Golf III 1.8 AAM Warto zakladac GAZ???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Goofol
- Ma gadane
- Kontakt:
Golf III 1.8 AAM Warto zakladac GAZ???
tak jak w temacie czy warto zakladac gaz do tego auta z tym silnikiem!!! zalezy mi na opiniach głownie tych co maja takie wlasnie silniki i jak wyglada u nich sytuacja ze spalaniem, z usterkami i wogole z jakoscia, osiagami i wszystko co wazne!!! z gory dzieki za kazda rade i opinie!!!pzdr
ja mam autko z takim właśnie silnikiem i zdecydowałem się na "zagazowanie"
od czerwca śmigam na LPG i nie ma najmniejszych problemów
mam instalację firmy ZAVOLI z butlą w kole (koszt 1700zł)
silnik pracuje bez zarzutów, jest trochę mułowaty ale umówmy sie, ze na benzynie demonem przyśpieszenia i osiągów też nie jest dla przeciętnego użytkownika w sam raz (żadnych kłopotów przy wyprzedzaniu a to chyba najważniejsze)
spala ok. 9-10 litrów gazu (wiadomo w trasie pali mniej, benzyny łykał 8-8,5 litra)
minusy? hmmm.... zbiornik wystaje trochę z "dziury" na dojazdówkę ale łatwo to zniwelować, no i trochę mała pojemność (wchodzi 28l) co wiąże sie z częstymi wizytami na stacjach ale ja wolę mieć bagażnik do dyspozycji
tak więc nie zastanawiaj się i zakładaj gaz!!
szybko poczujesz moment triumfu, kiedy mijąc stację benzynową pomyślisz sobie, spogladając na ceny paliw, ze TY tankujesz za niecałe 2zł za litr!
pzdr!!
od czerwca śmigam na LPG i nie ma najmniejszych problemów
mam instalację firmy ZAVOLI z butlą w kole (koszt 1700zł)
silnik pracuje bez zarzutów, jest trochę mułowaty ale umówmy sie, ze na benzynie demonem przyśpieszenia i osiągów też nie jest dla przeciętnego użytkownika w sam raz (żadnych kłopotów przy wyprzedzaniu a to chyba najważniejsze)
spala ok. 9-10 litrów gazu (wiadomo w trasie pali mniej, benzyny łykał 8-8,5 litra)
minusy? hmmm.... zbiornik wystaje trochę z "dziury" na dojazdówkę ale łatwo to zniwelować, no i trochę mała pojemność (wchodzi 28l) co wiąże sie z częstymi wizytami na stacjach ale ja wolę mieć bagażnik do dyspozycji
tak więc nie zastanawiaj się i zakładaj gaz!!
szybko poczujesz moment triumfu, kiedy mijąc stację benzynową pomyślisz sobie, spogladając na ceny paliw, ze TY tankujesz za niecałe 2zł za litr!
pzdr!!
ja mam silnik adz,gaz zakłądałem rok temu..zrobiłem juz 30tys i zero ale to zero problemów a jezdze o polowe taniej...a co do awaryjnosci ..to jezeli zakłda to jakis gazownik ótry pierwszy raz widział parownik na oczy to póżniej sa problemy!!!
ALPINE CDA-7894RB
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
RAINBOW SAC 465.20
STEG K4.02
RF P3D410
DLS A6
- lolo_golf
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Mam ten sam silnik.Auto smiga zrobilo juz 30tyś na gazie i też zero usterek czy problemów!
Jezeli bedziesz co 10-20tyś jezdzil na zmiane filterka i regulacje gazu to pojezdzisz dluugo CO do spalania to pali mi 7-8l trasa a w miescie 10-11l Demonem predkosci nie jest ale za to oszczędnośc jest bardzo duza-robie 3000km miesięcznie i nie wyobrazam sobie jakbym nie miał gazu...
Jezeli bedziesz co 10-20tyś jezdzil na zmiane filterka i regulacje gazu to pojezdzisz dluugo CO do spalania to pali mi 7-8l trasa a w miescie 10-11l Demonem predkosci nie jest ale za to oszczędnośc jest bardzo duza-robie 3000km miesięcznie i nie wyobrazam sobie jakbym nie miał gazu...
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Chłopie, najpierw się zorientuj conieco na temat instalacji gazowych, a nie wygłaszaj takich "miarodajnych" opini, które robią innym wodę z mózgu.rys pisze:Zrób sobie symulację kosztów (jest gdzieś taka).Za 1700 PLN to jakieś badziewie a nie porzadna instalacja.,która kosztuje ok.3000PLN.A wszystko zależy od rocznego przebiegu.Mam silnik ABS i nie mam zamiaru gazować.Za dużo tu na forum postów gazowników o pomoc.
Otóż ABS to na dzisiejsze czasy całkiem prosty silniczek i taki był już 10 la temu.
