Wiem że to nie jest może temat w tym dziale ale właśnie mechanik mi powiedział że to może być przez gaz. A mianowicie. Mój golf posiadał klimatyzacje która od początku nie działała , więc wypiołem instalacje bo była mi nie potrzebna. Od samego początku kiedy go kupiłem auto nie grzało w zimie praktycznie wcale. I chciałbym uzyskać od was opinię co to może być. Prosze mi powiedzieć co robi to obejście na dołączonym zdjęciu. Ewidentnie po nagrzaniu płyn zamiast iść do nagrzewnicy 100% to własnie obchodzi tym zrobionym obejściem i tylko w bardzo małej części jest pchany do nagrzewnicy. Porsze mi doradzić czy ja mogę wyrzucić to obejście i czy coś bedzie mi isę działo z autem nie tak skoro i tak nie używam klimatyzacji. Zresztą mechanik twierdzi że to może być coś od gazu. Że t obejście jest właśnie zrobione przez gazowników, ale byłem u nich i powiedzieli że absolutnie oni tego nie zakładali. Więc juz zgupiałem i sam nie wiem co teraz. Proszę napisać czy mogę to wyrzucić. Przepraszam za przynudzanie ale ogrzewanie w zimie to podstawa i nie wiem jak to wyeliminować. Czekam na odpowiedzi. Co zrobić żeby ten płyn w 100% był pchany do nagrzewnicy ??
[ Dodano: 04 Paź 2006 23:34 ]
Przypomne tylko że termostat wymieniony, nagrzewnica była rozkrecana i jest w porządku. Czy te elementy zaznaczone na zdjęciu to nie termostat ogrzewania?? Jezeli tak to po co on jest i czy mogę go jakoś wyrzucic i zastąpić czym innym. Prosze o jakieś fotki jak to rozwiązaliscie u siebie jeżeli takowy problem wystapił.
1.8 RP mono-jetronic z klimatyzacją - brak ogrzewania
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1.8 RP mono-jetronic z klimatyzacją - brak ogrzewania
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pn maja 12, 2008 14:44 przez virus24, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma
czyli ma rozumieć że w miejsce tych zaworów wstawić rurki miedziane na wejściu i wyjściu do nagrzewnicy i wszystko powinno wrócić do normy??? Płyn chłodniczy jest zawsze na jednym poziomie, ostatnio wymieniłem czujnik temperatury i teraz wskazówka jak przed wymianą była na pionowo to teraz po wymianie jest na przedostatniej kresce przed max, wenetylator się włącza, to chyba tylko te zawory mi blokują wejście do nagrzewnicy?? A gdzie ja takie rurki moge dostac ??
[ Dodano: 04 Paź 2006 23:50 ]
czyli mam rozumieć że w miejsce tych zaworów wstawić rurki miedziane na wejściu i wyjściu do nagrzewnicy i wszystko powinno wrócić do normy??? Płyn chłodniczy jest zawsze na jednym poziomie, ostatnio wymieniłem czujnik temperatury i teraz wskazówka jak przed wymianą była na pionowo to teraz po wymianie jest na przedostatniej kresce przed max, wenetylator się włącza, to chyba tylko te zawory mi blokują wejście do nagrzewnicy?? A gdzie ja takie rurki moge dostac ??
[ Dodano: 04 Paź 2006 23:50 ]
czyli mam rozumieć że w miejsce tych zaworów wstawić rurki miedziane na wejściu i wyjściu do nagrzewnicy i wszystko powinno wrócić do normy??? Płyn chłodniczy jest zawsze na jednym poziomie, ostatnio wymieniłem czujnik temperatury i teraz wskazówka jak przed wymianą była na pionowo to teraz po wymianie jest na przedostatniej kresce przed max, wenetylator się włącza, to chyba tylko te zawory mi blokują wejście do nagrzewnicy?? A gdzie ja takie rurki moge dostac ??
Jak się nie ma co się lubi to sie lubi co się ma
- daaroo
- Forum Master
- Kontakt:
dokladnie jak mowisz, w miejsce zaworow rurki. Niekoniecznie musza byc miedziane. Wazny aby przekroj byl taki, aby dalo sie naciagnac tego gumowego weza na nie. A gdzie dostaniesz hmm... nie wiem, sproboj moze w jakims sklepie sanitarnym, metalowym, budowlanym. Tylko nie wiem czy Ci utna np. 20 cm, bo sprzedaja chyba na metry.virus24 pisze:czyli ma rozumieć że w miejsce tych zaworów wstawić rurki miedziane na wejściu i wyjściu do nagrzewnicy i wszystko powinno wrócić do normy??? Płyn chłodniczy jest zawsze na jednym poziomie, ostatnio wymieniłem czujnik temperatury i teraz wskazówka jak przed wymianą była na pionowo to teraz po wymianie jest na przedostatniej kresce przed max, wenetylator się włącza, to chyba tylko te zawory mi blokują wejście do nagrzewnicy?? A gdzie ja takie rurki moge dostac ??
Przypomnialo mi sie ze takie rurki miedziane widzialem w praktikerze kiedys.