Też mam takie zdanieTo_mas pisze:dam16v, ok tylko my tu poruszyliśmy sprawe przyśpieszenia czyli jakby nie było stanąć na kresce autkiem z większym i mniejszym turbem to wg mnie większa turbinka górą
Regulacja LDA
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Fakt, temat się rozlazł
[url=http://www.motofirma.pl/bsp,f165af1ba51506,e898b25902e6b6,adam16v-VW-Golf-16TD.html][img]http://www.motofirma.pl/upload/spalanie/icons/e898b25902e6b6_1.gif[/img][/url]
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Ładnie żeśmy zboczyli z tematu nie ładnie tak odbiegać...
No to może wrócimy do tematu, zacznę ja:
Pytanie, czy coś daje regulacją tą nakrętką pod sprężyną w LDA, wyczytałem, że jak zaczyna kopcić to trzeba ją trochę wykręcić, wtedy sprężyna mniej się zgniata, a tym samym bolec mniej schodzi w dół. Ale ostatnio grzebałem przy tej nakrętce i nie zauważyłem żadnej różnicy...
Pytanie, czy coś daje regulacją tą nakrętką pod sprężyną w LDA, wyczytałem, że jak zaczyna kopcić to trzeba ją trochę wykręcić, wtedy sprężyna mniej się zgniata, a tym samym bolec mniej schodzi w dół. Ale ostatnio grzebałem przy tej nakrętce i nie zauważyłem żadnej różnicy...
Nakrętka słoneczkowa zwiększa lub zmniejsza dawkę paliwa podawaną przez LDA podczas wzrostu ciśnienia. Wkręcanie jej, a zarazem zmniejszanie napięcia sprężyny w praktyce powoduje tylko większe spalanie i dymienie, bo tradycyjne turbiny z WG na niskich obrotach tłoczą zbyt mało powietrza żeby spożytkować to paliwo. Czyli niepotrzebnie zalewamy silnik ropą na niskich obrotach.Lukas-182 pisze:Ładnie żeśmy zboczyli z tematu nie ładnie tak odbiegać...
[url=http://www.motofirma.pl/bsp,f165af1ba51506,e898b25902e6b6,adam16v-VW-Golf-16TD.html][img]http://www.motofirma.pl/upload/spalanie/icons/e898b25902e6b6_1.gif[/img][/url]
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
i kręcenie nią daje coś bo ja sie tym bawiłem i wykręciłem ale juz nie pamiętam o ile a specjalnie liczyłem przeskoki jakby 3a było wrócić i zapomniałem ale u mnie zmniejszyło troszke kopcenieadam16v pisze:Nakrętka słoneczkowa zwiększa lub zmniejsza dawkę paliwa podawaną przez LDA podczas wzrostu ciśnienia. Wkręcanie jej, a zarazem zmniejszanie napięcia sprężyny w praktyce powoduje tylko większe spalanie i dymienie, bo tradycyjne turbiny z WG na niskich obrotach tłoczą zbyt mało powietrza żeby spożytkować to paliwo. Czyli niepotrzebnie zalewamy silnik ropą na niskich obrotach.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf IV TDI
- Silnik: ARL
A co możę być przyczyną, żę po zmianie boost pina nie ma śladu na nim po ruchu tego palucha/rysika z pompy? Być może dlatego nie odczułem zmiany na lepsze po wymianie. Dodam, że na starym pinie był ślad.
I jak to jest z dymieniem? Bo u mnie na przegazówce na luzie sporo zadymia, a podczas jazdy nie widać dymienia.
I jak to jest z dymieniem? Bo u mnie na przegazówce na luzie sporo zadymia, a podczas jazdy nie widać dymienia.
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Sprawdź wężyk który idzie od turbo do grzybka, czy jest nie uszkodzony i czy dmucha turbo powietrze prze niego. Sprawdź też membranę na pinie czy jest cała, jak będzie uszkodzona to nie wytworzy sie ciśnienie i pin nie zejdzie niżej, dobrze dokręć pokrywę grzybka, nie żałuj sobie dokręcając jąMichnik pisze:Ale nie wiem czy grzybek chodzi góra/dół bo nie ma ryski.
-
- Gadatliwa bestia
Wężyk sprawdze, ale nie wydaje mi się żeby był uszkodzony bo tak to by mi chyba nie pokazało ciśnienia na wskaźniku ciśnienia doładowania.Lukas-182 pisze:Sprawdź wężyk który idzie od turbo do grzybka, czy jest nie uszkodzony i czy dmucha turbo powietrze prze niego. Sprawdź też membranę na pinie czy jest cała, jak będzie uszkodzona to nie wytworzy sie ciśnienie i pin nie zejdzie niżej, dobrze dokręć pokrywę grzybka, nie żałuj sobie dokręcając jąMichnik pisze:Ale nie wiem czy grzybek chodzi góra/dół bo nie ma ryski.
Membranka na pinie cała bo przedwczoraj sprawdzałem.
No nic najwyżej jeszcze raz to wszystko rozkręcę i posprawdzam...Apropo po jakim czasie powinien już być ślad na pinie od rysika?
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Od razu go na pewno nie będzie, musi trochę pochodzić a sie wytrze rysa na pinie. Najlepiej, weź posmaruj ten bolec co chodzi po PINie jakimś smarem, dobry będzie ten co sie stosuje w przegubach, szarego koloru bodajże, złożysz, przejedziesz sie kawałek, dasz w dechę parę razy, rozkręcisz grzybek i smar powinien naznaczyć czy bolec sie poruszał po pinie... I pamiętaj jak składasz grzybka to pina montujesz największym wycięciem w stronę tego wychodzącego bolca...Michnik pisze:Apropo po jakim czasie powinien już być ślad na pinie od rysika?
-
- Gadatliwa bestia
Jutro rano to wszystko koniecznie rozbieram. Nie wiem co jest , ale pogorszyły się osiągi pomiędzy 3300-4500obr. Teraz czuje jakby mi ktoś pod gaz kładł cegłe w tym zakresie , a wcześniej ciągnąłem go do 4500obr i szedł jak burza.Lukas-182 pisze:Od razu go na pewno nie będzie, musi trochę pochodzić a sie wytrze rysa na pinie. Najlepiej, weź posmaruj ten bolec co chodzi po PINie jakimś smarem, dobry będzie ten co sie stosuje w przegubach, szarego koloru bodajże, złożysz, przejedziesz sie kawałek, dasz w dechę parę razy, rozkręcisz grzybek i smar powinien naznaczyć czy bolec sie poruszał po pinie... I pamiętaj jak składasz grzybka to pina montujesz największym wycięciem w stronę tego wychodzącego bolca...Michnik pisze:Apropo po jakim czasie powinien już być ślad na pinie od rysika?
Utwierdził mnie dzisiaj w tym golf 4 TDI 90KM, który mnie objechał, a wcześniej mi się to wogóle nie zdarzało! Ba nawet 110KM miał problemy!
Na wskaźniku doładowanie cisnienie pokazuje 1Bar i trzyma tyle prawie do końca obrotów.
Może mam pompę jakąś nieprzystosowaną do tego PINa z 1.6TD?
Nie wiem już co to może być. Ufff zdenerwowałem się....
p.s. A może jest ktos w świetokrzyskim kto by to wszystko ogarnął skontrolował?
[ Dodano: Czw Kwi 10, 2008 10:32 am ]
Załączam zdjęcia. Zobaczcie czy to wszystko jest dobrze złożone bo śladu po ruchu rysika od gazu na pinie niema!
[ Dodano: Czw Kwi 10, 2008 10:47 am ]
Aha jeszcze jedno: założyłem oryginalnego pina i jest o wiele lepiej w górnym zakresie obrotów(3000-4500). Od dołu może jest minimalnie gorzej. Ogólnie lepiej przyspiesza ze starym oryginalnym pinem!!!
Ostatnio zmieniony czw kwie 10, 2008 10:33 przez Michnik, łącznie zmieniany 2 razy.
- Bolekrsko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
michnik ; ) cisnienie jest minimalnie za duzo. robiles gov moda? pewnie dlatego masz laga powyzej 3 tys
[ Dodano: 10 Kwi 2008 12:38 ]
no i po drugie nie widac bo musisz calego pina wyciagnac; )
http://datingsidorsingel.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Gadatliwa bestia
Dlaczego za wysokie ciśnienie? Governor mod nie zrobiony. Ale nie o to chodzi(tak mi sie wydaje) bo na starym ograniczonym pinie nie było tego spadku mocy powyżej 3300obr.Bolekrsko pisze:michnik ; ) cisnienie jest minimalnie za duzo. robiles gov moda? pewnie dlatego masz laga powyzej 3 tys
Ale jak nie widać? Co ma być jeszcze widać? Lub inaczej: czy to co widać to jest dobrze złożone?