Wymiana klocków i tarcz
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana klocków i tarcz
Witam.
Próbowałem czegoś poszukac ale nie udało sie.
W przypadku jesli zanudzam to prosze ewentualny lincz zamienic na link
Jak wciskam pedał hamulca słychać w przednim kole tarcie metalu o metal.
Co to znaczy wiem. WYDATKI!
W sklepie sprzedawca polecił klocki Lukas jako najlepszy wypas jakim dysponuja i to w cenie około 70 PLN gdybym skusił sie na wymianę tarcz to doliczyć musze 2 x 35 PLN.
Co sądzicie o tym całym Lukasie (pierwszy raz usłyszałem tą nazwę)
czy warto dodatkowo wymienić tarcze?
na co zwrócić uwage podczas wymiany
szczegóły samochodu: Golf CL 1,4 z pompowrtyskiwaczami w obwodzie zasilania wycieraczek
Pozdrawiam
Próbowałem czegoś poszukac ale nie udało sie.
W przypadku jesli zanudzam to prosze ewentualny lincz zamienic na link
Jak wciskam pedał hamulca słychać w przednim kole tarcie metalu o metal.
Co to znaczy wiem. WYDATKI!
W sklepie sprzedawca polecił klocki Lukas jako najlepszy wypas jakim dysponuja i to w cenie około 70 PLN gdybym skusił sie na wymianę tarcz to doliczyć musze 2 x 35 PLN.
Co sądzicie o tym całym Lukasie (pierwszy raz usłyszałem tą nazwę)
czy warto dodatkowo wymienić tarcze?
na co zwrócić uwage podczas wymiany
szczegóły samochodu: Golf CL 1,4 z pompowrtyskiwaczami w obwodzie zasilania wycieraczek
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr maja 23, 2007 09:57 przez ditomek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
O ile mi wiadomo to klocki Lucasa byly montowane przez fabryke VW. Firma dobra tylko co to za cena? W Plocku Lukas zaczyna sie od 120zl.. moze to jakas wersja dla biedniejszych.. Za wymiane klockow (z odpowietrzeniem) cena w miare. Tarcze mozesz przetoczyc. Stan tarczy stwierdzisz po rancie (rant bedzie powodowal m.in. piszczenie i wyrabianie sie klockow)
Pozdro
Gitner
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
- tomekra
- Użytkownik
- Kontakt:
to że masz objawy tarcia wcale niemuszą się kończyć klocki, u mnie własnie tak było ale klocki były jeszcze naprawdę dobre okazało się że tarcza jest już grubo poniżej minimum i po wymianie i tarczy i klocków tarcie się skończyło
[url=http://www.vag-skierniewice.pl][img]http://images35.fotosik.pl/133/c7ee01e51af0ab20med.jpg[/img][/url]
Jaki ma być ten rant zeby kwalifikował do wymiany tarcze.
Jak inaczej to poznać.
Czy przy wymianie konieczne jest odpowietrzanie?
Ksiązka nic o tym nie mówi (a w zasadzie tylko tu zdobywałem na ten temat informacje).
Wyniany dokonam sam ze szwagrem więc koszt całości to tylko częsci a więc 140 PLN
Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam
Jak inaczej to poznać.
Czy przy wymianie konieczne jest odpowietrzanie?
Ksiązka nic o tym nie mówi (a w zasadzie tylko tu zdobywałem na ten temat informacje).
Wyniany dokonam sam ze szwagrem więc koszt całości to tylko częsci a więc 140 PLN
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
U mnie jest milimetrowy wiec sie wstrzymalem z tarczami do nastepnej wymiany klockow. Odpowietrzyc nalezy bo aby wymienic klocki musisz odlaczyc przewody - przygotuj jakis sloiczek na plyn hamulcowy bo troszke poleci.ditomek pisze:Jaki ma być ten rant zeby kwalifikował do wymiany tarcze.
Jak inaczej to poznać. Czy przy wymianie konieczne jest odpowietrzanie?
