VW GOLF 1,9TDI GT MAŁE KŁOPOTY PRZY PIERWSZYM ZAPALANIU
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!!
Mam problem z autkiem, mianowicie: jak autko pierwszy raz pale w danym dniu to zapali za 2 bardzo żadko kiedy za 3 razem, powinno w sumie palić praktycznie na dyk tymbardziej że teraz jeszcze świeczki żarowe pomagają, jak już go zapale nawet na chwilke i zgasze i próbuje zapalic to na dyk zapali, jakiś czas temu wogóle nie mogłem go zapalic a jak zapaliłem to dymił strasznie, nie raz potrafił zakopcić całą ulice okazało się że to małe koło od rozrządu miało zerwany klin (to pod kołem pasowym od pompy) już jest po wymianie i fajnie jeździ wszystko ok ale jednak mogło by lepiej palić. Panowie co to może być czego szukać ?? Świece nowe, czujnik płynu chłodzącego też nowy, świeczki grzeją (sprawdzałem) , rozrząd też w porządku, pompa powietrza nie dostaje
Mam problem z autkiem, mianowicie: jak autko pierwszy raz pale w danym dniu to zapali za 2 bardzo żadko kiedy za 3 razem, powinno w sumie palić praktycznie na dyk tymbardziej że teraz jeszcze świeczki żarowe pomagają, jak już go zapale nawet na chwilke i zgasze i próbuje zapalic to na dyk zapali, jakiś czas temu wogóle nie mogłem go zapalic a jak zapaliłem to dymił strasznie, nie raz potrafił zakopcić całą ulice okazało się że to małe koło od rozrządu miało zerwany klin (to pod kołem pasowym od pompy) już jest po wymianie i fajnie jeździ wszystko ok ale jednak mogło by lepiej palić. Panowie co to może być czego szukać ?? Świece nowe, czujnik płynu chłodzącego też nowy, świeczki grzeją (sprawdzałem) , rozrząd też w porządku, pompa powietrza nie dostaje
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
A więc tak autko jest sprowadzone z holandi w sierpniu, dbam o autko i to co trzeba było wymienic to wymieniłem czyli: filtr paliwa, filtr powietrza, filtr oleju, pasek rozrzadu, pasek klinowy od alternatora&pompy, pasek od wspomagania naciagnalem tylko bo piszczal przy pełnym skręcie, wymieniłem też olej na pół syntetyk bo taki był wcześniej, wymieniłem cztery świeczki bo były umarte aha jeszcze wymieniłem filtr przeciw pyłowy i czujnik cieczy chłodzącej aha wtryski były sprawdzaneMichael G60 pisze:A jak wtryskiwacze, jak filtr paliwa, jak zapłon ??????????
[ Dodano: Sro Paź 19, 2005 19:33 ]
A więc tak koło zębate ma taki pseudo klin a raczej wycięcie na wał korbowy w kształcie litery D i juz na kole zostały praktycznie resztki tego pseudo klinu a więc wymieniłem koło zebate na nowe razem ze sruba mocujaca i ustawiłem rozrząd, autko zaczeło normalnie się zachowywać i normalnie palić ale czuje że mogło by jeszcze lepiej palić bo teraz się zachowuje tak jak by filtr paliwa był zapowietrzony i podczas pierwszego odpalania autka po dluższym czasie np. nocy na początku przy kręceniu wpierw filtr się odpowietrzał a potem dostawał paliwo i palił na dykCorvax pisze:kat wtrysku ustawiany był po zabiegu? Na czym polegała naprawa scietego klina na kole zebatym na wale korbowym?
-
- VW Baron
- Auto: Szukam... i NC700X
Skoro tak sadzisz to przyjrzyj sie na filtrze paliwa masz bialy plastik przelewowy do ktorego dochodzi i wychodzi przewod paliwowy. Czasami siada uszczelka pod nim i wciaga powietrze. Mialem objawy jak u Ciebie i miedzy innymi wlasnie byl problem z odpaleniem porannym. Taka mala sugestia, moze pomoze.mlody_87 pisze:teraz się zachowuje tak jak by filtr paliwa był zapowietrzony i podczas pierwszego odpalania autka po dluższym czasie np. nocy na początku przy kręceniu wpierw filtr się odpowietrzał a potem dostawał paliwo i palił na dyk
Pozdro
Gitner
2004 - 2010 był MK3 Variant . . . od 2010 jest Variant służbowy . . .
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Wykres 1Z seria + R
FAQ - Tempomat za grosze !!!
