golf mk4 tdi dziwne problemy.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
sylwester.k
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

golf mk4 tdi dziwne problemy.

Post autor: sylwester.k » ndz paź 16, 2005 21:39

sory za obszerny tekst.
na początku napisze ze jest to mój pierwszy tdi i dlatego jestem totalnym laikiem w tym temacie i dlatego opisze po koleji co i jak. kupiłem auto w połowie sierpnia i przez pierwsze 500 km auto jezdziło wspaniale <1,9 tdi 115km 6biegów> paliwo lałem w znanej mi stacji. po wakacjach miałem jechać do paryża no i zalałem na innej stacji a było to w rzeszowie no i spoko przyspieszenia i predkosc ok za krakowem wpadłem na A4 i też spoko ale za autostradą <po przejechaniu od tankowania 300km> zaczeły sie kłopoty autu nie chciało jechac więcej jak 130 na niższych biegach wkrecało sie na obroty ale z małymi kłolpotami. po kilku telefonach po kumplach <4, 30 rano> i obiawach, brak mocy i czarny dym z rury diagnoza; złe paliwo. kupiłem uszlachetniacz na stacji wlałem do baku i pojechałem dalej. no i niby wszystko ok. nastepne tankowanie już w niemczech. w połowie baku znowu kłopoty<około 1300 km od startu>, postuj na stacji dolewka paliwa diesel super i powrót do normy. nastepnie małe przejażdzki i przy prawie pusty baku mała zadyszka. nalałem około 20 litrów i spoko do rezerwy i wtedy nalałem do pełnaprzejechałwm około 50km i odstawiłem auto.dzisiaj rano wsiadłem do auta i po około 50 km zadyszka 140 i dosyć. zatrzymałem sie na stacji paliw by kupić uszlachetniacz ale nie było. więc jadę dalej ale auto odżyło i spokojnie rozpedziłem go do 200km/h po przejechaniu okloło 400km z postojami ponowne kłopoty przy wyprzedzaniu? krótki postój i powrót do normy. no i moje pytania; czy powodem pierwszych kłopotów może byc paliwo złej jakosci, no i w końcu pozostałe przypadki zanieczyszczonym bakiem i filtrem paliwa.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » ndz paź 16, 2005 22:26

Poraz pierwszy słyszę że 6 biegów przy 115 konikach Myślałem że 130 i lepiej mają 6 bo te słabsze nie.Może się mylę.Tak do tematu to ja bym wmienił filtr paliwa napewno i od razu i wyczyścił zbiornik a potem tankował np. na shellu i po wszystkich kłopotach . Sam mam tdi 100 konnego i na shellu najlepiej pracuje silnik jeszcze na statoil niesprawdziłem ale reszta to do bani.

Awatar użytkownika
sylwester.k
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sylwester.k » pn paź 17, 2005 07:11

tak jest to 6 biegowy 115 konny silnik ale ta wersiw ma moment obrotowy taki jak 130 konny. co do zbiornika paliwa czy jest to wykonalne domowymi sposobami czy trzeba odwiedzić warsztat.

Awatar użytkownika
ludzi
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: ludzi » pn paź 17, 2005 11:08

Z tego co piszesz to nie jest kwestia paliwa tylko wchodzenia auta w tryb awaryjny. Jak wyłączasz silnik komp się resetuje i jeździsz dalej normalnie aż do pojawienia się notlaufa. Podłącz się pod vaga... pewnie wyjdzie, że n75 albo turbina.
I nie katuj silnika uszlachetniaczami. To nie te czasy.

[url=http://www.dieselteam.pl/][img]http://www.dieselteam.pl/logo/logo_forum_inv.jpg[/img][/url]
Golf IV TDI powered by Chiptec
Koni Sport, Weitec

k631
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: k631 » pn paź 17, 2005 15:10

witam przycznyą może być zawór N75 bąć przepływka zaczyna wariowac , podłącz pod vaga i sprawa jasna.Pozdrawiam :smoke:

ps. Pięknie się tym jezdzi wstaw mu chipa rewela. :okej:

Awatar użytkownika
sylwester.k
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sylwester.k » pn paź 17, 2005 20:28

ok dzieki za podpowiedzi jestem w tej chwili w paryżu i podejżewam że ten mały wglądzik w moje auto może być troche kosztowny. a orjetujecie sie może ile to może kosztować w polsce. a co do tego trybu awaryjnego to za pierwszym razem nie pomogły dwa dłóższe postoje z wyłączonym silnikiem. no i rozbieżności w ilosci przejechanych km 1000 {od chwili zakupu} potem 500, 500, 800, 500, 250.

Tomasz Żaguń
Forum Master
Forum Master

Post autor: Tomasz Żaguń » pn paź 17, 2005 20:42

Może jednak filtr. Co to jest za zawór n75?

Awatar użytkownika
sylwester.k
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sylwester.k » pn paź 17, 2005 20:57

też chciałbym żeby był to filtr. sama diagnostyka komputerem nie jest bardzo droga około 45 euro ale potem koszty robocizny mogą być olbrzymie. a filtr moge wymienić sam, a może najpierw go wyczyscić ijeszcze chwile pojeżdzić by troche jeszcze oczyscić układ paliwowy. dziwne jest to że przed pierwszym razem ddymił jak by się guma paliła, a teraz nie puszcza nawet małego dymka

[ Dodano: Pon Paź 17, 2005 21:05 ]
jeszcze jedno pytanie czy po podłączeniu do vag-a powinienem dostać jekiś wydruk czy coś tak z wynikami diagnostyki

k631
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: k631 » wt paź 18, 2005 08:10

Witam dostaniesz wydruk z danymi ale jeśli się nieznasz na tym to nic on ci nie powie, dlaczego chcesz płacić tyle kasy za diagnoze w kraju zrobią to za 5-dych.Pozdrawiam :pub:

Awatar użytkownika
sylwester.k
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sylwester.k » wt paź 18, 2005 13:08

tak ale ja bede w kraju za dwa miesiące i nie wiem czy moge z tym tak długo jeżdzić

k631
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: k631 » wt paź 18, 2005 13:17

Witam inna sprawa jeśli musisz jezdzić to działaj,bo jak masz turbine ze zmienną geometrią to stanie zawór upustowy i łopatki w turbo, a to wtedy boli. :kufel: .Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Razal
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Razal » wt paź 18, 2005 14:52

ludzi pisze:Z tego co piszesz to nie jest kwestia paliwa tylko wchodzenia auta w tryb awaryjny. Jak wyłączasz silnik komp się resetuje i jeździsz dalej normalnie aż do pojawienia się notlaufa. Podłącz się pod vaga... pewnie wyjdzie, że n75 albo turbina.
I nie katuj silnika uszlachetniaczami. To nie te czasy.
<<<---- Dokładnie

Na początek wymieniłbym filterek paliwa (bo to najtaniej), a następnie koniecznie diagnoza na VAG. Osobiście stawiam na początek końca N75 albo przepływki. Zrób koniecznie diagnozę bo przyczyn może być wiele - tu szkoda Twojek kasy na szukanie w ciemno !!

Pozdro

Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V

Awatar użytkownika
sylwester.k
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sylwester.k » wt paź 18, 2005 15:57

dużo jeżdzić nie muszę ale do kraju wrócić trzeba. byłem dziśiaj w czterech serwisach i w każdym trzeba umawiać sie na długie terminy. przepuszczam ze do możliwej wizyty w kraju zrobiłbym około 4000km

[ Dodano: Wto Paź 18, 2005 16:05 ]
acha w jednym serwisie bez badania powiedzieli mi że to może być w lużnym tłumaczeniu coś do odmieżania powietrza -o ile dobrze zrozumiałem- no i nie dokońca mu powiedziałem wszystko to co napisałem w tym poście.

LOrd
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: LOrd » wt paź 18, 2005 18:56

sylwester.k pisze:dużo jeżdzić nie muszę ale do kraju wrócić trzeba. byłem dziśiaj w czterech serwisach i w każdym trzeba umawiać sie na długie terminy. przepuszczam ze do możliwej wizyty w kraju zrobiłbym około 4000km

[ Dodano: Wto Paź 18, 2005 16:05 ]
acha w jednym serwisie bez badania powiedzieli mi że to może być w lużnym tłumaczeniu coś do odmieżania powietrza -o ile dobrze zrozumiałem- no i nie dokońca mu powiedziałem wszystko to co napisałem w tym poście.
Czyli przepływomierz, ale na slowo to nic tutaj nie wymyslisz to nie polonez, podlacz pod kompa i bedzie wiadomo o co kaman, wątpie zeby przyczyną było paliwo tak jak pisałes na początku. Podlącz sie pod VAG.

So run in, grab the money, later on, you and I can flow...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”