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
Wykres 1Z seria + R
TARCZE DO MK3 TO KOSZT 66ZL A KLOCKI 44ZL MAFFA NIEMA CO CUDOWAC I NIE PISZCZA TAKA CENA W RZESZOWIE DO WYMIANY POTRZEBNY KLUCZ IMBUS CHYBA 6 JAK SIE NIE MYLE I COS ABY WCISNAC CYLINDEREK
[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 17:01 ]
NOWE TARCZE MAJA GRUBOSC 12MM
[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 17:09 ]
ZADNEGO ODKRECANIA PRREWODOW HAMULCOWYCH WYSTARCZY WCISNAC CYLINDERKI ZADNEGO ODPOWIETRZANIA POZDRO
[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 17:01 ]
NOWE TARCZE MAJA GRUBOSC 12MM
[ Dodano: Czw Wrz 22, 2005 17:09 ]
ZADNEGO ODKRECANIA PRREWODOW HAMULCOWYCH WYSTARCZY WCISNAC CYLINDERKI ZADNEGO ODPOWIETRZANIA POZDRO
dokładnie tak jak pisze tomek 01
tam nie ma żadej magii :
luzujesz sruby od koła, podnosisz na lewarku, odkręcasz koło i w tym już momencie masz obraz swojego układu hamulcowego ( a raczej jego części )
przejedź paluchem po tarczy jeżeli nie masz wprawnego oka w tym temacie
jeżeli rant jest wyczuwalny i powierzchnia tarczy jest juz porysowana/powgłębiana
to zwalaj je raz dwa i wymieniaj na nowe koszt nie zwali cię z nóg a bezpieczeństwo rośnie cholernie
oczywiście do nowych tarcz nowe klocki /tak na wszelki wypadek piszę / i znika problem z wpadającym pedałem hamulca w podłogę, jak jest w przypadku wymiany kolocków bez wymiany tarcz, co spowodowane jest nieroną powierzchnią tarczy i trzeba później "dotrzeć klocki"
a na co zwrócić uwagę podczas wymiany??
na węże od hamulców - jeżeli są sparciałe wymień je
a przy wymianie tarcz powierzchnię pod tarczą wyczyść dokładnie szlifierką
to by było tyle w temacie
aha jakbyś zmieniał tarczę sam to tę śróbkę, która trzyma tarcze poczęstuj kilka razy młotkiem, co by łatwiej ją odkręcić, bo na bank jest zapieczona
efekt murowany
tam nie ma żadej magii :
luzujesz sruby od koła, podnosisz na lewarku, odkręcasz koło i w tym już momencie masz obraz swojego układu hamulcowego ( a raczej jego części )
przejedź paluchem po tarczy jeżeli nie masz wprawnego oka w tym temacie
jeżeli rant jest wyczuwalny i powierzchnia tarczy jest juz porysowana/powgłębiana
to zwalaj je raz dwa i wymieniaj na nowe koszt nie zwali cię z nóg a bezpieczeństwo rośnie cholernie
oczywiście do nowych tarcz nowe klocki /tak na wszelki wypadek piszę / i znika problem z wpadającym pedałem hamulca w podłogę, jak jest w przypadku wymiany kolocków bez wymiany tarcz, co spowodowane jest nieroną powierzchnią tarczy i trzeba później "dotrzeć klocki"
a na co zwrócić uwagę podczas wymiany??
na węże od hamulców - jeżeli są sparciałe wymień je
a przy wymianie tarcz powierzchnię pod tarczą wyczyść dokładnie szlifierką
to by było tyle w temacie
aha jakbyś zmieniał tarczę sam to tę śróbkę, która trzyma tarcze poczęstuj kilka razy młotkiem, co by łatwiej ją odkręcić, bo na bank jest zapieczona
efekt murowany
- tomekra
- Użytkownik
- Kontakt:
tu nie chodzi o rant jaki jest wielki żeby wiedzieć czy masz zużyte tarcze poprostu trzeba je zmierzyćdo mojego nówki tarcze maję gruboć 20 mm , zaleca się wymianę jak majš 18mm, a moje miały już tylko 16mm czyli dużo mniej niż min. tego co powinno być założyłem tarcze brembo i klocki ferodo i dopiero teraz wiem co to hamowanie normalnie pięknie się zatrzymuje ale koszt spory bo sam materiał 350zł, robocizna 50zł ale na drugi raz zrobię to sam bo w VW jest to naprawdę banalne
[url=http://www.vag-skierniewice.pl][img]http://images35.fotosik.pl/133/c7ee01e51af0ab20med.jpg[/img][/url]
ale golfik z silnikiem 1.4 ma normalne tarcze (nie wentylowane) i one kosztują około 60 pln za sztukę (120 za parę) plus 70-120 klocki do tego więc jakby dobrze kupował to 200pln za całość, wymiana ze szwagrem (pewnie ze dwa piwa) bo faktycznie wymiana jest banalna (wg ksiązki o golfie). Niestety ja mam wentylowane więc nie wiem jaka jest minimalna grubość tarcz niewentylownych.tomekra pisze:tu nie chodzi o rant jaki jest wielki żeby wiedzieć czy masz zużyte tarcze poprostu trzeba je zmierzyćdo mojego nówki tarcze maję gruboć 20 mm , zaleca się wymianę jak majš 18mm, a moje miały już tylko 16mm czyli dużo mniej niż min. tego co powinno być założyłem tarcze brembo i klocki ferodo i dopiero teraz wiem co to hamowanie normalnie pięknie się zatrzymuje ale koszt spory bo sam materiał 350zł, robocizna 50zł ale na drugi raz zrobię to sam bo w VW jest to naprawdę banalne
OK, moze uporzadkuje tu troche:
kilka miesiecy temu wymienialem tarcze w 1.4 CL.
