Jak zrobić natrysk oleju na tłoki w JP?
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
vasco, to żeś ładnie go za butował, żeby tak przegrać silnik. Moim zdaniem to nie wina dysz, tylko złego smarowania, oleju, chłodzenia, nie umiejętnej jazdy, itp. Ja jeżdżę bez natrysku dysz i chłodnicy oleju i jest wszystko ok. Trzeba po prostu z głową jeździć...
A tak w ogóle, to dużo jest roboty z założeniem tych dysz ?? Nie przyjrzałem się podczas remontu, ale czy w JPku są już gotowe otwory do montażu dysz, czy trzeba samemu robić ??
A tak w ogóle, to dużo jest roboty z założeniem tych dysz ?? Nie przyjrzałem się podczas remontu, ale czy w JPku są już gotowe otwory do montażu dysz, czy trzeba samemu robić ??
Ostatnio zmieniony pt kwie 04, 2008 11:05 przez Lukas-182, łącznie zmieniany 1 raz.
A ja już wiem że i u mnie są te natryski z Ciekawości sciagnąłem miske u mnie zeby to samemu zobaczyć
[ Dodano: Pią Kwi 04, 2008 11:15 ]
Lukas-182 zauważyłem jeszcze jedna różnice w budowie między RA i JP. RA ma pompę olejowa o prawie dwukrotnie większej szerokości kół zębatych w środku pompy.Prawdopodobnie chodzi o to ze musi ta pompa większa ilość oleju podać żeby i na natryski starczyło.
[ Dodano: Pią Kwi 04, 2008 11:15 ]
Lukas-182 zauważyłem jeszcze jedna różnice w budowie między RA i JP. RA ma pompę olejowa o prawie dwukrotnie większej szerokości kół zębatych w środku pompy.Prawdopodobnie chodzi o to ze musi ta pompa większa ilość oleju podać żeby i na natryski starczyło.
A wszystko przez kobiete....:D
Jezdzilem normalnie tak jak TD sie powinno, mysle ze poprzedni wlasciciel go tak zalatwil.
Jezeli pompa oleju jest wieksza niz w silniku JP to moze dlatego zeby poszedl olej na chlodzenie turbiny i ogolnie lepsze chlodzenie.Mi chlodzi tez turbine wlasnie. I jest powrot do miski olejowej.
Z zalozeniem dysz nie ma wiekszego problemu - 1 srubka ale nie ma bardzo dostepu jak siedzi wal korbowy. Ja go wymontowalem, bo i tak musialem i dopiero wykrecilem dysze.
Troche sa delikatne, uwaga zeby ich nie skrzywic bo wtedy to raczej do wymiany
Jezeli pompa oleju jest wieksza niz w silniku JP to moze dlatego zeby poszedl olej na chlodzenie turbiny i ogolnie lepsze chlodzenie.Mi chlodzi tez turbine wlasnie. I jest powrot do miski olejowej.
Z zalozeniem dysz nie ma wiekszego problemu - 1 srubka ale nie ma bardzo dostepu jak siedzi wal korbowy. Ja go wymontowalem, bo i tak musialem i dopiero wykrecilem dysze.
Troche sa delikatne, uwaga zeby ich nie skrzywic bo wtedy to raczej do wymiany
VW PASSAT B3
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
ale czy JP ma już ten otwór na śrubkę, czy też trzeba dłubać ??vasco pisze:Z zalozeniem dysz nie ma wiekszego problemu - 1 srubka ale nie ma bardzo dostepu jak siedzi wal korbowy. Ja go wymontowalem, bo i tak musialem i dopiero wykrecilem dysze.
Postanowiłem zrobić silnik tak jak trzeba, czyli definitywnie pozbyć się JP, a złożyć pełnego SB/JR Dzisiaj rozbierałem na części mój stary silnik JR, wymontowałem pompę olejową, dysze natrysku no i chłodnice oleju (w SB też olej był chłodzony cieczą chłodząca ?? ) i to chyba wszystko, czy jeszcze czymś SB różnił się od JP/JR ??
Głowicę już mam, pompę wtryskową i wtryski też od SB, teraz pozostało tylko zamontować pompę olejową, dysze i chłodnice oleju i będzie komplet. Pozostała tylko kwestia otworów montażowych w bloku JP do montażu dysz natrysku, czy one tam są Okazje do zamontowania będę miał za dwa tygodnie, bo mija 7500Km i czas na zmianę oleju to i przy okazji zrobi się montaż mam nadzieje, że wszystko będzie pasowało plug & play...
Ostatnio zmieniony pt kwie 04, 2008 22:36 przez Lukas-182, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
troche pogrzebalem wiecej. Mam juz nowiudkie dysze natryskowe prosto z serwisu VW-original
Zamontowane, az milo. Tloki, panewki...itd...
