[VW] KATALIZATOR UNIWERSALNY

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

peyot
Nowicjusz
Nowicjusz

[VW] KATALIZATOR UNIWERSALNY

Post autor: peyot » pt lis 04, 2005 21:28

witam!

czy ktos montował taki katalizator w swoim aucie??

czym różni sie od kat. dedykowanych do konkretnych modeli??

wpadłem na info o takim katalizatorze przez aukcje na Allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69711730

sprawdziłem na stronie firmy Bosal: http://www.bosal.pl/prod_ukl_katalizatory.htm i rzeczywiscie przyznają sie do produkowania tanich uniwersalnych katalizatorów :D

moje autko ma blisko 170 tys. przebiegu więc fabryczny katalizator pewnie nie spełnia juz swojej roli

atrakcyjna cena katalizatora uniwersalnego powoduje, ze zastanawiam się nad wymianą (tak swoja droga, ile kosztuje "nie uniwersalny" kat. ?)

było wiele wątków na temat wyrzucania starego katalizatora ale mało kto pisze o wstawieniu zamiennika

czekam na wasze opinie

pzdr!

Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Re: [VW] KATALIZATOR UNIWERSALNY

Post autor: paulox » pt lis 04, 2005 22:08

peyot pisze:witam!

czy ktos montował taki katalizator w swoim aucie??

czym różni sie od kat. dedykowanych do konkretnych modeli??

wpadłem na info o takim katalizatorze przez aukcje na Allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=69711730

sprawdziłem na stronie firmy Bosal: http://www.bosal.pl/prod_ukl_katalizatory.htm i rzeczywiscie przyznają sie do produkowania tanich uniwersalnych katalizatorów :D

moje autko ma blisko 170 tys. przebiegu więc fabryczny katalizator pewnie nie spełnia juz swojej roli

atrakcyjna cena katalizatora uniwersalnego powoduje, ze zastanawiam się nad wymianą (tak swoja droga, ile kosztuje "nie uniwersalny" kat. ?)

było wiele wątków na temat wyrzucania starego katalizatora ale mało kto pisze o wstawieniu zamiennika

czekam na wasze opinie

pzdr!
Podejrzewam, że każdy ma zurzyty katalizator to wybebesza go i obudowe samą zostawia zeby na przeglądzie jako tako to wyglądało.

Ale jeśli ktoś wie na temat tych uniwersalnych to niech pisze bo mnie tez to interesuje

Volkswagen - da weiss man, was man hat.

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt lis 04, 2005 23:28

ja mam od niedawna katalizator uniwersalny
Zaleta - jest tani (w porównaniu z oryginałem)- mnie to z wymianą wyszło 300 zł
Wada - trzeba go wspawać w miejsce starego, no i wspawać jeszcze końcówkę pod sondę lambda (chociaż widziałem już takie z tymi końcówkami).
Według mnie przewaga zalet nad wadami ogromna.
Co do cen to katalizator uniwersalny "dedykowany" kosztuje około 350 zł, katalizator "oryginalny" 1000-1800 zł :grrr:

Awatar użytkownika
paulox
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: paulox » pt lis 04, 2005 23:39

Adamtd pisze:ja mam od niedawna katalizator uniwersalny
Zaleta - jest tani (w porównaniu z oryginałem)- mnie to z wymianą wyszło 300 zł
Wada - trzeba go wspawać w miejsce starego, no i wspawać jeszcze końcówkę pod sondę lambda (chociaż widziałem już takie z tymi końcówkami).
Według mnie przewaga zalet nad wadami ogromna.
Co do cen to katalizator uniwersalny "dedykowany" kosztuje około 350 zł, katalizator "oryginalny" 1000-1800 zł :grrr:
No a w mk2 1,6 (wiem bo taki mam) nie trzeba nawet wspawywać żadnej końcówki do lambdy bo lambda jest w kolektorze wydechowym :pub:

Volkswagen - da weiss man, was man hat.

peyot
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: peyot » sob lis 05, 2005 14:41

czy ktos jeszcze ma doświadczenia z katalizatorem uniwersalnym?

prosze o wpisy

[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 10:10 am ]
odświeżam temat

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”