to zlę myśliszwojtinho10 pisze:Moim zdaniem, gdyby była uszkodzona to wogóle by nie było wspomagania
donspecu, ja bym powoli się rozgladał za pompą niestety bo raczej jest na wykończeniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Sztomel pisze:donspecu oraz wojtinho10, wykluczcie to co pisaliście wcześniej poza oczywiście wspomaganiem układu kierowniczego jak podejrzewa (i słusznie) donspecu i winna temu będzie pompa od wspomagania (ta widoczna na poniższym zdjęciu na pierwszym planie z kołem pasowym)
już sam fakt, że ten hałas dochodzi z okolicy paska wielorowkowego i jest słyszalny tylko przy kręceniu kierownicą świadczy o uszkodzeniu pompy wspomagania,
dla jej sprawdzenia wystarczy zdjąć pasek wielorowkowy, pokręcić energicznie (jeśli macie jeszcze jakieś wątpliwości - choć niepotrzebnie, pozostałymi kołami pasowymi czy nie słychać huczenia), przejechać kawałek drogi około 100 -200 metrów z umiarkowaną szybkością aby można było lżej kręcić kierownicą i założę się, że przy skręcaniu kołami w lewo i prawo na przemian tego huczenia nie będzie co jednoznacznie wskazuje na uszkodzenie pompy wspomagania.
Bez paska wielorowkowego da się jeździć ale tylko do momentu wyczerpania akumulatora tak więc swobodnie możesz taki test przeprowadzić na krótkim odcinku drogi aby się upewnić.
[ Dodano: 15 Kwi 2008 17:27 ]ma być pomiędzy min. a max. bo jego nadmiar tak samo jest szkodliwy dla pompy jak i jego niedobór więc ustal sobie dokładnie jego poziom sprawdzając na bagnecie przy korku zbiorniczka od wspomagania.donspecu pisze:sprawdzilem plyn do wspomagania, jest duzo,
Chciałem się upewnić. Poziom płynu wspomagania mierzy się na bagneciku po całkowitym zakręceniu nakrętki zbiorniczka wyrównawczego. Przy zimnym silniku i przy nieskręconych kołach, tak zmierzony poziom płynu powinien być w okolicy MIN.wojtinho10 pisze:zbyt niski poziom oleju, pęcherzyki powietrza w oleju,
u mnie plyn do wspomagania ok.Sztomel pisze:majki75 masz rację, tak powinno być przy zimnym silniku, zaleca się jednak mierzenie przy nagrzanym a wtedy między min. a max. - pośrodku, bo wtedy można stwierdzić czy układ jest zapowietrzony czy nie.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 463 gości