Historia mojego VW Golfa II 16v (nowa 1 strona :) )
Moderator: G0 Karcio
stary czesto patrze w twoj profil, jestem pod wrazeniem prac ladujesz troche kasy w golfika ale ajk skonczysz (moze keidys to znastanie chodz sam wiem ze ciezko skonczyc) to bedzie kosa.. wiem dokladnie co znaczy robic auto od podstaw bo 4 lata temu robilem cos podobnego sam.... i marzy mi sie nadal!
niebieskiego pod maską coraz mniej jedyne co zostało to ewentualnie zamiana obudowy cewki... bo reszta niebieskiego to czujnikibeny841 pisze:muszę powiedzieć ze dodatki czerwone niebieskie i tym podobne pod maską nie podobają mi sie ale przyznam ze nie wiem czemu u ciebie to wygląda dobrze
pierwsza zagadka rozwiązana... musze teraz tylko upolować klakson WolfsburgGoofi pisze:A na fotkach mi nie pasuje... znacze Mitsubishi na kierownicy, ble
tak... o ile dobrze kojarzę termin przelotowe...Goofi pisze:Rozpurke przykreciles na sruby przelotowo?
jedrekk pisze:stary czesto patrze w twoj profil, jestem pod wrazeniem prac ladujesz troche kasy w golfika ale ajk skonczysz (moze keidys to znastanie chodz sam wiem ze ciezko skonczyc) to bedzie kosa.. wiem dokladnie co znaczy robic auto od podstaw bo 4 lata temu robilem cos podobnego sam.... i marzy mi sie nadal!
prawdę mówią to władowałem w niego ponad 15 tysi...ekmmm i to w sam "tuning"... więc nie wiem czy to jeszcze pasja czy już głupota
Ok taka mała sesja z dzisiaj...
Doszły do mnie ostatnio wyczekiwane graty..
Czyli:
1. Czarne tylne słupki... i oczywiście ich montaż.
2. Pompa oleju z 9a i jej montaż. Ta pompa którą miałem to pompa z allegro... po wyjęciu zastanawiałem się czym właściwie różnią się te pompy.. Więc różnice są 2. Pierwsza to dłuższy i głębiej sięgający smok w pompie z 9a a także a raczej przede wszystkim to przepustowość pompy z 9a która jest wyższa co widać po zębatce która tłoczy olej na silnik. Pompa założona plus nowa uszczelka i korek miski olejowej.
No i filtr oleju z abf-a Mann. A wszystko zalane Motulami.
Pompa z 9a
Dotychczasowa pompa
I porównanie pomp
A tu wyczyszczona miska olejowa z nowym Elringiem a niżej stara uszczelka..też Elring
A tu pompa z 9a na miejscu i fotka wału... Starałem się obadać jego stan ale się nie znam
Na koniec zalane olejem i zmieniony filtr.
3. Półka do Votexa... pasuje całkiem dobrze.. Będzie na czym kłaść CD-ki
4. Doszły też do mnie zagary VDO z mk1 w wśród nich woltomierz który zamontowałem zamiast wskaźnika płynu chłodzącego.
Fote na gotowo zrobię przy okazji... jedyny minus tego wskaźnika to właściwie brak możliwości podświetlenie od tyłu z powodu metalowej tarczy...choć gniazdo na żarówkę jest..
Narobiłem się ostro. Dodatkowo doszedł do mnie materiał do tapicerek więc mogłem też obić skrzynkę na wzmacniacz... Foty będą jak skończę
Jeszcze taka lipka wyszła że jak zostawiam auto z włączonym alarmem to po dwóch dniach z 12,4 v na aku robi się 11V... generalnie muszę przejrzeć instalację bo coś chyba jest nie halo.
Aha i kolejna nieciekawa sprawa... sprawdziłęm ładowanie bezpośrednio na alternatorze na nierozgrzanym silniku i wynosi 13.8 V...a po dojściu do akumulatora już tylko 13.1V...chyba coś jest nie tak ;/
To na tyle smutków
Pozdrawiam
Doszły do mnie ostatnio wyczekiwane graty..
Czyli:
1. Czarne tylne słupki... i oczywiście ich montaż.
2. Pompa oleju z 9a i jej montaż. Ta pompa którą miałem to pompa z allegro... po wyjęciu zastanawiałem się czym właściwie różnią się te pompy.. Więc różnice są 2. Pierwsza to dłuższy i głębiej sięgający smok w pompie z 9a a także a raczej przede wszystkim to przepustowość pompy z 9a która jest wyższa co widać po zębatce która tłoczy olej na silnik. Pompa założona plus nowa uszczelka i korek miski olejowej.
