MBC - le faq
Moderatorzy: Michał_1977, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
w TDI to ma sens jesli ktos ma soft ktory oszukuje turbine i turbo wali po 2 bary <szok>
spotkalem sie z takim softem, z tym ze na VAGu jest wszystko cacy ale jak sie podpielo wskaznik doladowania to szok
soft chyba odcina (oszukuje N-75) i wedy zastosowanie recznego sterowania sprezarka ma sens
spotkalem sie z takim softem, z tym ze na VAGu jest wszystko cacy ale jak sie podpielo wskaznik doladowania to szok
soft chyba odcina (oszukuje N-75) i wedy zastosowanie recznego sterowania sprezarka ma sens
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
no właśnie rzecz taka ma miejsce właśnie u mnie odkryliśmy to przypadkiem przekładając mojego kompa do Adama silnika i okazało się że na wskaźniku boost brakuje skali, a ja nie wiedząc katowałem moją standardową turbinkę ciśnieniem rzędu 2 barów przez 8 miesięcy 0- dość że się nie wysrała... teraz kupuje wskaźnik boost + MBC i będziemy próbować co nie Adamie może się da to wysterować - jeśli nie to cóż... dla bezpieczeństwa trzeba bedzie powrócić do oryginalnego softu...
pozdrawiam
pozdrawiam
Pany a ja mam pytanko za stówke! tu widze wszystko jak na dłoni: MBC podłączenie, rurki, śrubeczki itp, itd... z tym że ja mam 1.6 GTD 70KM i ni w ząb nie wiem jakie tam turbo jest to po pierwsze, a po drugie tu widze same 1.9 a jak to maleństwo do mnie podłączyć podrzućcie jakiegoś linka albo foto z góry dziękuje
deamon, audi to nie kombi tylko avant i on ma SB-eka, Mój braciszek ma to w sedanie i ma podniesione do 1.1 bara i powiem szczerze ze ładnie to idzie mimo ze buda wazy
MOJE byłe byłe VW :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1176271#1176271
było mk1 1.5D
było mk2 1.6TD
jest mk3 1.9 TDI 1Z
jest mk6 2.0 TDI CBDC HL
- andrew19_86
- Forum Master
- Kontakt:
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
zaworek koni nie daje, takze ciezko mi powiedziec. dasz wiecej powietrza i moze bedzie jechal lepiej, ale jak podlejesz paliwem to bedzie jeszcze lepiej. tak w kolo macieju.deamon pisze:Mam małe pytanko. Moj braciszek ma paska B3 kombi z silnikiem 1.6 TD z intercoolerem jego moc to chyba 75km. souler jak myślisz ile dzieki temu zaworkowi mozna kucy urwać przy tym silniczku?
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
Witam wszystkich, bo jesten tu nowy, a też jeżdżę Golfikiem, więc postanowiłem przyłączyć się do wspólnoty
Przymierzam się do wykonania samodzielnie MBC typu PRESSURE - ten z kulką (mam znajomego tokarza), a że na politechnice wyrobiłem sobie nawyk wałkowania nowego pomysłu od każdej możliwej strony i rozważania wszystkich "za" i "przeciw", mam zasadnicze pytanie do znawców tematu. Wiem jak ogólnie działa turbo, tzn., że ciśnienie spalin napędza turbinę, która z kolei spręża powietrze doprowadzane do kolektorów ssących.. Natomiast z tego co się domyślam, to WG (wasgate) to coś w stylu "przepustnicy" albo czegoś podobnego, która steruje pracą turbiny w zależności od ciśnienia w kolektorze ssącym. Jakś się mylę i naplotłem głupot, to wybaczcie i poprawcie
Ale teraz...
Bez MBC powietrze przepływa sobie swobodnie z OBU kierunkach i jest tak:
- noga na gaz -> wzrasta ciśnienie w kolektorze -> wzrasta ciśnienie sterujące WG.. ok
- noga z gazu -> spada zarówno w ciśnienie w kolektorze jak i sterujące doprowadzone do WG.. ok
Natomiast MBC z kulką stanowi zawór JEDNOSTRONNY i teraz:
- noga na gaz -> wzrasta ciśnienie w kolektorze oraz sterujące w WG - jest ok, tak ma być
- noga z gazu -> ciśnienie przed kulką spada -> sprężynka dociska kulkę -> ciśnienie za kulką jest teraz większe niż przed kulką -> ciśnienie sterujące WG utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie, bo nie ma którędy uciec (przynajmniej teoretycznie)..
No właśnie, czy tak ma właśnie być? Czy zastosowanie równolegle np. dodatkowego zaworka zwrotnego, który umożliwiałby przepływ powietrza w drugą stronę może poprawiłby dynamikę silnika?
Jeśli się mylę, to wybaczcie i sorki za zawracanie głowy
Pozdro dla wszystkich.
Przymierzam się do wykonania samodzielnie MBC typu PRESSURE - ten z kulką (mam znajomego tokarza), a że na politechnice wyrobiłem sobie nawyk wałkowania nowego pomysłu od każdej możliwej strony i rozważania wszystkich "za" i "przeciw", mam zasadnicze pytanie do znawców tematu. Wiem jak ogólnie działa turbo, tzn., że ciśnienie spalin napędza turbinę, która z kolei spręża powietrze doprowadzane do kolektorów ssących.. Natomiast z tego co się domyślam, to WG (wasgate) to coś w stylu "przepustnicy" albo czegoś podobnego, która steruje pracą turbiny w zależności od ciśnienia w kolektorze ssącym. Jakś się mylę i naplotłem głupot, to wybaczcie i poprawcie
Ale teraz...
Bez MBC powietrze przepływa sobie swobodnie z OBU kierunkach i jest tak:
- noga na gaz -> wzrasta ciśnienie w kolektorze -> wzrasta ciśnienie sterujące WG.. ok
- noga z gazu -> spada zarówno w ciśnienie w kolektorze jak i sterujące doprowadzone do WG.. ok
Natomiast MBC z kulką stanowi zawór JEDNOSTRONNY i teraz:
- noga na gaz -> wzrasta ciśnienie w kolektorze oraz sterujące w WG - jest ok, tak ma być
- noga z gazu -> ciśnienie przed kulką spada -> sprężynka dociska kulkę -> ciśnienie za kulką jest teraz większe niż przed kulką -> ciśnienie sterujące WG utrzymuje się na stałym, wysokim poziomie, bo nie ma którędy uciec (przynajmniej teoretycznie)..
No właśnie, czy tak ma właśnie być? Czy zastosowanie równolegle np. dodatkowego zaworka zwrotnego, który umożliwiałby przepływ powietrza w drugą stronę może poprawiłby dynamikę silnika?
Jeśli się mylę, to wybaczcie i sorki za zawracanie głowy
Pozdro dla wszystkich.
www.nyquist.x.pl/tranzystor
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
misiek10111, ale po co ten wskaznik w komorze? hehe takiego patentu to jeszcze nie widzialem
nyquist, generalnie masz racje, dlatego sa te mbc z roznymi dziurkami robione. jest jeszcze kwestia szczelnosci takiego mbc. jesli nie jest szczelny na srubie, to nie musisz kombinowac z zaworkiem zwrotnym.
nyquist, generalnie masz racje, dlatego sa te mbc z roznymi dziurkami robione. jest jeszcze kwestia szczelnosci takiego mbc. jesli nie jest szczelny na srubie, to nie musisz kombinowac z zaworkiem zwrotnym.
Ostatnio zmieniony pn kwie 21, 2008 16:39 przez souler, łącznie zmieniany 1 raz.
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo