mikrostyk a ikonka otwartych drzwi
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
mikrostyk a ikonka otwartych drzwi
wiem, że temat już był poruszany, ale nigdzie nie znalazłem jeszcze odpowiedzi. z tego co wyczytałem, mikrostyk w zamku w mk4 odpowiada za podświetlenie w aucie a także za to, czy wyświetli się ikonka otwartych drzwi na konsoli środkowej między zegarami. teoretycznie, jeżeli mikrostyk jest uszkodzony to nie będzie działać podświetlenie i nie wyświetli się ikonka. a co jeśli po otwarciu drzwi kierowcy, nie działa podświetlenie ale wyświetli się ikonka, a po otwarciu drzwi od strony pasażera działa podświetlenia a nie wyświetla się ikonka? co może to oznaczać, że co tak naprawdę jest uszkodzone? dodam, że brzęczyk włączonych świateł również nie działa..
U mnie problem podobny. Pali się światło we wnętrzu, a brzęczyk nie działał. Potem nawet oświetlenie nie działało. Zacząłem rozbierać drzwi - oświetlenie samo znów zaczęło działać, po wyjęciu żarówki z drzwi (to światełko) od kierowcy brzęczyk zaczął działać - dodam,że żaróweczka też przestała świecić, i nie była to wina tego modułu (zamieniałem z prawych drzwi). Bez żarówki miałem na stykach żarówki ok. 12V, z żarówką już tylko 0,7V. Wniosek taki, że gdzieś może zimny lut jest, i jak dostanie obciążenie (żarówka u mnie) to nie przepuszcza prądu, albo gdzieś masa ucieka, nie wiem. Wiem że ktoś pisał z podobnymi objawami, i okazało się że po zamianie zegarów działało dobrze. Dodam, że ja sobie z tym nie poradziłem. Po prostu mam wyjętą żarówkę z drzwi kierowcy i brzęczyk działa, oświetlenie wnętrza też, nie mam tylko światełka w drzwiach kierowcy..
-
- Nowicjusz