Temperatura cieczy chlodzacej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ktoś kiedyś radził żeby kupić termometr techniczny i aby sprawdzić poprawność działania czujników/termostatu ręcznie mierzyć wartość temperatury cieczy chłodzącej w zbiorniczku … - z tego wnioskuję - ale pewności nie mam - że ta temperatura jest temperaturą cieczy w układzie ...pico pisze:CZY TEMPERATURA W ZBIORNICZKU WYRÓWNAWCZYM JEST TEMERATURĄ KTÓRA PANUJE W UKŁADZIE CZY JEST MNIEJSZA ??
Pozdr .
:bylo: :bajer:
Mozesz wylaczyc caps locka? Czytac tego nie idzie
Mierzylem sondą termiczna i multimetrem temperature wody przelewajacej sie do zbiorniczka wyrownawczego (98st) i na wskazaniach zegarow (100st). Tak wiec wyniki porownywalne i wiarygodne
Jesli nie wlacza Ci sie wentylator to wymieniaj ten termostat bo na 99% jest walniety.
Mierzylem sondą termiczna i multimetrem temperature wody przelewajacej sie do zbiorniczka wyrownawczego (98st) i na wskazaniach zegarow (100st). Tak wiec wyniki porownywalne i wiarygodne
Jesli nie wlacza Ci sie wentylator to wymieniaj ten termostat bo na 99% jest walniety.
pico - a nie jesteś pewny czy to termostat ...? Sprawdź dolny przewód chłodnicy - powinien być ciepły po rozgrzaniu silnika - termostat zamyka drogę cieczy aby nie płynęła się chłodzić do chłodnicy tylko grzała silnik... Temperatura wzrasta, robi się za ciepło, termostat się otwiera żeby ciecz się schłodziła( i dolny przewód robi się ciepły)... no i wentyl się włącza . Tak działa sprawny układ ...
Pozdr .
Pozdr .
JAK DZIAŁA TO WIEM TYLKO ZDAJE MI SIĘ ZE CAŁY CYKL JEST NIE W SWOIM CZASIE TZN.ZA SZYBKO OTWIERA SIE TERMOSTAT,ALBO JAK SIĘ JUZ OTWORZY PO SPATKU TEMPERATURY TO SIE NIE DOMYKA I CHLODNICA ZA BARDZO CHLODZI PLYN.WCZORAJ JECHAŁEM 35 KM BYŁO JAKIEŚ -1 TO WSKAZÓWKA LEDWO DRGNĘLA A I OGRZEWANIE NIE BLO MOCNO.PO CHWILOWYM POSTOJU WSKAZÓWKA PODROSŁA DO 70 STOPNI
Witam wszystkich.Jestem tu nowy więc z góry sorki jeśli pytanie już kiedyś było zadane.
Moje autko to VW Golf MK3 2.0 16V .Problem , że jest to wersja amerykańska o symbolu silnika ABA - praktycznie nie spotykany w polsce.
Niedawno założyłem LPG sekvencje ale strasznie dużo pali ,co przy tych instalacjach nie powinno mieć miejsca.Podejżenie padło na TERMOSTAT.W moim autku temperatura jest w skali Farenheita od 160 do 230.A moja wskazówka od temperatury podczas jazdy znajduje się na połowie pierwszej przedziałki nad 160*F.Ale na jałowym biegu na postoju dobija do środka skali i w tym momencie załącza się wentylator.i dopuki nie ruszę temperatura oscyluje na środku. a niedługo po ruszeniu znowu spada.
Czy to są objawy walniętego TERMOSTATU.A jeśli tak to jakie trzeba wykonać czynności aby go wymienić.Pytam , gdyż każdy wie jacy są mechanicy,i jeśli zdecyduję się go oddać na wymianę , żeby mi kitu nie wciskali , że np.trzeba jeszcze szybę wymontować , aby termostat wymienić.
Moje autko to VW Golf MK3 2.0 16V .Problem , że jest to wersja amerykańska o symbolu silnika ABA - praktycznie nie spotykany w polsce.
Niedawno założyłem LPG sekvencje ale strasznie dużo pali ,co przy tych instalacjach nie powinno mieć miejsca.Podejżenie padło na TERMOSTAT.W moim autku temperatura jest w skali Farenheita od 160 do 230.A moja wskazówka od temperatury podczas jazdy znajduje się na połowie pierwszej przedziałki nad 160*F.Ale na jałowym biegu na postoju dobija do środka skali i w tym momencie załącza się wentylator.i dopuki nie ruszę temperatura oscyluje na środku. a niedługo po ruszeniu znowu spada.
Czy to są objawy walniętego TERMOSTATU.A jeśli tak to jakie trzeba wykonać czynności aby go wymienić.Pytam , gdyż każdy wie jacy są mechanicy,i jeśli zdecyduję się go oddać na wymianę , żeby mi kitu nie wciskali , że np.trzeba jeszcze szybę wymontować , aby termostat wymienić.
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
-
- Gadatliwa bestia
- Lokalizacja: był Śląsk - Katowice, Mysłowice jest Poznań okolice
- Kontakt:
1. Fabrycznie walnięty termostat - zdarza się, poczytaj archiwalne posty.kupszczelisty pisze:wymieniłem termostat na (wahler) jeździłem chyba 20 minut i max temp to 80 stopni
2. Walnięty czujnik temperatury cieczy .
3. Walnięty wskaźnik(!) temperatury - czytałem tu na forum, że ktoś kilka razy wymieniał czujniki, termostaty i nic - wskazówka nie drgnęła wyżej ... Łap termometr i sprawdź przy jakiej temp robi się dolny wąż ciepły... - wogóle sprawdzisz jaka tam faktycznie temp jest.
4. Termostat nie otwiera się we właściwym momencie(?) - przy innej temperaturze(niższej) .
5. Niech ktoś jeszcze skoryguje to co napisałem .
Pozdr .