Mod 1.3
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Mod 1.3
Witam! Chciałem się dowiedzieć czy ktoś już bawił się tym silnikiem, chodzi mi o konkretne efekty modyfikacji, jakieś projekty. Szukałem na forum ale nic nie mogłem znaleźć, było parę wątków na ten temat ale wszystkie kończyły się : "zmień silnik", "nie opłaca się" ale nie znalazłem żadnych konkretów.
Mam w planach przeróbkę tego silnika i szukam po prostu informacji na temat konkretnych modyfikacji.
Mam w planach przeróbkę tego silnika i szukam po prostu informacji na temat konkretnych modyfikacji.
- wolfzan
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Piszący, że lepiej zmienić silnik, auto, albo dać sobie spokój chyba raczej mają rację. Rakiety z niego nie zrobisz, ot co...
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 14:56 przez wolfzan, łącznie zmieniany 1 raz.
Uzyskana moc też jest względna...dla jednego to dużo, dla drugiego mało. Decyzja została podjęta, będę modyfikował ten silniczek jednak na razie nie teraz a za kilka miesięcy ze względu na to że nie mam nieograniczonego budżetu a silnik będę robił na końcu po całej reszcie To co chciałbym osiągnąć to ok ~ 60 KM z litra pojemności. Myślę że to przyzwoita wartość jak na benzyniaka
Ale najpierw chciałbym zebrać parę informacji no i chętnie poczytać coś na temat gotowych modów....czyżby nie było takiego szaleńca przede mną ??
Ale najpierw chciałbym zebrać parę informacji no i chętnie poczytać coś na temat gotowych modów....czyżby nie było takiego szaleńca przede mną ??
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 15:15 przez fazer86, łącznie zmieniany 1 raz.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wiesz zrobienie 60 km z litra pojemnosci z 1.3 pochlonie tyle co wsadzenie silnika 65 koni z litra o pojemnosci 2 litrow wiec sie przemysl ze wszyscy mowia ze szkoda kasy tym bardziej ze sam chcesz tanio
dla przykladu majac za baze 130 konne 2 litrowe auto i wkladajac okolo 3 tys bez wystrojenia wychodzi cos takiego
dla przykladu majac za baze 130 konne 2 litrowe auto i wkladajac okolo 3 tys bez wystrojenia wychodzi cos takiego
Ostatnio zmieniony ndz sie 10, 2008 18:06 przez evolution, łącznie zmieniany 2 razy.
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
Tak być może pochłonie ale pod warunkiem że zrobię to sobie sam...koszt silnika i skrzyni plus drugie tyle jak nie więcej za wstawienie...a zawieszenie? a heble ??evolution pisze:wiesz zrobienie 60 km z litra pojemnosci z 1.3 pochlonie tyle co wsadzenie silnika 65 koni z litra o pojemnosci 2 litrow wiec sie przemysl ze wszyscy mowia ze szkoda kasy tym bardziej ze sam chcesz tanio
Do tego skąd mam pewność czy silnik nie trafi szlag po 50k km ?
Poza tym wychodzę z założenia że jak przekładać silnik to już jakiś porządny np vr6.
Postanowiłem już i będę robił tego 1.3 tym bardziej że już poszło ok 3 tys dzięki czemu mam nowiuśkie zawieszenie i układ hamulcowy Swap nie wchodzi w grę. Chcę osiągnąć ok 75-80 KM z tego silnika co mi w zupełności wystarczy Dla kogoś kto jeździ 1.8T to robienie takiego silnika wydaje się śmieszne, dla kogoś kto jeździ 3.0T robienie 1.8T jest śmieszne i tak dalej i tak dalej... a mimo to ludzie przerabiają silniki od fiata 126p i się cieszą z modyfikacji.
Skoro nie ma jeszcze nikogo przede mną kto by się bawił z tym silnikiem to będę pierwszy
Jeżeli chodzi o ten artykuł o felci 1.3T to jest jeszcze jeden dowód na to że jak się chce to można...a ja właśnie chcę
Przepraszam za długi post ale miałem natchnienie
[ Dodano: 10 Sie 2008 20:41 ]
Felcia na wtryskach, gaźnikowce też uturbiali ale mam nadzieję że mój gaźnikowcem długo nie zostanie Swap wtrysku też jest w planachm10dy pisze:
ino fela na wtryskach.. ale gaznikowce tez przeciez uturbiali
Powiem ci tak, 80km moze i ci wystarczy ale na bardzo krotka mete, uwierz mi, ciagle chce sie wiecej i wiecej.
