kontrolka oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
TheBiSHoP
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: TheBiSHoP » sob sie 23, 2008 16:28

a jak wskaźnik paliwa w baku pokazuje wam rezerwę to rozbieracie bak, sprawdzanie pływak i wszystkie przewody do niego idące czy jedziecie na stacje zatankować??????

LUDZIE JEŚLI PALI SIĘ KONTROLKA OLEJU TO W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI JEDZIE SIĘ DO MECHANIKA!!!!!
Ostatnio zmieniony sob sie 23, 2008 16:28 przez TheBiSHoP, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Piotr Szmidt
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Piotr Szmidt » sob sie 23, 2008 16:58

ja sie wypowiem nastepujaco.

Mielm taki przypadke - po kupnie golfiaka od kumpla czasem wlaczala mi sie lampka i brzeczyk. PRzeczytalem mase postow, o braku sprezenia na tlokach , ble ble ble itp. Uslyszalem opinie wielu ludzi o odlaczani brzeczyka i przeciwnikow tej opinni. Co prawad sklaniam sie ku temu ze jesli cos jest i sluzy do informowania ze dzieje sie cos zlego to nalzey sprawdizc czemu a nie to wylaczac.

No ale warcajac do tematu. Mialem nastepujaca sytuacje - idetyczna. przedeswszystkim srpawdzilem poziom oleju. Okazalo sie ze jest go malo - wiec dolalem oleju do odpowiednieog poziomu. Na jakies 300 km starczylo. Potem znow sie wlaczylo alo poziom byl ok. To bylo zaraz po zakupie samocodu od znajomego iwec zapytalem jak dawno wymienial olej - powiedzial ze 3k km wczeniej. Wiec raczej nie olej. No ale dolanie oleju spowodowalo ze olej sie troszke zagescil - ale z czasem po wymieszaniu sie ze starym stracil ogolnie na gestosci.

Wymiany oleju ni ebylo sensu bo po 3k km az tak niemogl stracic na jakosci a byl to castrol a nie jakis szmelc.

Zaczelem szukac innej przyczyny. Co sie okzalo. Mechanik u poprzedniego wlasciciela na okres zimy zmienil typ czujnika i zamias 1,6 bara byl wstawiony 1,2 i dlatego wykazywalo mniejsze sprezenie oleju.

Wymienilem czujnik na odpowiedni i problem zniknal. Ale uwaga!!! trzeba pamietac jakie ma byc sprezenie dla danego silnikia. Jezeli z jakis powodow olej wam sie rozrzedzil (warto sprawdzic czy nie wali wam przez uszczelke pod glowica nie miesza sie z borygo naprzyklad) to lepiej wymienic caly olej a nie dolewac tak jak ja to zrobilem. :helm:

-=Mess with the best, die like the rest=-
Mój Goofer - http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1998964#1998964

Awatar użytkownika
szopek87
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: szopek87 » sob sie 23, 2008 22:16

tak a mwechanik zedrze z niego kase i moze nic mu nie pomoc bo tacy mechanicy u nas sa a tu sie zapyta troche sam pogrzebie w golfiku i tyle i nic go to nie bedzie kosztowac

nigdy nie jest tak nisko by nie mogło być niżej
7 cali czystej stali a wahacz o asfalt wali :)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”