Ponieważ jest to monowtrysk z sondą lambda, więc w chwili obecnej jedyna możliwa instalka dla takiego silnika to ta jak twierdzisz "badziewna" instalacja za 1700 - czyli II generacja. III generacji czyli starego typu wtrysku gazu już nie robią, a jeszcze coś takiego można tu próbować włożyć. IV gen. czyli tą "porządną" jak piszesz, do takiego silnika nie założysz. Po prostu SGI (IV gen) musi mieć odpowiednie sygnały sterujące, które zapewniają tylko pełnego wielowtrysku benzyny.
A dzisiaj elementy i podzespoły do instalacji gazowych są z reguły conajmniej dobrej jakości. Trzeba tylko dobrać odpowiedni rodzaj instalacji do danego silnika i odpowiednio ja zainstalować. Badziewni mogą byc tylko gasmeni, którzy po prostu odstawiają chałę korzystając z koniuktury na rynku.
- blackwhite
- Użytkownik
- Kontakt:
Jasne sekwencje może założyć do tego samochodu.rys pisze:Zrób sobie symulację kosztów (jest gdzieś taka).Za 1700 PLN to jakieś badziewie a nie porzadna instalacja.,która kosztuje ok.3000PLN
Gaz za 1700 to nie jakiś shit, bo najporstsza instalaka kosztuje 1000.Problem w tym , że niestety mało który zakład porządnie zakłada instalację gazową i w tym problem.
Gaz za 1700 to już porządna sprawa tylko jak napisałem dobrze założona.
Wracająć do tematu.Jak dużo jeździsz to warto założyć gaz.Instalacja zwróci Ci sie po około 15000 km
Black
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Przecież juz pisałem - sekwencji do tego nie założysz!!!! Tyczy to tak ABM jak i ABS'a.blackwhite pisze:Jasne sekwencje może założyć do tego samochodu.rys pisze:Zrób sobie symulację kosztów (jest gdzieś taka).Za 1700 PLN to jakieś badziewie a nie porzadna instalacja.,która kosztuje ok.3000PLN
Gaz za 1700 to nie jakiś shit, bo najporstsza instalaka kosztuje 1000.Problem w tym , że niestety mało który zakład porządnie zakłada instalację gazową i w tym problem.
Gaz za 1700 to już porządna sprawa tylko jak napisałem dobrze założona.
Wracająć do tematu.Jak dużo jeździsz to warto założyć gaz.Instalacja zwróci Ci sie po około 15000 km
Trzeba by założyc najpierw wielowtrysk benzyny, a dopiero na tej bazie sekwencję.
Teoretycznie jakis nawiedzony elektronik mógłby próbować robiąc układy emulacji sygnałów do sterowania SGI, ale słyszałem, że były próby tego z marnym efektem.
Ostatnio zmieniony śr wrz 28, 2005 23:18 przez jaskowisnia, łącznie zmieniany 1 raz.
Czesc
Mam taki silnik czyli AAM na automacie Spalanie gazu miasto 12 litrów, na trasie da sie zejsc na 8 litrów przy spokojnej jeżdzie. Gazik polecam. Za gaz zapłaciłem z rabatem 1600 zł butla w kole 44l troche wystaje ale zniwelowałem to styropianem (praktycznie nie uzywam bagaznika) wiec mi to nie przeszkadza. Silnik jest ok bardzo wytrzymały i ciężko go zajeździć. Jesli chodzi o dynamike to demon szybkosci to nie jest, mi wystarcza.
Mam taki silnik czyli AAM na automacie Spalanie gazu miasto 12 litrów, na trasie da sie zejsc na 8 litrów przy spokojnej jeżdzie. Gazik polecam. Za gaz zapłaciłem z rabatem 1600 zł butla w kole 44l troche wystaje ale zniwelowałem to styropianem (praktycznie nie uzywam bagaznika) wiec mi to nie przeszkadza. Silnik jest ok bardzo wytrzymały i ciężko go zajeździć. Jesli chodzi o dynamike to demon szybkosci to nie jest, mi wystarcza.
- miszel78
- Mały gagatek
- Kontakt:
Mam taki sam silnik i gaz. Mialem troche problemow ze spalaniem zaraz po kupnie auta, bo kupilem juz z instalacja (15 l miasto) ale po wizycie u 4 gazownikow doszedlem do zadowalajacych efektow (12-13 miasto, 10 trasa). Byc moze przy mniejszym deptaniu pedalu gazu byloby mniej, ale mnie to wystarcza. Tankuje do pelna za nieco ponad 50 zł i robie kolo 230-250 km. Jesli chcesz troszke autkiem pojezdzic to jak najbardziej polecam zainwestowanie w instalacje gazową. Nie mam zadnych problemow i tak jak przedmowcy pisali...to auto i tak nie jest demonem predkosci a jesli lubisz jezdzic niedrogo to tylko LPG przy obecnych cenach paliw. (No chyba ze prezydentem zostanie Pan Korwin Mikke, ktory obiecuje ze litr paliwa bedzie kosztowal 2 zł :>, wiec mozesz wstrzymac sie jedynie do ogloszenia wynikow wyborow prezydenckich)
Pozdrawiam i jak najbardziej POLECAM instalowanie gazu.
Pozdrawiam i jak najbardziej POLECAM instalowanie gazu.
- blackwhite
- Użytkownik
- Kontakt: