Problemy z obrotami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problemy z obrotami
Witam serdecznie,
Jeżdżę golfem 3 1.4 60 KM (AEX), podczas jazdy przy wciśnięciu sprzęgła przed zmianą biegu obroty spadają do ok 200-300/min. po czym szybko wracają na normalne, czasami zdarza się że silnik gaśnie. Zanim zgaśnie zapala mi się kontrolka ładowania. Nie ma różnicy czy jest to zimny czy ciepły silnik. Proszę o pomoc!
Jeżdżę golfem 3 1.4 60 KM (AEX), podczas jazdy przy wciśnięciu sprzęgła przed zmianą biegu obroty spadają do ok 200-300/min. po czym szybko wracają na normalne, czasami zdarza się że silnik gaśnie. Zanim zgaśnie zapala mi się kontrolka ładowania. Nie ma różnicy czy jest to zimny czy ciepły silnik. Proszę o pomoc!
Może to coś pomoże: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=137043
Ma poczatek proponuję:
1. Sprawdzenie na VAG'u
2. Czyszczenie i adaptacja przepustnicy
Ma poczatek proponuję:
1. Sprawdzenie na VAG'u
2. Czyszczenie i adaptacja przepustnicy
No to nie jest tak źle... AEX ma niskie obroty na cieplym silniku (u mnie 680 - 720) i jest ok...Włostek pisze:takie obroty mam jak jest ciepły, jak jest zimny to okolo 1000
Dziwne jest to że obroty tak spadają podczas zmiany biegów że aż potrafi przygasnąć.
Proponuję sprawdzić czy przepustnica czysta (obroty nieco mocno falują więc może to być przyczyna), ewentualnie przeczyścić, podpiąć się do VAG'a i przeprowadzić adaptację. Poza tym sprawdzić na VAG czy nie ma błędów.
Nie wiem kiedy ostatnio wymieniałeś filtr powietrza, paliwa, świece itd... to też moze mieć wpływ.