Tylko czekam az ozyje od nowa!!! 1,6 TDi
troche pogrzebalem wiecej. Mam juz nowiudkie dysze natryskowe prosto z serwisu VW-original
Zamontowane, az milo. Tloki, panewki...itd...
Tylko czekam az ozyje od nowa!!! 1,6 TDi
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw kwie 17, 2008 22:13 przez vasco, łącznie zmieniany 1 raz.
- kaczor4011
- Forumowy spamer :)
mozna wiedziec ile $$vasco pisze:Mam juz nowiudkie dysze natryskowe prosto z serwisu VW-original
golf mk3 1.8 -> 1.4 TDI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=458986
polo 6n2 1.4 TDI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2918729#2918729
golf mk2 1.6 TD -> 1.9D US style http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=866160#866160
polo 6n2 1.4 TDI http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2918729#2918729
golf mk2 1.6 TD -> 1.9D US style http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=866160#866160
- Lukas-182
- Sprzedawca
- Kontakt:
Mam takie pytanie:
Czy jak sie zmienia tłoki na nowe, to trzeba także zmienić pierścienie jeśli na starych były wymienianie parę miesięcy temu ?? Nie można ich zdjąć ze starych i założyć do nowych ??
Bo coś mi się wydaje, że będę musiał zmienić tłoki, bo moje chyba nie mają wycięcia na dysze , a co z panewkami na wale, też trzeba nowe, czy po prostu zostawić i założyć nowy tłok na stare panewki ??
Za około dwa tygodnie przymierzam sie do rozbiórki (3 tygodnie przerwy od studiów, będzie czas ) i będę walczył z dyszami i tłokami
Czy jak sie zmienia tłoki na nowe, to trzeba także zmienić pierścienie jeśli na starych były wymienianie parę miesięcy temu ?? Nie można ich zdjąć ze starych i założyć do nowych ??
Bo coś mi się wydaje, że będę musiał zmienić tłoki, bo moje chyba nie mają wycięcia na dysze , a co z panewkami na wale, też trzeba nowe, czy po prostu zostawić i założyć nowy tłok na stare panewki ??
Za około dwa tygodnie przymierzam sie do rozbiórki (3 tygodnie przerwy od studiów, będzie czas ) i będę walczył z dyszami i tłokami
200zl kplkaczor4011 pisze:mozna wiedziec ile $$vasco pisze:Mam juz nowiudkie dysze natryskowe prosto z serwisu VW-original
[ Dodano: 18 Kwi 2008 15:46 ]
Lukas-182 pisze:Mam takie pytanie:
Jak kupujesz nowe tloki to w komplecie sa pierscienie, swozen. Panewki to jak kto woli, jak jest cisnienie oleju dobre to jest prawdopodobienstwo, ze sa dobre.
Nie lepiej sprzedac ten silnik i kupic np SB/RA ???
O wiele mniej pracy, nie wiem czy blok jest przystosowany do dysz
VW PASSAT B3
- Semian
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zrobie odkop , z tego co zauwazylem i rozebralem tzn dwa silniki 1V i Jp i wydaje mi sie ze jest mozliwosc zastosowania natrysku wystarczy nawiercic otwory do kanalu olejowego oraz nawiercic i nagwintowac otwory pod dysze natryskowe, jestem teoretycznie ciekaw czy jest to wykonalne?bo jak sie przygladalem niby mozna to zrobic.
projekt jetta coupe 2
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3286710#3286710
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3286710#3286710
każde 1.6TD jeśli jest całkowicie ori to ma natrysk oleju i to na 100%kopciuch pisze:no jak swojego RA robiłem to nic takiego nie zauważyłem jak natrysk na denko tłoka , zadnych rurek , nic a nic.
[ Dodano: 16 Mar 2009 10:22 ]
jak jęździsz spokojnie i tylko czasem przez chwilę przyciśniesz to możesz śmiało jeździć bez natrysku.Giugiaro1 pisze:Witam. Pytanie tak jak w temacie, chce założyć turbo w JP ale wiem że konieczne jest chłodzenie tłoków. Nie próbujcie mnie zniechęcać, i pisać że to nieopłacalne itd. Po zrobieniu governor+mod'a nabrałem apetytu na moc i po wstępnych kalkulacjach, biorąc pod uwagę to ile już władowałem w auto założenie turbo będzie bardziej opłacalne niż swap. Może ma ktoś fotki aby pokazać jak wygląda to chłodzenie tłoków? Albo jakieś schematy itp?
A jak chcesz koniecznie to trzeba dorwać dysze razem z nyplami i robić nacięcia na tłokach żeby przy DMP nie pozrywały dysz
jest z tym zabawy ale jak najbardziej wykonalne