1Z gaśnie podczas jazdy i żaży się kontrolka świec...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Znajomy ma problem ze swoim 1-z'etem, mianowicie, podczas jazdy samochód nie wiadomo z jakich przyczyn gaśnie, w tym momencie świecą się kontrolki tak jakby na włączonym zapłonie, i delikatnie żaży się kontrolka grzania świec, która po kilku sekundach powinna z gasnąć, a tak się nie dzieje, po kilku krotnym kręceniu kluczyka w stacyjce, kontrolka zapala się już normalnie, po czym gaśnie i samochód odpala normalnie, dodam, że do puki kontrolka żaży się to nie ma bata, żeby odpalić samochód... Proszę o pomoc, z góry dziękuję
Jeśli dobrze pamiętam to w ogóle nie ma alarmu zamontowanegomular pisze:Jezeli ma fabryczny alarm to on na 100% wtedy poszukaj fotoporady jak sie nie myle kolegi "JASZCZURA"jest na forum.
[ Dodano: 06 Lis 2008 19:01 ]
Jezeli ma fabryczny alarm to on na 100% wtedy poszukaj fotoporady jak sie nie myle kolegi "JASZCZURA"jest na forum.
-
- Nowicjusz
Re: 1Z gaśnie podczas jazdy i żaży się kontrolka świec...
Witam,
odkopuje stare śmieci. Otóz mam prawie taki sam przypadek jednak mi jak auto zgasnie to kontrolka swiec nawet się nie jarzy, w ogóle jej nie ma i auta odpalić za chiny ludowe nie odpale - po czasie kontrolka wróci. To będzie ten przekaxnik za wyłącznikiem świateł? Od tego zacząć?
odkopuje stare śmieci. Otóz mam prawie taki sam przypadek jednak mi jak auto zgasnie to kontrolka swiec nawet się nie jarzy, w ogóle jej nie ma i auta odpalić za chiny ludowe nie odpale - po czasie kontrolka wróci. To będzie ten przekaxnik za wyłącznikiem świateł? Od tego zacząć?
Piczasty_88 pisze:Witam,
przekaźnik w skrzynce bezpiecznikowej 109 rozbierz prze lutuj.
-
- Nowicjusz
przekaznik 109 tak? Ale jak przekrecam kluczyk i dotykam go to coś w nim cyka ale kontrolki świeć się nie zaświecają. Jego się nnormalnie wyciąga do "siebie" ?
Wyciągnąłem ten przekaźnik, rozebrałem i nie widze żadnych uszkodzeń .
Wszystkie luty wyglądaja na zdrowe poza jednym który jest od tego metalowego z wałkiem miedzianym czy co to jest... wygląda na troszkę przytopionu wokół lutu. Babrać się z tym czy kupic nowy przekaźnik?
golf 3 1z to jest, bez immo ale z centralnym zamkiem z pilota. Wyczytałem , że pada jakiś sterownik od immo ale ja go chyba nie mam.
Wyciągnąłem ten przekaźnik, rozebrałem i nie widze żadnych uszkodzeń .
Wszystkie luty wyglądaja na zdrowe poza jednym który jest od tego metalowego z wałkiem miedzianym czy co to jest... wygląda na troszkę przytopionu wokół lutu. Babrać się z tym czy kupic nowy przekaźnik?
golf 3 1z to jest, bez immo ale z centralnym zamkiem z pilota. Wyczytałem , że pada jakiś sterownik od immo ale ja go chyba nie mam.
Przekaźnik 109, kup po prostu nowy koszt jakieś ~25zł
-
- Nowicjusz
Ok, jutro kupuję i zakładam, dam info czy będzie działać.
Dzięki za podpowiedź
Dzięki za podpowiedź
Mogą być też zimne luty w sterowniku fabrycznego alarmu w okolicy małych przekaźników na płytce. U mnie wymiana przekaźnika 109 nie rozwiązała problemu. Dopiero wyciągnięcie owego sterownika i przelutowanie go pomogło. Sterownik znajduje się w głębi deski rozdzielczej zaraz za włącznikiem świateł.
viewtopic.php?f=88&t=351270" onclick="window.open(this.href);return false;