Gubi iskrę. Może to komputer ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Gubi iskrę. Może to komputer ?
golf 2 1.8 Gti 1781 cm3 (jeszcze nie wiem na jakim wtrysku) Gaśnie 2 minuty po włączeniu
Opisze po krótce. Golf mk2 stoi u mechanika 3 miesiace. przeszedl kapitalke, nowe swiece, aparta zaplonowy jest ok itd itp. Na początku stracił iskrę na trasie ze starogardu, po prostu zgasl , mimo że stacyjka była przekrecona na ON.
Problem zaczal sie powtarzac, wiec probowalem zardzic starym zaslyszanym sposobem:
- odlaczylem - kleme na wiecej niż 10 sek. Ten manewr nic mu nie pomógł.
- odłączyłem + kleme i parenascie razy postukałem nią o srzynie biegów. Problem na pare set km znikł.
lecz teraz iskre gubi totalnie po 2 minutach pracy.
Niewydaje mi sie zeby stacyjka była zepsuta, lub prąd nie dochodzil do wtrysków.
Wszystko wskazuje na ten nieszczesny komputer wg mnie, lecz niestety moj staroświecki mechanik nie potrafi wydeukować ze moze warto to sprawdzic, tylko szuka wszystkiego na około..szlagh mnie strzela od 3 miesiec. Ludzie pomóżcie i mi i jemu. Może ktoś z was miał podobny problem? Co o tym sądzicie, co sugerujecie ? Prosze o pomoc
Bartek J.
Opisze po krótce. Golf mk2 stoi u mechanika 3 miesiace. przeszedl kapitalke, nowe swiece, aparta zaplonowy jest ok itd itp. Na początku stracił iskrę na trasie ze starogardu, po prostu zgasl , mimo że stacyjka była przekrecona na ON.
Problem zaczal sie powtarzac, wiec probowalem zardzic starym zaslyszanym sposobem:
- odlaczylem - kleme na wiecej niż 10 sek. Ten manewr nic mu nie pomógł.
- odłączyłem + kleme i parenascie razy postukałem nią o srzynie biegów. Problem na pare set km znikł.
lecz teraz iskre gubi totalnie po 2 minutach pracy.
Niewydaje mi sie zeby stacyjka była zepsuta, lub prąd nie dochodzil do wtrysków.
Wszystko wskazuje na ten nieszczesny komputer wg mnie, lecz niestety moj staroświecki mechanik nie potrafi wydeukować ze moze warto to sprawdzic, tylko szuka wszystkiego na około..szlagh mnie strzela od 3 miesiec. Ludzie pomóżcie i mi i jemu. Może ktoś z was miał podobny problem? Co o tym sądzicie, co sugerujecie ? Prosze o pomoc
Bartek J.
Ostatnio zmieniony pt kwie 04, 2008 18:40 przez hliter17, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkie dzięki za pomoc
a co znaczy "gubi" iskrę, bo nie bardzo kumam, nie ma jej na żadnej świecy? nie pali? pracuje na 3 garach?
Może warto by podjechać do elektryka i sprawdzić moduł zapłonowy?
No i napisz co tam masz za motor, bo inaczej nikt ci nie będzie w stanie pomóc.
Może warto by podjechać do elektryka i sprawdzić moduł zapłonowy?
No i napisz co tam masz za motor, bo inaczej nikt ci nie będzie w stanie pomóc.
Ostatnio zmieniony pt kwie 04, 2008 18:36 przez mate64, łącznie zmieniany 2 razy.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
Z tego co wiem to w żadnym mk2 za zapłon nie odpowiada ECU. Jesli się mylę proszę mnie poprawić. Za zapłon odpowiada moduł zapłonowy sterowany hallem z aparatu zapłonowego i to właśnie tutaj szukałbym przyczyny. Ale najpierw upewnij się czy nie jest to wina kostki stacyjki. Sprawdź jeśli zgaśnie jest napięcie na zapłonie.
Rozumiem że wiesz że silnik traci iskrę a nie się domyślasz.
Rozumiem że wiesz że silnik traci iskrę a nie się domyślasz.
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Auto jedzie do elektryka, niech on działa. Zobaczymy
[ Dodano: 14 Kwi 2008 22:22 ]
najnowsze wiadomości : mam oznaczenie silnika : GX ;
gadalem z mechanikiem i auto nie chce palic na zimnym motorze, ale na cieplym mozna krecic z 500 razy. Pompa oleju jest nie taka jaka powinna byc. Ponoc zawory sa otwarte i paliwo wtryskiwane leci do wydechu.
U mnie przed remontem cisnienie bylo za małe, a po remoncie ta pompa tworzy za duze, i jakims cudem paliwo wtlaczane do cylindra ucieka do wydechu, bo sa otwart zawory ( przez to zbyt duze cisnienie ).
[ Dodano: 13 Maj 2008 22:47 ]
Elo elo siemqas. Dzis pierwszy raz od nastu tygdni jezdzilem swoim goferkiem.. Silnik po remoncie wiec narazie ostroznie z 1000 km ale jest EKSTRA !!
Pompa oleju zostala wymieniona na oryginalną ( 3 zamienniki do Gti po prostu nie wyrabiały), coprawda droga byla, ale było WARTO!!! Zobaczymy teraz, kiedy cos sie wyglebi oby wcale ^^ pozdro
[ Dodano: 14 Kwi 2008 22:22 ]
najnowsze wiadomości : mam oznaczenie silnika : GX ;
gadalem z mechanikiem i auto nie chce palic na zimnym motorze, ale na cieplym mozna krecic z 500 razy. Pompa oleju jest nie taka jaka powinna byc. Ponoc zawory sa otwarte i paliwo wtryskiwane leci do wydechu.
U mnie przed remontem cisnienie bylo za małe, a po remoncie ta pompa tworzy za duze, i jakims cudem paliwo wtlaczane do cylindra ucieka do wydechu, bo sa otwart zawory ( przez to zbyt duze cisnienie ).
[ Dodano: 13 Maj 2008 22:47 ]
Elo elo siemqas. Dzis pierwszy raz od nastu tygdni jezdzilem swoim goferkiem.. Silnik po remoncie wiec narazie ostroznie z 1000 km ale jest EKSTRA !!
Pompa oleju zostala wymieniona na oryginalną ( 3 zamienniki do Gti po prostu nie wyrabiały), coprawda droga byla, ale było WARTO!!! Zobaczymy teraz, kiedy cos sie wyglebi oby wcale ^^ pozdro
Ostatnio zmieniony pn kwie 21, 2008 19:57 przez hliter17, łącznie zmieniany 1 raz.
Wielkie dzięki za pomoc