Brak mocy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brak mocy
kupilem golfa 4 silnik chyba ALH w belgii przebieg 107.000km (na 99,99% oryginalny), samochodem jezdzil dziadek i moze tego nie zauwazyl a moze nie potrzebowal wiecej mocy,
ale silnik niema takiej mocy jaka powinien miec, szukalem na forum i jakby jest tak jak piszecie gdy auto lapie NOTLAUF, 100-120km/h ledwo ciagnie a 120 km/h i koniec mocy
wiec tak:
- zawor n75 rozebrany i przeczyszczony wellug opisu" reanimacja n75" chyba troche to
pomoglo bo teraz nawet na 5-tym biegu samochod ciagnie od nizszych obrotow ale
pozniej tez brak mocy,
- przewody podcisnienia raczej sprawne,
- sztanga i gruszka turbiny chyba sprawne, jak zasysam powietrze z wezyka idacego do
gruszki to sztanga sie unosi i jak odpale silnik to tez jest uniesiona,
(myslalem wczesniej za jak dziadek "nie cisnal w pedal " to moze te kierownice sie
pozapiekaly ale teraz to chyba odpada skoro gruszka i sztanga pracuja),
- po dlaczeniu vag com 311 pokazuje blad 17564 o czujniku cisnienia G71, jak silnik
pracuje na wolnych obrotach i wykasuje blad to odrazu zaraz znow wyskakuje,
Wiec moje pytanie czy mozliwe jest ze cala wine za ta moc ponosi wlasnie ten czujnik ?
Czy to jest ten czujnik co jest na INTERCOOLERZE czy sie myle?
ale silnik niema takiej mocy jaka powinien miec, szukalem na forum i jakby jest tak jak piszecie gdy auto lapie NOTLAUF, 100-120km/h ledwo ciagnie a 120 km/h i koniec mocy
wiec tak:
- zawor n75 rozebrany i przeczyszczony wellug opisu" reanimacja n75" chyba troche to
pozniej tez brak mocy,
- sztanga i gruszka turbiny chyba sprawne, jak zasysam powietrze z wezyka idacego do
(myslalem wczesniej za jak dziadek "nie cisnal w pedal " to moze te kierownice sie
- po dlaczeniu vag com 311 pokazuje blad 17564 o czujniku cisnienia G71, jak silnik
Wiec moje pytanie czy mozliwe jest ze cala wine za ta moc ponosi wlasnie ten czujnik ?
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 20:41 przez PS83BXL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Re: TDI 90KM ''brak mocy''
PS83BXL pisze:kupilem golfa 4 silnik chyba ALH w belgii przebieg 107.000km (na 99,99% oryginalny), samochodem jezdzil dziadek i moze tego nie zauwazyl a moze nie potrzebowal wiecej mocy,
wiec tak:
pozniej tez brak mocy,
mozliwe ze to moze tez byc wina czujnika i nie odczytuje cisnienia, wyciagnij go i przeczysc, moze sie zakleil tym mulem.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
musial bys podstawic drugi, a jak nie pomorze to szperac w instalacji, tzn czy instalacja od niego do komputera jest dobra.PS83BXL pisze:ale vag pokazuje ze jest "otwarty" lub ''zwarcie z masą'' wiec to chyba nie to.
czy jest jakas metoda aby sprawdzic o co dokladnie chodzi tzn. czy kabel nie laczy czy uszkodzony czujnik ????
mam kolejne spostrzezenia
tak w innych tematach piszecie aby zrobic logi dynamiczne na odpowiednich kanalach wiec postanowilem tak zrobic tyle ze logow nie moge zrobic bo mam niepelna wersje VAG COMA ale robilem odczyty na poszczegolnych kanalach i tak
grupa 10 kanaly 2 i 3
na kanale 2 jest 989,4 mbar i na kanale 3 tez jest 989,4 mbar
podszas jazdy wogole nie zmieniaja swoich wartosci
grupa11 kanaly 2 i 3
na kanale 2 na wolnycch obrotach jest 996,9 a podczas dodawania gazu i wchodzenia na obroty dochodzi do okolo 1949
na kanale 3 jest ciagle 989,4 i niezmienia sie
wydaje mi sie ze ten kanal 2 grupy 11 to jest chyba tylko wartosc zamierzona jaka powinna byc w tym momencie a kanal 3 powinien dazyc do osiagniecia takiej wartosci jak na kanale 2 i pokazuje aktualna wartosc ale wartosc zadana nie jest osiagana
CZY DOBRZE SIE DOMYSLAM????
