dziura w asfalcie -> balon w oponie :/

Wszystko o ubezpieczeniach auta, problemach z rejestracją, papierami.
Porady prawne związane z autami i nie tylko.

Moderatorzy: jhosef, doggie, VIP

suselu7
Mały gagatek
Mały gagatek

dziura w asfalcie -> balon w oponie :/

Post autor: suselu7 » śr cze 18, 2008 06:49

Witam,

Wpadłem ostatnio w pokaźną dziurę w drodze:/ . Zatrzymałem się i oglądam opony, felgi.
Okazało się że na moim sportowym dunlopie wyrósł balon, na bocznej stronie opony. Obfotografowałem telefonem wszystko co się dało i teraz chciałbym postarać się o zwrot kosztów od zarządcy drogi. Czy ktoś już przechodził przez te procedury? Do kogo trzeba napisać w tej sprawie?

Dzięki za pomoc <beer>

EasyRider
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: EasyRider » śr cze 18, 2008 07:35

W sytuacji uszkodzenia pojazdu po wpadnięciu w dziurę należy wezwać policję. Oni spisują protokół i dokonują wstępnych oględzin. Na podstawie samych zdjęć z tel nikt nie uwierzy, że to przez tą dziurę. Rada: jedź tam, zatrzymaj się za dziurą i wezwij policję.

suselu7
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: suselu7 » śr cze 18, 2008 07:42

Hehe :) ciekawe czy polucjanci czytają to forum...;)

Dzięki za pomoc <beer>

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » śr cze 18, 2008 08:35

EasyRider pisze:W sytuacji uszkodzenia pojazdu po wpadnięciu w dziurę należy wezwać policję.
pod warunkiem że droga nie była oznakowana że występują uszkodzenia w nawierzchni odpowiednim oznakowaniem pionowym

Awatar użytkownika
maryjan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: maryjan » śr cze 18, 2008 08:37

Bez policji nic nie zdziałasz...

Dziki

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » śr cze 18, 2008 11:47

2 razy dostalem odszkodwanie bez problemu wiec najelpiej od razu powinienes zadoznc na policje ktora przyjedzie i sporzadzi protokól.. pozniej zglsoic to do wlasciela drogi a on ci poda sowjego ubezpieczyciela opiszesz sytaucje do tego albo ty zaltwisz protokol policji ale powinna sama ta firma ubezpieczeniowa i tyle...

jesli nie zadozniles od razu jedz z tym rozalonym kolem do tej dziury i zadzwon po policje...

pzdr

http://www.mapet-TUNING.com
Najlepszy w sieci SKLEP TUNINGOWY !

Zawieszenia - największy wybór !!! również Air-Ride !

Obrazek

Awatar użytkownika
Christopherek
Forum Killer
Forum Killer
Auto: Audi a4 b6 cabrio
Silnik: Bfb
Kontakt:

Post autor: Christopherek » śr cze 18, 2008 13:32

ja też tak miałem,wpadłem w dziurę na gwincie no i bęc.wezwałem policję,dmuchnąłem w alkomat,papier spisali,zdjęcia sobie zrobiłem no i do pzu pojechałem.musiałem jechać na przegląd gdzie stwierdzili że zawieszenie z przodu trzeba zmienić :-) no i po tygodniu kasa była na koncie a pzu dalej samo sciąga sobie od właściciela drogi.po jakims czasie był znak na drodze mówiący o tych dziurkach hehe

Są-Vw Passat b6 variant 2.0 cbbb i Audi a4 b6 cabrio 1.8t bfb
Były-Vw golf mk3 1.8 aam, Vw golf mk4 1.9 arl, Vw golf mk3 2.0 ady, Vw polo 6n 1.6 ajv,Vw golf mk3 1.8 adz cabrio,Audi a4 b5 avant 1.9 avg, VwNew Beetle 1.8Tawv, Vw New Beetle 1.8T awu,Vw Passat b5fl variant 1.9avf

suselu7
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: suselu7 » śr cze 18, 2008 21:17

Dzięki chopaki:) niestety przepadło bo opony z przodu juz zmienione, ale mądrość jest na przyszłość jakby co.
ps dziura nie była oznakowana - tym bardziej szkoda ale nie mogłem czekać. Wymieniłem na toyo z tokyo drift :D. Może ktoś ma ochotę na jednego zdrowego dunlopa sport z 2007 roku?

