Coś nie tak z ładowaniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- jakubek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Coś nie tak z ładowaniem
Witam. Mam pewien problem. Chodzi o to ze ostatnio przyjechalem do domu posiedzialem troche pozniej wsiadam do samochodu chce zapalic a tam nic. Nie chce kręcic. Akumulator padł. A jakies 2 godziny wczesniej paliłem go i normalnie wszystko było ok. Podłączyłem akumulator na cała noc do ładowania. Wszystko było ok do następnego dnia czyli do dzisiaj wsiadłem do samochodu i znowu nie chce kręcic. Zadna kontrolna od aku mi sie nie świeci jezdzilem na stacje zeby sprawdzili czy to aku słaby czy nie ładuje. Na postoju było 13.9 na zapalonym 14 i cos a przy zapalonych swiatlach spadek delikatny. Aa ten facet co mi sprawdzal powiedzial ze podczas zapalania byl duzy spadek ale pozniej juz wszystko ok. Co moze byc nie tak ?? Czekam na jakiekolwiek wskazówki. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony ndz kwie 27, 2008 22:21 przez jakubek, łącznie zmieniany 1 raz.
- jakubek
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Miernikiem sprawdzał. Szczotki wymienialem bo nie było ładowania świeciła sie kontrolka i pozniej wszystko było ok. Az do tej pory a minelo kilka miesiecy od wymiany. Czy przyczyną moze byc mokry alternator ? Cieknie mi z chłodnicy troche. A dzisiaj zauwazylem ze akurat na alternator. I tak sie zastanawiam czy to przez to moze byc ??
czyli szczotki wymieniłeś w altkujakubek pisze:Szczotki wymienialem bo nie było ładowania świeciła sie kontrolka
no nie powinien być mokry - ale skoro ładowanie jest to znaczy że to nie to, usuń czym prędzej ten wyciek bo szkoda alternatorajakubek pisze:Czy przyczyną moze byc mokry alternator
no własnie a miernikiem nie stwierdzi w jakim stanie jest aku. warto by jeszcze zbadać kwas w aku. czy nie jest zasiarczonyjakubek pisze:Miernikiem sprawdzał
...
no to przeciez pisałeś - że rano są problemy a potem już nie i rano na drugi dzień znów lipa, czyli aku nie trzyma energii przez dłuzszy czasjakubek pisze:ale jesli aku jest słaby to nie doladuje nawet troche
[ Dodano: 08-04-19, 23:33 ]
jakubek pisze:Wszystko było ok do następnego dnia czyli do dzisiaj wsiadłem do samochodu i znowu nie chce kręcic
...
-
- Forum Master
- Kontakt:
Dla informacji:
Kontrolka ładowania gaśnie w momencie wyrównania napięć alternatora i akumulatora - nie świadczy to jeszcze o normalnym ładowaniu.
Sprawdzenie voltomierzem - jedyny sposób na stwierdzenie ładowania i jakie ono jest.
Próba metodą zdejmowania klemy kończy się dość często uszkodzeniem diod - nie radzę.
Znam z doświadczeń:włączone wszelkie światła i klema w górę...kilka żarówek spalonych ale alternator ocalał...
Kontrolka ładowania gaśnie w momencie wyrównania napięć alternatora i akumulatora - nie świadczy to jeszcze o normalnym ładowaniu.
Sprawdzenie voltomierzem - jedyny sposób na stwierdzenie ładowania i jakie ono jest.
Próba metodą zdejmowania klemy kończy się dość często uszkodzeniem diod - nie radzę.
Znam z doświadczeń:włączone wszelkie światła i klema w górę...kilka żarówek spalonych ale alternator ocalał...
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...