Aparat zaplonowy Scirocco mk I

Tuning, swapy, modyfikacje mechaniczne, poprawa osiągów auta i wszystko na te tematy...

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP

Awatar użytkownika
misha666
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Aparat zaplonowy Scirocco mk I

Post autor: misha666 » pn paź 06, 2008 17:40

Witam wszystkich, mam problem gdyz posiadam aparat zaplonowy w silniku 1.8 DX ktory ma wyprzedzenie/opoznienie zaplonu sterowanie dwoma podcisnieniami i nie wiem ktore ma gdzie przyjsc... jeden wezyk jest z za przepustnicy a drugie z przed niej. Moze ktos wie gdzie ktore podlaczyc...??a druga sprawa czy przy gaznikach dwoch podwojnych poziomych solexach mozna zastosowac jakis inny uklad zaplonowy i jaki najlepiej??
dziekuje i pozdrawiam

Awatar użytkownika
ADi997
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: ADi997 » pn paź 06, 2008 22:10

Z tego co pamiętam sterowanie aparatem zapłonowym jest z za przepustnicy.

Aktualne DupoVWozy:
Passat B5 3BG AWX
Golf MK2 APU+DEA
Jetta MK2 Coupe JP----->??

Projekt Golf MK2 na facebook.com/MyGolfMK2

Awatar użytkownika
misha666
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: misha666 » wt paź 07, 2008 01:02

tak jest przy normalnych aparatach zaplonowych...a moj jest specyficzny bo ma dwa krocce na podcisnienie, jeden przychodzi zprzed przepustnicy a drugi z za przepsutnicy tylko pytanie ktory do ktorego krocca??bo nie wiem w ktora strone membrane sie ciagnie zeby przyspieszyc zaplon...bo jeden wezyk przyspiesza a drugi opoznia, z tego co mi sie wydaje i jest towazna rzeczy przy hamowaniu silnikiem...pomozcie :d i rowniez prosilbym o pomoc w zwiazku z ewentualna podmiana na inny zaplon i jaki ?:D i pytanie nr 3 czy walek rozrzadu z silnika DX pasowac bedzie do silnika GX ??

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » wt paź 07, 2008 19:35

Ten za przepustnicą ma przyspieszać zapłon, a ten przed ma opóźniać. Najlepszy zapłon będzie z digifanta i przerobić samą mapę zapłonu pod konkretne auto. Kliknij z mądrymi tego forum to pomogą. Wałek będzie pasował ale GX ma małe zawory i dużo to nie da.

Awatar użytkownika
CSR_GTI
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: CSR_GTI » wt paź 07, 2008 20:16

żeby sprawdzić jak aparat przyspiesza to weź rurke do buzi i zassaj... jak przyspieszy to bedziesz wiedział który na aparacie przyspiesza.

18K4F inside... RWD car :)

Awatar użytkownika
TAZ
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: TAZ » wt paź 07, 2008 20:17

Górny przecież. Zawsze tak było, jest i będzie. :helm:

Awatar użytkownika
misha666
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: misha666 » wt paź 07, 2008 21:34

A ktorzy to Ci madrzy??bo nei znam panow :D a co do walka to sie pytam bo mam walek od swiatka wyjety z glowicy DX`a i nie chce mi sie jej skladac i pomyslalem ze zaloze go do tej glowicy co mam...ale mowisz ze DX ma wieksze zawory od GX`a?? to moze sie poswiece :) a jesli chodzi o zaplon z digi to jakie elementy sa potrzebne??

ODPOWIEDZ

Wróć do „Speed”