Skrzynia w MKII

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

vian
Nowicjusz
Nowicjusz

Skrzynia w MKII

Post autor: vian » czw lis 10, 2005 21:45

Mam problem z wrzucaniem jedynki, czuje wyrazny opor, musze kombinowac jak w Ikarusie, zeby ja wbic, ale dzieje sie tak głownie przy niskich temperaturach-zimą.... :hmm: wydaje sie ze moze byc to olej w skrzyni, ale nie jestem pewien; a troche wymiana kosztuje :( . Moze macie jakas teorie?? Bede zobowiazany,, pozdrawiam
PS; a generalnie jakie sa opinie na temat skrzyn w MK2...?

Awatar użytkownika
lukimaster
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: lukimaster » czw lis 10, 2005 22:23

najprawdopodobniej olej w skrzyni.jak sam piszesz tylko jak jest 'zimno' najlepiej syntetyk(przekladniowy) & po kłopocie. a koszt zależy od oleju(ok.30-40 zł za 1 litr) no i czy sam wymienisz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lis 10, 2005 22:28

Jeszcze może być złe ustawienie mechanizmu zmiany biegów. Czyli trzeba by sprawdzić ustawienie dźwigni mocowanej do wałka zmiany biegów przy skrzynce. Przesmarowanie wałka przed zimą też jest ważne, bo na starym zimnym smarze będzie gęsty. A z wstecznym i z dwojką nie ma kłopotów?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

vian
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: vian » czw lis 10, 2005 22:44

Nie ma; wsteczny i pozostale biegi chodzą ok........ dzieki za rady... jutro jade do mechaniola, zobaczymy co on powie...

Awatar użytkownika
Siara
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Siara » pt lis 11, 2005 01:44

Ja mam podobnie, sprawdzałem olej i mam full i chyba nie taki zły.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”