Dzięki za pomoc <beer>

EasyRider
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: EasyRider » śr cze 18, 2008 21:33

A tamtą wyrzuciłeś? Ja bym się poświęcił i zmienił gumy na tamte;p A kase dostałbyś na pewno. Np na komplet 4 gum albo jakąś zawieche :bigok: Zastanów się czy Ci się to nie opłaci. Przecież na przeglądzie mogą orzec zmienioną geometrię i uszkodzone przednie zawieszenie :grin:

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » śr cze 18, 2008 22:46

zaloz z powrotem na chwile i jedz do jakiejs dziur.. ludzie nie robcie sie robc w bambuko kasy wam ponad norme?

Obrazek

Awatar użytkownika
wojtekgtd
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: wojtekgtd » czw cze 19, 2008 00:45

No właśnie, słuchaj MAPETA. O swoje trzeba walczyć. Może jak firma będzie tracić kasę na odszkodowania to wymusi jakieś zmiany, nie tylko polegające na postawieniu znaków ale i na załataniu dziur. I będzie można jeździć spokojnie na glebie :bigok:

Awatar użytkownika
MAPET
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: MAPET » czw cze 19, 2008 00:54

no bo ona to zglosi i dziure zalataja tak jest zawsze wiec cos na +

Obrazek

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » czw cze 19, 2008 22:31

MAPET pisze:no bo ona to zglosi i dziure zalataja
albo postawia znak i beda mieli nas w d.. :P
niedaleko mnie jest odcinek drogi gdzie dziura jest na dziurze dziure pogania, powaznie , jedna sie konczy , 30 cm i zaczyna sie druga na calej szerokosci drogi ze slalomem trzeba jezdzic i tak przez 200 m, no i problem polega na tym ze nie wiadomo czyje to jest , bo jedna miejscowosc podobno sie konczy przed tymi dziurami i zrzuca wine na ta druga, a ta druga mowi ze ten odcinek jest tej pierwszej miejscowosci i nie beda sie w to wtracac.
co lepsze ostatnio z polecenia tej pierwszej miejscowosci dosłownie na koncu miejscowoscu postawili znak koniec miesowosci powiedzmy X , nie wiem czemu ale niedawno został tylko sam słupek. Druga kombinacja to ta druga miejscowosc powiedzmy Y, zrobila remont tej drogi , ale od d... strony tam gdzie asfalt był super, to połozyli nowy na to , paranoja. robia wszystko jedni i drudzy zeby zrzucic na sasiada wine, czasem sie drogowcy zlituja i sypna tego lepiku w te dziurska, ale to nie pomaga bo moment i sie wykrusza. niestety lokalni wiedza o tej drodze i nie szarzuja , a ze droga jest powiedzmy drugorzedna bo rownolegle idzie droga 91 , to przyejzdni sie tam nie zapuszaczaja.
Kombinowałem zeby powiedzmy zalapac jakiegos kapcia rozwalonego, przejechac sie na tym złomie na te dziurska , dzwonic po pały , niech pisza swistki itd, tylko nie wiem do kogo sie mam pozniej zwrocic ? bo ani X a ni Y sie nie przyznaja i olewaja sprawe,
Droga biegnie przez las , i kiedys slyszalem, ze to przez korzenie, ze podłoze nie takie i trzeba zerwac doszczetnie zeby zaczac od poczatku, no rece mi opadaja . jakby nie mogli sie złozyc jedni i drudzy i wyremontowac droge, nawiasem mowiac to podobno do konca 2009 roku DK 1 ma byc płatna autostrada, (nie wiem po co remonty i nowy asfalt na skrzyzowaniach w Rsku jak na Autostradzie nie ma skrzyzowan :) ) no i caly ruch ma znowu smigac 91, ale to tak slyszalem gdzoes kiedys w lokalnych miejskich wiadomosciach
a Co do problemy to powinienes jechac na ta dziure z wywalaona opona, dzwonic i pozniej sprawdzac stan konta, kumpel tak zrobił ( nie wracal do dziury bo mu powietrze zeszło od razu ), dostal w sumie za jedna opone i felge bo za wahacz juz nie chcieli dac bez rachunków na niego , a zdrowo pierd.. w dziure.

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ubezpieczenia, porady prawne”