MK3 TD 1,9 Brak mocy po wcisnieciu gazu dom deski
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
MK3 TD 1,9 Brak mocy po wcisnieciu gazu dom deski
Witam
Mam problem z golfem III TD. Po mocniejszym wcisnieciu gazu (widoczne zwlaszcza zwlaszcza na 5 i 4 biegu) silnik wchodzi na wyzsze obroty ale autko nie przyspiesza - dopiero po zluzowaniu gazu a następnie po stopniowym wciskaniu gazu mozna mowic o przyspieszaniu. Cyzby sprzegło padało?
Mam problem z golfem III TD. Po mocniejszym wcisnieciu gazu (widoczne zwlaszcza zwlaszcza na 5 i 4 biegu) silnik wchodzi na wyzsze obroty ale autko nie przyspiesza - dopiero po zluzowaniu gazu a następnie po stopniowym wciskaniu gazu mozna mowic o przyspieszaniu. Cyzby sprzegło padało?
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
DOKŁADNIE :hmm:
"zwłaszcza przy niskich obrotach" i zwłaszcza w dieslukrzychGTD pisze:...tak wogóle to gazu w deskę nie powinno się wciskać... zwłaszcza przy niskich obrotach...
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
-
- Ma gadane
- Auto: Golf 7
- Silnik: Czca
Witam.
Według mnie to napewno sprzęgło do wymiany, ale możesz jeszcze sprawdzić czy nie masz jakiegoś wycieku oleju z silnika lub skrzyni biegów bo wtedy może być zasyfione sprzęgło i też będzie slizgać. Nie wiem czy w twoim golfiku linka sprzęgła posiada samoregulator luzu bo jeżeli tak to też może to być przyczyną. Generalnie taki stary sposób na sprawdzenie czy sprzęgło jest OK to: zaciągnąć hamulec ręczny (zakładam że jest sprawny) i spróbować ruszyć jeżeli wszystko jest w pożądku to albo autko pojedzie z zablokowanymi tylnimi kołami, albo zacznie palić gumy. W innym wypadku coś jest nie tak.
Według mnie to napewno sprzęgło do wymiany, ale możesz jeszcze sprawdzić czy nie masz jakiegoś wycieku oleju z silnika lub skrzyni biegów bo wtedy może być zasyfione sprzęgło i też będzie slizgać. Nie wiem czy w twoim golfiku linka sprzęgła posiada samoregulator luzu bo jeżeli tak to też może to być przyczyną. Generalnie taki stary sposób na sprawdzenie czy sprzęgło jest OK to: zaciągnąć hamulec ręczny (zakładam że jest sprawny) i spróbować ruszyć jeżeli wszystko jest w pożądku to albo autko pojedzie z zablokowanymi tylnimi kołami, albo zacznie palić gumy. W innym wypadku coś jest nie tak.
mnie tez sie wydaje ze sprzeglo. sprobuj tak zrobic:
wrzuc dwojke, zaciagnij reczny i dodawajac gazu powoli puszczaj sprzeglo jak puscisz i bedziesz na gazie trzymal (odpowiednio mocno wcisnij) i Ci nie zgasnie to masz pewnosc 100% Co do tego wciskania gazu w podloge i nie przyspieszaniu w przypadku autka z turbinka to turbo dziurka. Ogladalem "top gear".
wrzuc dwojke, zaciagnij reczny i dodawajac gazu powoli puszczaj sprzeglo jak puscisz i bedziesz na gazie trzymal (odpowiednio mocno wcisnij) i Ci nie zgasnie to masz pewnosc 100% Co do tego wciskania gazu w podloge i nie przyspieszaniu w przypadku autka z turbinka to turbo dziurka. Ogladalem "top gear".
Bo wtedy masz bardzo duże naprężenia na korbowodach/tłokach/wałku... Dlatego np. żałosne jest jak niektórzy jeżdżą na super niskich obrotach i "oszczędzają" (ale tylko na paliwie)djset pisze:dlaczego?Razal pisze:krzychGTD napisał/a:
...tak wogóle to gazu w deskę nie powinno się wciskać... zwłaszcza przy niskich obrotach...
"zwłaszcza przy niskich obrotach" i zwłaszcza w dieslu
dzieki za odpowiedz tyrbina ma byc usprawnieniem i polepszeniem sprawnosci silnika, wiec nie wiem czy ja dobrze robie, ale staram sie nie schodzic ponizej tych 2tys obr/min, tzn staram sie utrzymywac turbinke caly czas wlaczona a te super niskie obroty to faktycznie kolego smieszne... haha ale nie ma co oszczedzac, tylko trzeba eksplowatowac w normalnych obrotach, prawda?
pozdrawiam.
aha, a przy jakich obrotach powinna sie wlaczac turbina w MK3 GTD 1,9 TD z 95 roku?
pozdrawiam.
aha, a przy jakich obrotach powinna sie wlaczac turbina w MK3 GTD 1,9 TD z 95 roku?