Co do tego ile wytrzyma silnik to zalezy od tego w jakim jest stanie oraz od tego w jakim stopniu i w jaki sposob zostana przeprowadzone modyfikacje.
Osoboscie uwazam ze swap bedzie najlogiczniejszy i moze wbrew pozorom najekonomiczniejszy w twoim przypadku, choc jest jak mowisz, wszystko sie da zrobic.
Zasady modyfikacji tego jak i innego silnika sa praktycznie identyczne, choc efekty w twoim przypadku beda mizerne.
Pozdrawiam i wytrwalosci zycze
Co do tego ile wytrzyma silnik to zalezy od tego w jakim jest stanie oraz od tego w jakim stopniu i w jaki sposob zostana przeprowadzone modyfikacje.
Osoboscie uwazam ze swap bedzie najlogiczniejszy i moze wbrew pozorom najekonomiczniejszy w twoim przypadku, choc jest jak mowisz, wszystko sie da zrobic.
Zasady modyfikacji tego jak i innego silnika sa praktycznie identyczne, choc efekty w twoim przypadku beda mizerne.
Pozdrawiam i wytrwalosci zycze
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
gaźnik wiekszy, wałek jakis - moze z 1.6... porting.. moze jakies wieksze kolektory spasujesz... ale jak teraz Ci pali 10/100 to potem moze palic 15/100 a tyle to mi nawet szesnastak nie chla a asfalt zwija.
[ Dodano: 10 Sie 2008 20:54 ]
[ Dodano: 10 Sie 2008 20:57 ]
za 3 tysie to sie sprowadza z niemcowni zdrowe mk2 16V ...które niewidziało brudnych łap polaków i wszystko działa jak powinno
[ Dodano: 10 Sie 2008 20:54 ]
zawiecha i hankle za 3 tysie. chyba ze złotafazer86 pisze:Postanowiłem już i będę robił tego 1.3 tym bardziej że już poszło ok 3 tys dzięki czemu mam nowiuśkie zawieszenie i układ hamulcowy
[ Dodano: 10 Sie 2008 20:57 ]
za 3 tysie to sie sprowadza z niemcowni zdrowe mk2 16V ...które niewidziało brudnych łap polaków i wszystko działa jak powinno
18K4F inside... RWD car :)
Ale nie chcę samochodu do zwijania asfaltu tylko do jazdy :]CSR_GTI pisze:gaźnik wiekszy, wałek jakis - moze z 1.6... porting.. moze jakies wieksze kolektory spasujesz... ale jak teraz Ci pali 10/100 to potem moze palic 15/100 a tyle to mi nawet szesnastak nie chla a asfalt zwija.
To co planuję zrobić z tym silnikiem to:
Kapitalny remont
Swap wtrysku (mono)
Modyfikacja głowicy do wersji GT
Sportowy wałek GT np od świątka
Kompletny układ dolotowy i wydechowy ( nie mówię stożku i końcowym tłumiku )
Myślę że po tym będzie więcej niż 10%
Z tym spalaniem to Cię troszkę poniosło
- CSR_GTI
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
rób rób pogadamy...fazer86 pisze:Z tym spalaniem to Cię troszkę poniosło
dla mnie bezsens zakąłdanie mono jak masz gaźnik. nic mocy nieda a sam i tak nic nie zrobisz zeby był szybszy.
[ Dodano: 10 Sie 2008 21:02 ]
to wsadź se dizlafazer86 pisze:Ale nie chcę samochodu do zwijania asfaltu tylko do jazdy :]
18K4F inside... RWD car :)
Nowe tarcze klocki, z tyłu nowe bębny z nowymi linkami, nowe amorki przód tył, nowe sprężyny przód tył plus do tego wszystkie tulejki pierdółki duperelki nie mówiąc o drążkach kier. z końcówkami, łożyskach w kołach i jeszcze o paru rzeczach o których nie pamiętam no i nie zapominając o tym że nikt tego za darmo nie zrobi...i rzeczywiście machnąłem się, miałem na myśli 2 tys.CSR_GTI pisze: zawiecha i hankle za 3 tysie. chyba ze złota
[ Dodano: 10 Sie 2008 21:11 ]
Wtrysk po to jest żeby nie był szybszy tylko bardziej dynamiczny i ekonomiczny, poza tym jest jeszcze kilka plusów wtrysku o których chyba nie muszę pisać.CSR_GTI pisze:dla mnie bezsens zakąłdanie mono jak masz gaźnik. nic mocy nieda a sam i tak nic nie zrobisz zeby był szybszy.
Dlaczego chcę wtrysk ? z tego samego powodu dla którego Ty nie chcesz w swoim 16V gaźnika