16v G60 pytania, dylematy i... i o!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
- barteKKK03
- V.I.P.
16v G60 pytania, dylematy i... i o!
No więc sprawa tego typu... czas zastąpić ósemkę szesnastką
Mam silnik 16v (dół 9A, czapka KR), jak i również 1H... Na początku był pomysł żeby zrobić to tak, dół 1H, góra KR i kompresorek... ale po chwili głębszego zastanowienia już wiem że to się nie uda
No więc, dół PG, czapka KR i do tego 'pompka'... lub podobny setup, tylko na dole z 9A.
Co byście polecili? Mocy wykręcać bardzo dużej też nie chcę, tak aby można było szybko i bezawaryjnie pośmigać...
A więc odcinek pierwszy... blok silnika, dalsze pewnie też będą
Mam silnik 16v (dół 9A, czapka KR), jak i również 1H... Na początku był pomysł żeby zrobić to tak, dół 1H, góra KR i kompresorek... ale po chwili głębszego zastanowienia już wiem że to się nie uda
No więc, dół PG, czapka KR i do tego 'pompka'... lub podobny setup, tylko na dole z 9A.
Co byście polecili? Mocy wykręcać bardzo dużej też nie chcę, tak aby można było szybko i bezawaryjnie pośmigać...
A więc odcinek pierwszy... blok silnika, dalsze pewnie też będą
- barteKKK03
- V.I.P.
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Moce w granicach do 250 koni zniosą seryjne korbowody i seryjne tłoki. Wału nie ruszaj, jest tak mocny że nic się nie stanie wielkiego. Kiedyś nawet tutaj pisałem co należy zrobić żeby odprężyć 16V na 8:1 używając tylko seryjnych gratów z KR/9A.
Po krótce - blok z KR rozwiercasz na średnicę cylindra z 9A, zbierasz z bloku 1mm wysokosci, składasz wszystko na oryginalnym tłoku z 9A i wychodzi prawie dokładnie 8:1 przy pojemności nieco mniejszej niż 1,9 litra. Wg mnie takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze niż kombinowanie z jakimiś uszczelkami czy podkładkami pod głowicę.
Po krótce - blok z KR rozwiercasz na średnicę cylindra z 9A, zbierasz z bloku 1mm wysokosci, składasz wszystko na oryginalnym tłoku z 9A i wychodzi prawie dokładnie 8:1 przy pojemności nieco mniejszej niż 1,9 litra. Wg mnie takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze niż kombinowanie z jakimiś uszczelkami czy podkładkami pod głowicę.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
ja znam lepsze, wychodzi 8,6:1 i jest 2.0 a i głowica na odpowiedniej wysokościbugalon pisze:Po krótce - blok z KR rozwiercasz na średnicę cylindra z 9A, zbierasz z bloku 1mm wysokosci, składasz wszystko na oryginalnym tłoku z 9A i wychodzi prawie dokładnie 8:1 przy pojemności nieco mniejszej niż 1,9 litra. Wg mnie takie rozwiązanie jest zdecydowanie lepsze niż kombinowanie z jakimiś uszczelkami czy podkładkami pod głowicę.
- barteKKK03
- V.I.P.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
hehe chlopaki... ja wam powiem ze korby seryjne wytrzymuja 3xx ps , na razie sie nie pogiely nic sie nie dzieje... co do odprezenia.. na kompresorek to po prostu podtocz denko tloka i po sprawie
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
- barteKKK03
- V.I.P.
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
na jakim bys nie zrobil.. bierzesz 16v kompletne wyciagasz tloki podtaczasz i skladasz... kr/pl/9a to niskie bloki abf wysoki
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT