Awaria: zgupiłem cały olej.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Awaria: zgupiłem cały olej.
Witam,
"Rzecz się stała niesłychana"
Jechałem drogą trzeciej kategori, wpadłem w dośc konkretną dziurę.
Po przejechaniu 1-2 km na wyswietlaczu komputera pojawił się komunikat "oil aus" a nastepnie duży napis "STOP" oczywiscie zatrzymałem się natychmiast a pod autem miałem juz wielka plame oleju.
Wszystko wskazuje na to że zwyczajnie urwałem miske olejową ale co mnie zastanawia, to to że plastikowa osłona pod silnikiem nie jest urwana, owszem jest uszkodzona bo zaliczyłem już nie jedna dziurę.
Moje pytanie brzmi, czy da się uszkodzic miske nie gubiąc przy tym owej osłny,
lub co mogło jeszcze zostac uszkodzone aby w tym tempie zgubic cały olej.
Dzieki za opinię.
Po przejechaniu 1-2 km na wyswietlaczu komputera pojawił się komunikat "oil aus" a nastepnie duży napis "STOP" oczywiscie zatrzymałem się natychmiast a pod autem miałem juz wielka plame oleju.
Wszystko wskazuje na to że zwyczajnie urwałem miske olejową ale co mnie zastanawia, to to że plastikowa osłona pod silnikiem nie jest urwana, owszem jest uszkodzona bo zaliczyłem już nie jedna dziurę.
Dzieki za opinię.
Re: Awaria: zgupiłem cały olej.
oczywiście ze sie da ..... na moje to zachaczyłes korkiem spustowym i w tych okolicach pękła ci miska ... zresztą nie tobie pierwszemu ... aluminium nie jest wytrzymałe niestety ....a.s.d pisze:Witam,
Dzieki za opinię.
VW Golf 4 GTI TDI EXLU
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Nie ty pierwszy i ostatni, a co do ewentualnej naprawy to polecam spawanie. Do spawania zdecydowanie zalecam wymontowanie jej i pospawanie od środka, nie będzie śladów po naprawie i nikt nie będzie się potem czepiał, że coś jest nie tak przy ewentualnej sprzedaży auta.a.s.d pisze:"Rzecz się stała niesłychana"
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
okolice POZNANIA
Spawanie sie oplaca ? z tego co widzialem miska nie jest droga, a spawanie aluminium to tez nie taka prosta sprawa.mariusz-1975 pisze:Nie ty pierwszy i ostatni, a co do ewentualnej naprawy to polecam spawanie. Do spawania zdecydowanie zalecam wymontowanie jej i pospawanie od środka, nie będzie śladów po naprawie i nikt nie będzie się potem czepiał, że coś jest nie tak przy ewentualnej sprzedaży auta.a.s.d pisze:"Rzecz się stała niesłychana"
hmmm, sam nie wiem.
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Pospawanie kilkucentymetrowego pęknięcia w warsztacie gdzie jest do tego odpowiedni sprzęt nie powinno kosztować więcej niż 20 zł. Za tą kwotę miski nie kupisz, a jeśli ktoś chce Cie wykasować za spawanie tyle, co za miskę to go mocno kopnij wa.s.d pisze:Spawanie sie oplaca ?
Dobrze pospawana miska będzie w 100% sprawna, szczelna i tak samo wytrzymała. Popytaj tylko o dobtego fachowsa od spawania aluminium w swojej okolicy.
Ostatnio zmieniony sob sie 16, 2008 15:13 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
PinkFloyd pisze:Ja nową miskę wraz z korkiem kupiłem za 300zł
Mała różnica.mariusz-1975 pisze:Pospawanie kilkucentymetrowego pęknięcia w warsztacie gdzie jest do tego odpowiedni sprzęt nie powinno kosztować więcej niż 20 zł.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
Tylko u mnie sie powichrowała i po naprawie pewnie by mieściła 0,5l oleju mniejmariusz-1975 pisze:PinkFloyd pisze:Ja nową miskę wraz z korkiem kupiłem za 300złMała różnica.mariusz-1975 pisze:Pospawanie kilkucentymetrowego pęknięcia w warsztacie gdzie jest do tego odpowiedni sprzęt nie powinno kosztować więcej niż 20 zł.
Mieliście Panowie rację, miska rozłupana jak orzech.
Dziwi mnie jedynie fakt że wcześniej zdarzało mi się przywalic miską o glebę znacznie mocniej niż tym razem (raz wyrwałem osłonę) i nic się nie działo.
Widocznie zmeczenie materiału dalo o sobie znac, poprostu o jeden raz za dużo.
Co do naprawy, zdecydowałem się na nową miskę z uwagina to że uszkodzenie jest dośc spore a cena nowej michy z sensorem to koszt 150PLN, jak dla mnie to szkoda się brudzic.
Dzięki za wsparcie i pozdrawiam.
Dziwi mnie jedynie fakt że wcześniej zdarzało mi się przywalic miską o glebę znacznie mocniej niż tym razem (raz wyrwałem osłonę) i nic się nie działo.
Widocznie zmeczenie materiału dalo o sobie znac, poprostu o jeden raz za dużo.
Co do naprawy, zdecydowałem się na nową miskę z uwagina to że uszkodzenie jest dośc spore a cena nowej michy z sensorem to koszt 150PLN, jak dla mnie to szkoda się brudzic.
Dzięki za wsparcie i pozdrawiam.
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Zobacz co dziś przywieźli nam do serwisu, kilkuletnie autko, załatwwiona micha na amen i do tego skrzynia DSG.
Ostatnio zmieniony wt sie 19, 2008 18:42 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
okolice POZNANIA
okolice POZNANIA
a tak nawiasem mówiąc to czwórki jakieś dziwnie niskie są bo też już wymieniałem miskę olejową. A trójką jak pomykałem to mi się nie zdarzyło mimo, że sytuacji sprzyjających ku temu było sporo ... Moja ślicznotka(czwórka) stoi na 16" i wydaje mi się za wysoka chciałbym obniżyć tylko po co? żeby michę obijać niepotrzebnie