1. Tarcze musza miec min. 10 mm grubosci (ale ja przetoczylem swoje i wyszlo mi 9 mm - jezdze tak juz przez 25-30 tys. km i jest ok).
2. Podczas wymiany (po zdjeciu kola) trzeba odkrecic dwie sruby imbusowe, ktore trzymaja prowadniczki zacisku hamulca (lby srub sa zwrocone do srodka, schowane w takich gumowych oslonkach)
3. Niektorzy potrafia zdjac zacisk odkrecajac tylko 1 z powyzszych srub, ale nie wiem ktora.
4. Przy odkrecaniu najlepiej miec udar, bo moje sruby byly tak zapieczone, ze je zniszczylem. Musialem nacinac katowka i odkrecac solidnym srubokretem plaskim. Koszt srub i prowadnic na 1 kolo to okolo 65 zl (tego nie przewidzialem, ze nie bylo wtedy w sklepie tanich polskich zamiennikow tych srub i prowadnic).
5. Po odkreceniu sciagasz zacisk (wczesniej trzeba wcisnac cylinderek).
6. Zacisk wieszasz na druciku, aby nie meczyc przewodu hamulcowego.
7. Okdrecasz srube utrzymujaca tarcze (tez bedzie zapieczona...).
8. Zdejmujesz tarcze i sprawdzasz ja. Jak ma wiecj niz 10 mm i jest rowna to i tak mozna delikatnie ja przetoczyc. Pamietaj, zeby tokarz toczyl obie strony z 1 zamocowania w szczekach tokarki.
Pozdro
kilka miesiecy temu wymienialem tarcze w 1.4 CL.
1. Tarcze musza miec min. 10 mm grubosci (ale ja przetoczylem swoje i wyszlo mi 9 mm - jezdze tak juz przez 25-30 tys. km i jest ok).
2. Podczas wymiany (po zdjeciu kola) trzeba odkrecic dwie sruby imbusowe, ktore trzymaja prowadniczki zacisku hamulca (lby srub sa zwrocone do srodka, schowane w takich gumowych oslonkach)
3. Niektorzy potrafia zdjac zacisk odkrecajac tylko 1 z powyzszych srub, ale nie wiem ktora.
4. Przy odkrecaniu najlepiej miec udar, bo moje sruby byly tak zapieczone, ze je zniszczylem. Musialem nacinac katowka i odkrecac solidnym srubokretem plaskim. Koszt srub i prowadnic na 1 kolo to okolo 65 zl (tego nie przewidzialem, ze nie bylo wtedy w sklepie tanich polskich zamiennikow tych srub i prowadnic).
5. Po odkreceniu sciagasz zacisk (wczesniej trzeba wcisnac cylinderek).
6. Zacisk wieszasz na druciku, aby nie meczyc przewodu hamulcowego.
7. Okdrecasz srube utrzymujaca tarcze (tez bedzie zapieczona...).
8. Zdejmujesz tarcze i sprawdzasz ja. Jak ma wiecj niz 10 mm i jest rowna to i tak mozna delikatnie ja przetoczyc. Pamietaj, zeby tokarz toczyl obie strony z 1 zamocowania w szczekach tokarki.
Pozdro