Tz. chciałem każdemu przybliżyć jak autko się zachowuje przy zapalaniu, ale akurat czy dostaje powietrze to już sprawdzałem, bardziej zastanawia mnie w tym momencie ustawienie kąta wtrysku tak jak to napisał "Corvax" thx hmm jutro cos pokombinuje bo teraz za bardzo nic mi nie przychodzi do głowy, może ktoś coś jeszcze wymyśliGitner pisze:Skoro tak sadzisz to przyjrzyj sie na filtrze paliwa masz bialy plastik przelewowy do ktorego dochodzi i wychodzi przewod paliwowy. Czasami siada uszczelka pod nim i wciaga powietrze. Mialem objawy jak u Ciebie i miedzy innymi wlasnie byl problem z odpaleniem porannym. Taka mala sugestia, moze pomoze.mlody_87 pisze:teraz się zachowuje tak jak by filtr paliwa był zapowietrzony i podczas pierwszego odpalania autka po dluższym czasie np. nocy na początku przy kręceniu wpierw filtr się odpowietrzał a potem dostawał paliwo i palił na dyk
Pozdro
Gitner
Jeszcze jedno trudne pytanie jak sprawdzić kąt wtrysku u mnie? (1,9TDI 1Z) , jaki powinien być prawidłowy? i czym/gdzie się to ustawia? ( mechanicznie czy na komputerze? )
A więc tak koło zębate ma taki pseudo klin a raczej wycięcie na wał korbowy w kształcie litery D i juz na kole zostały praktycznie resztki tego pseudo klinu a więc wymieniłem koło zebate na nowe razem ze sruba mocujaca i ustawiłem rozrząd, autko zaczeło normalnie się zachowywać i normalnie palić ale czuje że mogło by jeszcze lepiej palić bo teraz się zachowuje tak jak by filtr paliwa był zapowietrzony i podczas pierwszego odpalania autka po dluższym czasie np. nocy na początku przy kręceniu wpierw filtr się odpowietrzał a potem dostawał paliwo i palił na dyk
No to proponuje przyjrzeć się ponownie temu kołu, a raczej zwrócic uwage na czoło wału - z reguły jest tak ze jak leci klin na kole to to samo się dzieje na wale korbowym - delikatne przesuniecie koła powoduje przestawienie kata wtrysku i problemy z odpalaniem - niestety jedyna pewna naprawa w takim przypadku to regeneracja czoła wału (sprawdzone doswiadczalnie). Jesli niechcesz tego ruszać to ustaw na razie kąt wtrysku (VAGiem) - jeśli sie poprawi obserwuj czy kąt się nie rozjedzie w wyniku przesunięcia koła - to się bedzie działo stopniowo - auto bedzie gorzej palić. Jeśli tak to czeka cie regeneracja czoła wału - w skrajnych przypadkach (tak np. było u mnie tłoki spotkaja się z zaworami)
Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB
Corvax,
Jak zakładałem małe koło rozrządu to sprawdzałem czy nie jest wyrobiony wał i luzów to tam dużych nie było, był luz ale taki bardzo bardzo delikatny, hmm ale teraz pytanie czy po ustawieniu rozrządu trzeba ustawiać kąt wtrysku i jak to sie robi ?? I jak mogę jeszcze zapytać ile kosztuje mniej więcej regeneracja wału ??
Pozdrawiam
Jak zakładałem małe koło rozrządu to sprawdzałem czy nie jest wyrobiony wał i luzów to tam dużych nie było, był luz ale taki bardzo bardzo delikatny, hmm ale teraz pytanie czy po ustawieniu rozrządu trzeba ustawiać kąt wtrysku i jak to sie robi ?? I jak mogę jeszcze zapytać ile kosztuje mniej więcej regeneracja wału ??
Pozdrawiam
cze mam podobny problem z moim 1 zetem tzn z paleniem, ale u mnie swieczki nie grzeją wogóle,nowy przekaznik bezpiecznik tasmowy,swieczki sprawne ,a nie grzeją,mysle ze wymnienie czujnik temoeraturu na króccu z żółtym paskeim na 4 piny,bo mi pokazuje temperature max 70 st. jak pomoże to dam ci znać (20 zł można zainwestowac)
Akurat to sprawdzałem czujnik jest sprawny a jeżeli chodzi o grzanie świeczek to żebyś się nie zdziwił tak jak ja że świeczki nie grzeją, one dopiero zaczynają grzać przy 5 stopniach, jak jest cieplej ma zapalić bez świeczek
Pozdrawiam
Pozdrawiam
mlody_87 pisze:ak zakładałem małe koło rozrządu to sprawdzałem czy nie jest wyrobiony wał i luzów to tam dużych nie było, był luz ale taki bardzo bardzo delikatny
luz w sensie że koło wchodziło luźno, czy luz ze koło chodziło na boki - jeśli to drugie to już będzie leciec - to jest przykręcone tylko na jedną srubę, na tym kole jest koło pasowe z tłumikiem drgań, napędzające cały osprzęt - cięzkie to wszystko cholernie, a i siły jakie na to działają są niemałe - jak koło minimalnie chodzi na boki to już pupa - nie dokrecisz tego idealnie i bedzie się dalej scinać.
tak, powinno się go sprawdzić i ewentualnie ustawić - robi się to VAGiemmlody_87 pisze:czy po ustawieniu rozrządu trzeba ustawiać kąt wtrysku i jak to sie robi ??
mnie kosztowała 250pln, ale to wszystko zależy co jest do robienia - jeśli tylko czoło walu to może nawet taniej jesli dojdzie do tego gwint - a ten też potrafi polecieć to już grubsza sprawa, no i pamiętaj że do tej operacji trzeba wał wyjąć z silnika i to są juz dodatkowe wcale nie małe koszty.mlody_87 pisze:ile kosztuje mniej więcej regeneracja wału
Pozdor
Nie no na boki to luzów nie było, a jak trzeba sprawdzić kąt wtrysku to jutro jade na VAG-a a moze nawet dzisiaj, jak będzie już po wszystkim napisze czy jest poprawa dzięki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
VAg-eim można sprawdzać ale TDI...melon77 pisze:JA mam golfa 1,9td i chciałbym sprawdzić swoj silnik czy ten VAG to urzadzenie do sprawdzania ? jesli tak to w szczecinie gdzie to mozna zrobic
TD nie możesz, bo nie masz komputera - my mamy traktory....
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!