
Ostatnio mam wrażenie że coś z bremo jest nie tak bo sporo osób narzeka na bicie itp. Ale osobiście doświadczeń nie mam.chase1 pisze:hamulce/tarcze - czy zestaw z allegro jest ok, czy lepiej cos innego - http://allegro.pl/item329...vento_seat.html ;
NIE polecam napewno Dębicy, jeżdze teraz na Michelin Energy poprzedniej generacji i zupełnie inna bajka. Opona trudniej traci przyczepność, nie piszczy jak głupia przy nieco mocniejszym hamowaniu. Przy wyważaniu praktycznie nie trzeba było zakładać obciążnika.chase1 pisze:jakie polecacie opony
Jesli dzieje się tak na LPG to winny może być reduktor, przy wchodzeniu w zakret membrana w parowniku układa się przez siłę odśrodkową i samochód gaćnie. Dlatego większość parowników nie może być montowana poprzecznie do kierunku jazdy, negatywnie wpływało by to na prace przy przyśpieszaniu i hamowaniu.chase1 pisze:silnik zgasl w czasie jazdy (napewno byl juz "cieply") gdy redukowalem bieg (moze to glupie ale wydaje mi sie ze zawsze zdazalo sie to podczas wychodzenia z zakretu)
Nie. Akumulator po odpaleniu nie ma wpływu na pracę silnika. Chyba że jest ewidentnie uszkodzony i ma np wewnętrzne zwarcie i powoduje przeciążanie alternatora.chase1 pisze:czy gasniecie moze byc przyczyna slabego akumulatora ?
koledzy odpowiedzieli na pytanie o silnik to moze ja coś pomogę z oponami
po pierwsze to sprawdź jakie masz felgi (rozmiar) 13, 14 czy 15 ?
potem w zależności od tego masz rozmiar opony 175/70 R13, 185/60 R14, 195/50 R15 - to najbardziej typowe dla VW, jeśli chodzi o modele to
np dla 13 : Dunlop SP30 (140 pln/sztuka), Fulda EcoControl (120), Firestone Multihawk (120),
dla 14 : Firestone TZ200 (140) Uniroyal Rallye550 (150) Goodyear Excellence (170)
dla 15 : Firestone TZ200 (150) Bridgestone ER300 (180)
niezłe ceny mają tutaj:
http://www.opony.com/
po pierwsze to sprawdź jakie masz felgi (rozmiar) 13, 14 czy 15 ?
potem w zależności od tego masz rozmiar opony 175/70 R13, 185/60 R14, 195/50 R15 - to najbardziej typowe dla VW, jeśli chodzi o modele to
np dla 13 : Dunlop SP30 (140 pln/sztuka), Fulda EcoControl (120), Firestone Multihawk (120),
dla 14 : Firestone TZ200 (140) Uniroyal Rallye550 (150) Goodyear Excellence (170)
dla 15 : Firestone TZ200 (150) Bridgestone ER300 (180)
niezłe ceny mają tutaj:
http://www.opony.com/
TDPower
W żadnym wypadku nie polecam tych tarcz Brembo! Dlaczego? Dlatego, że ja je kupiłem i nie jestem zadowolony. Jakby nie patrzeć, te 08.4177.10 to jedne z tańszych tarcz i co za tym idzie gorszych... Nie wiem, inne Brembo może i są dobre. A w tych już po 2-3 tys. pojawiło mi się bicie przy hamowaniu! Nawet na starych tarczach było lepiej. Teraz mam na nich zrobione jakieś 11 tys. km i tarcze mają już progi jakby miały znacznie większy przebieg. Dodam, że raczej nie hamuję mocno, a zwłaszcza przez pierwszy tysiąc km. pozwoliłem tarczom i klockom spokojnie się układać. Także jak dla mnie Brembo 08.4177.10 to straszny shit!
jezeli gasnie po odpaleniu to sprawdz czy na zimnym silniku jak puscisz gaz na jakich obrotach sie ustawi wskazowka, wiekszosc mowi ze pomaga czysczenie silniczka krokowego ja czyscilem swojego i nic to nie dalo, u mnie tez gasl na zakretach i przy hamowaniu winny byl silniczek krokowy, co do tarcz i klockow to proponuje ATE takie orginalnie montowano do golfow
Pozdrawiam T.O.B.I.
