Wymiana tulejki rozrusznika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana tulejki rozrusznika
W silniku 1.4 rozrusznik jest pod kolektorem ssacym i nie podwiesza silnika, w 1,6 jest tak samo (jezeli blok jest taki sam jak w NZ).
ABD i ABU maja chyba te same bloki wiec rozrusznik jest pod kolektorem - troche trudny dostep i potrzebny jest raczej kanal. W silnikach 1,8 sruba od rozrusznika podtrzymuje silnik i tam trzeba cos pod silnik wsadzic zeby sie zbytnio nie opuscil
Czy to prawda ze w silniku 1,4 abd silnika nie trzeba podwieszać przy wymianie rozrusznika?Mam zamiar wymienic dzisiaj tulejke przednią.
ABD i ABU maja chyba te same bloki wiec rozrusznik jest pod kolektorem - troche trudny dostep i potrzebny jest raczej kanal. W silnikach 1,8 sruba od rozrusznika podtrzymuje silnik i tam trzeba cos pod silnik wsadzic zeby sie zbytnio nie opuscil
Czy to prawda ze w silniku 1,4 abd silnika nie trzeba podwieszać przy wymianie rozrusznika?Mam zamiar wymienic dzisiaj tulejke przednią.
opony to podstawa
Zlikwidowałem krótkie zgrzypienie rozrusznika po zapaleniu silnika.Wymontowałem rozrusznik(można to zrobić bez kanału,tylko troche ręce poodciskane potem)).Najlepiej klucze oczkowe,i rurkowy 13.Rozrusznik był zasyfiony i nie cofał sie bendix,wyczyściłem nasmarowałem troche i zabudowałem.Co do tulejkii mam zakupiona orginalną http://motohurt.info/sklep/product_info ... s_id=75344
,ale jej nie wymieniłem bo po pierwsze musiałbym zrobić jakieś specjalne narzedzie żeby ja później wbić,a po drugie starą tulejke nie można było wyciagnac nawet gwintownikiem M12(za luźny).W tą starą tulejke smiało wchodzi pręt 13mm wiec jest luz.
I ta stara tulejka wygladała jakas szersza na obwodzie ,tak ze ta nowe powoli weszła by w ta starą.
Mimo tego luzu rozruszniknie rzęzi i zapala bardzo ładnie.
Może to jeszcze jakis inny wymiar tulejki?
,ale jej nie wymieniłem bo po pierwsze musiałbym zrobić jakieś specjalne narzedzie żeby ja później wbić,a po drugie starą tulejke nie można było wyciagnac nawet gwintownikiem M12(za luźny).W tą starą tulejke smiało wchodzi pręt 13mm wiec jest luz.
I ta stara tulejka wygladała jakas szersza na obwodzie ,tak ze ta nowe powoli weszła by w ta starą.
Mimo tego luzu rozruszniknie rzęzi i zapala bardzo ładnie.
Może to jeszcze jakis inny wymiar tulejki?
opony to podstawa