No i filtr oleju z abf-a Mann. A wszystko zalane Motulami.
Pompa z 9a
Dotychczasowa pompa
I porównanie pomp
A tu wyczyszczona miska olejowa z nowym Elringiem a niżej stara uszczelka..też Elring
A tu pompa z 9a na miejscu i fotka wału... Starałem się obadać jego stan ale się nie znam
Na koniec zalane olejem i zmieniony filtr.
3. Półka do Votexa... pasuje całkiem dobrze.. Będzie na czym kłaść CD-ki
4. Doszły też do mnie zagary VDO z mk1 w wśród nich woltomierz który zamontowałem zamiast wskaźnika płynu chłodzącego.
Fote na gotowo zrobię przy okazji... jedyny minus tego wskaźnika to właściwie brak możliwości podświetlenie od tyłu z powodu metalowej tarczy...choć gniazdo na żarówkę jest..
Narobiłem się ostro. Dodatkowo doszedł do mnie materiał do tapicerek więc mogłem też obić skrzynkę na wzmacniacz... Foty będą jak skończę
Jeszcze taka lipka wyszła że jak zostawiam auto z włączonym alarmem to po dwóch dniach z 12,4 v na aku robi się 11V... generalnie muszę przejrzeć instalację bo coś chyba jest nie halo.
Aha i kolejna nieciekawa sprawa... sprawdziłęm ładowanie bezpośrednio na alternatorze na nierozgrzanym silniku i wynosi 13.8 V...a po dojściu do akumulatora już tylko 13.1V...chyba coś jest nie tak ;/
To na tyle smutków
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony sob lut 14, 2009 14:01 przez tirsone, łącznie zmieniany 1 raz.
witam.sledze temat od samego poczatku i wielkie gratki za wytrwalosc w grzebaniu i skladaniu .ja swojego tyle razy chcialem,sprzedac,podpalic itd.splacam dwa kreda,znajomi mowia ze jestem pier... i za ten chajs mialbym juz jakas czworke.ale pasja i te kanciaste krawedzie to jest to.co z tego ze rok temu robiony lakier wydane 4 tys i zwalony strasznie.odpada lakier z tylnego zderzaka,pekla szpachla na klapie i pasie.trzeba oddac do innego fachmana i zrobic od nowa .ale wystarczy mi ze ktos powie fajny golfik i mija wszystko .zapraszam do mnie w wolnej chwili.powodzenia w dalszych modach!!!
golfiarz1 pisze:na cd bardziej pasowal by ci taki cd box jest rozmiaru 1 din
pierwszy pomysł miałem właśnie taki ale ten box musiałby mieś max 11 cm głębokości więc musiałem sobie podarować tym bardziej że te boxy są drogie ;/
na miskach się nie znam...{tych samochodowych }toffic pisze:Czyli jest szansa że będzie jeździć?? P.S. smok to rzecz wymienna, zależy od typu miski jaki masz
Jeździć będzie ale zanim ustawię zbieżność to bardzo bym chciał mieć już heble 280 i pompę 22mm... Ale do szczęścia jak wiecie brakuje mi tych zwrotnic. BTW czy passat g60 miał rozstaw śrub 4x100?
10 metrów w przód i w tył btw..Grzana... masz tę wspomę?jezdzi toto juz?
zupełnie jak jakrzyz84 pisze:sprzedac,podpalic
znowu jak jakrzyz84 pisze:znajomi mowia ze jestem pier... i
dzięki jak będę miał fure na 100% chodzie to zawsze można sie spotkaćkrzyz84 pisze:ale wystarczy mi ze ktos powie fajny golfik i mija wszystko .zapraszam do mnie w wolnej chwili.powodzenia w dalszych modach!!!
btw. wczoraj po zsumowaniu wszystkich pierdół i części jakie kupiłem do auta i do garażu od momentu decyzji o swapie przekroczyła 17 tyś..... więc ja jestem zdrowo...klepnięty
- GRZANA
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
wiem kto ma takowatirsone pisze:pompę 22mm
taktirsone pisze:BTW czy passat g60 miał rozstaw śrub 4x100?
zalatwia sietirsone pisze:Grzana... masz tę wspomę?
[b][url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2116873#2116873]MÓJ MKII ABF[/url] 149,0KM@6234,0rpm 183,6Nm@4411,0rpm :) - nowe foty, nowe mody str.23
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]
SPRZEDAM SKRZYNIE CDA OD ABFa - 667069878[/b]
- olozwirski
- 2 SLOW 2 PLAY