Kłopoty z rozruchem i biały dymek
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kłopoty z rozruchem i biały dymek
Witam od kilku tygodni jestem dumnym posiadaczem Golfa III tdi. mam ostatnio taki problem że gdy próbuje odpalić go na zimnym silniku rozrusznik musi pracować kilka sekund zanim zaskoczy a z tyłu widze obłoczek białawego dymu. Szukałem wśród postów zarówno o dymieniu jak i kłopotach z odpalaniem lecz nic na forum nie znalazłem (albo pupa ze mnie nie szukacz) Ktoś mi zasugerował ze to moga byc świece zarowe. Jeśli tak to jakie polecacie i gdzie najtaniej kupić?
Może sprecyzuje. Ten biały dymek jest tylko przy rozruchu. Potem dymu nie ma nawet gdy go przygazuje. Kontrolka żarzena sie świec gaśnie po około sekundzie. Sorki ale nei maiłem wczesneij doczyninia z dieslem i nie wiem o co chodzi zbytnio. Silnik pracuje równo, ma wystarczjąco mocy. Gdy silnik jest ciepły nie ma problemu z odpaleniem ale wraz na dotyk nie pali. Powiedzcie jeszcze jak mam sprawdzić ustawienie rozrządu?
gadałem z mechaniurem i powiedział ze przy przebiegu około 40-50tys na jednym pasku rozrządu (tyle gdzies mam) to czasami zdarza sie że sie pasek delikatnie rozciągnie i może być rozrząd minimalnie zmieniony i stąd musze troche kręcić dłużej i biały dym leci przez moment po odpaleniu. Miał takie przypadki. Teraz pytanie czy zmieniać pasek czy korygować ten bład? Nie wiem czy jest sens korekcji bo jak mam w planach zmieniać pasek na wiosne to nei wiem czy nie trzeba będzie korygować zapłonu na nowo po zmianie. jak radzicie?
To co Adamm radzisz? pod komputer z nim? I co dalej?
[ Dodano: 01 Wrz 2008 00:33 ]
OK bo moze ja jestem jakiś przewrażliwiony ile średnio trzeba kręcić tdi zeby zaskoczył przy temp 15 stopni?? ma palić z tzw dotyku czy trzeba pokręcić 1-3 sekund. Kolega ma passata z podobnym silnikiem i twierdzi ze w TDi to normalne troszke pokręcić
[ Dodano: 01 Wrz 2008 00:33 ]
OK bo moze ja jestem jakiś przewrażliwiony ile średnio trzeba kręcić tdi zeby zaskoczył przy temp 15 stopni?? ma palić z tzw dotyku czy trzeba pokręcić 1-3 sekund. Kolega ma passata z podobnym silnikiem i twierdzi ze w TDi to normalne troszke pokręcić
- twardy
- Forum Master
- Kontakt:
Tak jak napisałem Ci wcześniej sprawdz kat wtrysku i wyreguluj jeśli jest złe a na wiosne zmienisz pasek. Zapłacisz kilkadziesiat zł nie zabije Cie to a przy okazji zobaczysz czy nie ma błędów w Ecu itp. Tylko podiedz do chłopa który umie się posługiwać programem Vag. pozdr.
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 00:40 ]
Doczytałem teraz - mój TDI i TD palą od strzała nawet jak poniżej zera , powiedz koledze że jak będzie tak kręcił to niedługo rozrusznik trzeba będzie robić hehe.
[ Dodano: Pon Wrz 01, 2008 00:40 ]
Doczytałem teraz - mój TDI i TD palą od strzała nawet jak poniżej zera , powiedz koledze że jak będzie tak kręcił to niedługo rozrusznik trzeba będzie robić hehe.
10mm+1,3bara=1VSTD :-)
Nie ma żadnego lubelaka na forum co by doradzić mógł?
[ Dodano: 15 Wrz 2008 17:41 ]
Witam Adamm powiedział ze świece w TDI zaczynają zażyc dopiero przy temperaturze poniżej 5stoni. Teraz jest temperatura około 10stopni i o ile w lecie przy upałach lampka żażenia świec świeciła mi sekunde to teraz przy temp świeci 10-12 stopni świceci około 4 sekund. Według mnie oznacza ze swiece sie grzeją. Wciaz mam kłopoty z rozruchem (trzeba sporo pokręcić żeby zaskoczył) potem biały dymek z rury wali przez pierwsze chwile. Diagnostyka WAGiem u mnie w mieście to 100zł jest opcja ze to jednak sa swiece? Obiawy taje jak u kumpla w oplu td gdy były padniete swiece neirówna praca przez pierwsze sekundy po będącym z problemami odpaleniu. Mam silnik AHU i zaczyna mnie to denerwować. Jeszce jedno pytanie jak narazie wychodzi mi ze mój golfik pali około 8 litrów na 100km co prawda na krótkich trasach i po miescie ale mimo wszystko torche przy dużo. Jeszce nie jestem na 100% przekonany o takim spalaniu bo dopiero zwróciłem na to uwagę ale to wielce prawdopodobne.
Jeszce jedno dajcie namiar na dobrego fachure od Tdi w Lublinie bo za cholere nei moge nikogo kompetentnego trafić jak dotąd.
Pozdrawiam!
[ Dodano: 15 Wrz 2008 17:41 ]
Witam Adamm powiedział ze świece w TDI zaczynają zażyc dopiero przy temperaturze poniżej 5stoni. Teraz jest temperatura około 10stopni i o ile w lecie przy upałach lampka żażenia świec świeciła mi sekunde to teraz przy temp świeci 10-12 stopni świceci około 4 sekund. Według mnie oznacza ze swiece sie grzeją. Wciaz mam kłopoty z rozruchem (trzeba sporo pokręcić żeby zaskoczył) potem biały dymek z rury wali przez pierwsze chwile. Diagnostyka WAGiem u mnie w mieście to 100zł jest opcja ze to jednak sa swiece? Obiawy taje jak u kumpla w oplu td gdy były padniete swiece neirówna praca przez pierwsze sekundy po będącym z problemami odpaleniu. Mam silnik AHU i zaczyna mnie to denerwować. Jeszce jedno pytanie jak narazie wychodzi mi ze mój golfik pali około 8 litrów na 100km co prawda na krótkich trasach i po miescie ale mimo wszystko torche przy dużo. Jeszce nie jestem na 100% przekonany o takim spalaniu bo dopiero zwróciłem na to uwagę ale to wielce prawdopodobne.
Jeszce jedno dajcie namiar na dobrego fachure od Tdi w Lublinie bo za cholere nei moge nikogo kompetentnego trafić jak dotąd.
Pozdrawiam!