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]
chase1, więc pasek w miare markowy prosta sprawa podajesz model i wybiera ci gośc z katalogu ja mam swiece ngk do gazu 3 elektrodu i sa bez zarzutu tutaj jak wyzej model rok itd i tez wybierasz z katakogu ,opony polecam kleeber dynaxer ,toyo proxes
co do gasniecia silnika na zimnym przerabiałem to u siebie po zrobieniu uszczelki pod głowica w takim samym renomowanym aso jak twój nie dosc ze musiałem zmienic krokowca i tu rada kupuj tylko orginał zamienniki podaja złe wartości trzpienie sie zacinaja i wogóle cuda na kiju zapłacisz dwa razy ja miałem 2 zamienniki i wkońcu kupiłem org i mam swiety spokój po wtóre sprawdz czy nie masz przypadkiem podłamanych lub powyłamwyanych niektórych styków w głownym gniezzie silnika to jest taka mała puszka która łaczy ze soba kilkanascvie przewodów wlasnie w okolicy głowicy u mnie własnie tak fachowcy wymieniali uszczelke pod glowica ze powyrywali mi kalbelki z tego gniazda a nie było to bardzo widoczne i dopiero naprawde gośc który sie zna na elektromechanice obczaił ocb także sprawdz to pozatym moduł zapłonowy moga byc objawy ze powoli pada a co do gazu to j/w parownik lub reduktor do regeneracji jak bedziesz cos wiecej wiedział pisz .pzdr
rozpisałem sie a ty w trakcie podałes przyczyne heeh więc w zalezności na ile pinów masz krokowca jak na 4 to bedzie tańszy ok 200 250 zł zł jak na 6 pinów ok 400-450 zł oczywiscie orginały
co do gasniecia silnika na zimnym przerabiałem to u siebie po zrobieniu uszczelki pod głowica w takim samym renomowanym aso jak twój nie dosc ze musiałem zmienic krokowca i tu rada kupuj tylko orginał zamienniki podaja złe wartości trzpienie sie zacinaja i wogóle cuda na kiju zapłacisz dwa razy ja miałem 2 zamienniki i wkońcu kupiłem org i mam swiety spokój po wtóre sprawdz czy nie masz przypadkiem podłamanych lub powyłamwyanych niektórych styków w głownym gniezzie silnika to jest taka mała puszka która łaczy ze soba kilkanascvie przewodów wlasnie w okolicy głowicy u mnie własnie tak fachowcy wymieniali uszczelke pod glowica ze powyrywali mi kalbelki z tego gniazda a nie było to bardzo widoczne i dopiero naprawde gośc który sie zna na elektromechanice obczaił ocb także sprawdz to pozatym moduł zapłonowy moga byc objawy ze powoli pada a co do gazu to j/w parownik lub reduktor do regeneracji jak bedziesz cos wiecej wiedział pisz .pzdr
rozpisałem sie a ty w trakcie podałes przyczyne heeh więc w zalezności na ile pinów masz krokowca jak na 4 to bedzie tańszy ok 200 250 zł zł jak na 6 pinów ok 400-450 zł oczywiscie orginały
Ostatnio zmieniony wt mar 18, 2008 21:25 przez SAMO, łącznie zmieniany 1 raz.
http://inos.int.pl/zanim-napiszesz/
PAY ATTENTION WHEN YOU'RE DRIVE!!
http://www.youtube.com/watch?v=dMXkinfyV8k
PAY ATTENTION WHEN YOU'RE DRIVE!!
http://www.youtube.com/watch?v=dMXkinfyV8k
SAMO - moja poprzednia wypowiedz - to pytanie do TOBI a nie "znalezienie winowajcy"
hm - styki ? calkiem mozliwe, ale sprawdzic bede mogl dopiero kolo soboty.
ps. ktos wczesniej pytal jakie sa obroty jak gasnie -> mega niskie (wskazowka obrotomiiera w miare jak sie silnik nagrzewa pokazuje cosraz to wyzsze, ale zaraz po odpaleniu po dluzszej przerwie wskazuje ok 600 - 750obr).
hm - styki ? calkiem mozliwe, ale sprawdzic bede mogl dopiero kolo soboty.
ps. ktos wczesniej pytal jakie sa obroty jak gasnie -> mega niskie (wskazowka obrotomiiera w miare jak sie silnik nagrzewa pokazuje cosraz to wyzsze, ale zaraz po odpaleniu po dluzszej przerwie wskazuje ok 600 - 750obr).
1,6 ABU + LPG ; 93'
Walka z kontrolka oleju - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2108397
Walka z kontrolka oleju - http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2108397
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
świece 3 elektronowe do gazu? ciekawe
NGK jedno elektronowe
pasek-continental 11 bo 10 sie slizga
NGK jedno elektronowe
pasek-continental 11 bo 10 sie slizga
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Powiedz mi czy jak rano go odpalasz to tak chodzi jak by nie wszystkie gary palily i musisz dodawac gazu zeby nie zgasłchase1 pisze:mam tez problem z jedna rzecza :
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...