WIec to znaczy ze niema odczytu z tego czujnika G71 ??
I co dalej turbo wcale nie ''ładuje'' czy ''laduje'' te 989,4 mbara ,(wydaje mi sie ze chyba laduje bo troche mocy mam i jak sciagam przewod idocy do kolektora dolotowego to cisnienie jest)
ale jak ''laduje'' te 989,4 to skad wie ze jest juz te 989,4 i trzeba juz odciac zaworen N75 skoro czujnik cisnienia jest uszkodzony ????
MOZE JEST TEZ GDZIES INNY CZUJNIK CISNIENIA ( np w kolektorze dolotowym?) ????
tak w innych tematach piszecie aby zrobic logi dynamiczne na odpowiednich kanalach wiec postanowilem tak zrobic tyle ze logow nie moge zrobic bo mam niepelna wersje VAG COMA ale robilem odczyty na poszczegolnych kanalach i tak
grupa 10 kanaly 2 i 3
na kanale 2 jest 989,4 mbar i na kanale 3 tez jest 989,4 mbar
podszas jazdy wogole nie zmieniaja swoich wartosci
grupa11 kanaly 2 i 3
na kanale 2 na wolnycch obrotach jest 996,9 a podczas dodawania gazu i wchodzenia na obroty dochodzi do okolo 1949
na kanale 3 jest ciagle 989,4 i niezmienia sie
wydaje mi sie ze ten kanal 2 grupy 11 to jest chyba tylko wartosc zamierzona jaka powinna byc w tym momencie a kanal 3 powinien dazyc do osiagniecia takiej wartosci jak na kanale 2 i pokazuje aktualna wartosc ale wartosc zadana nie jest osiagana
CZY DOBRZE SIE DOMYSLAM????
WIec to znaczy ze niema odczytu z tego czujnika G71 ??
I co dalej turbo wcale nie ''ładuje'' czy ''laduje'' te 989,4 mbara ,(wydaje mi sie ze chyba laduje bo troche mocy mam i jak sciagam przewod idocy do kolektora dolotowego to cisnienie jest)
ale jak ''laduje'' te 989,4 to skad wie ze jest juz te 989,4 i trzeba juz odciac zaworen N75 skoro czujnik cisnienia jest uszkodzony ????
MOZE JEST TEZ GDZIES INNY CZUJNIK CISNIENIA ( np w kolektorze dolotowym?) ????
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 14:36 przez PS83BXL, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
przeciez w postach wyzej pisze ze sam podpinalem i sa bledy ale wlasnie o tym czujniku cisnienia
czy ktos potrafi odpowiedziec jak to jest ??? ze jak mam te odczyty z waga co wyzej opisalem to czy to znzczyze turbo jest wogole odciete bo skoro czujnik nie odczytuje to niewiadomo by bylo kedy je trzeba odciac??
czy ktos potrafi odpowiedziec jak to jest ??? ze jak mam te odczyty z waga co wyzej opisalem to czy to znzczyze turbo jest wogole odciete bo skoro czujnik nie odczytuje to niewiadomo by bylo kedy je trzeba odciac??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
jezeli jest blad staly czujnika i sie nie kasuje to musi byc albo uszkodzony albo instalacja do niego, nie ma nawet sensu niczego innego szukac.PS83BXL pisze:przeciez w postach wyzej pisze ze sam podpinalem i sa bledy ale wlasnie o tym czujniku cisnienia