Naprawde białe światło/żarówki H7 jakie żarówki???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- tomek507
- Mały gagatek
- Kontakt:
Lampy mam jedno komorowe, a żarówka aktualna to philipsa H4 12V60/55W i wlasnie w nocy słabawo widze przy nich ta osram ma takie same parametry ale moze bedzie dawała jasniejsze swiatło? nie bede na to żałował kasy bo dopiero jak przywale długimi to cos widze a tak to kiepsko a w deszczu to juz wogole tragedia jechac po nocy.
Ostatnio zmieniony sob lis 08, 2008 09:14 przez tomek507, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomek507
- Mały gagatek
- Kontakt:
A jesli wracając do nowcyh lamp to takie pasowały by do mojej 3 z 97r?
http://www.allegro.pl/item470657035_gol ... n_hit.html
te żarówki H1 maja podobna moc 55W?
I czy nie ma problemów z zakładaniem takich zeby zrobic to samodzielnie?
Po czym pewnie trzeba podjechac na stacje diag zeby ustawic je.
http://www.allegro.pl/item470657035_gol ... n_hit.html
te żarówki H1 maja podobna moc 55W?
I czy nie ma problemów z zakładaniem takich zeby zrobic to samodzielnie?
Po czym pewnie trzeba podjechac na stacje diag zeby ustawic je.
Ostatnio zmieniony sob lis 08, 2008 11:22 przez tomek507, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tomek507 jesli chcesz miec porzadnie oswietlona droge to kup lampy Helli a'la MK4.Lampy z soczewka (min. takie jak podales w linku) dobrze swieca dopiero po zalozeniu xenonu.Ja mam IN.PRO na soczewce, zarowki Osram Night Breaker i szczerze powiedziawszy swieci to jako tako-bez rewelacji.Ostatnio przejechalem sie w nocy MK3 kuzyna ktory zalozyl sobie wlasnie Helle i moje oswietlenie przy nich to sa swieczki a nie lampy.Dodam ze kuzyn ma najzwyklejsze zarowki i nie ma przekaznikow.Takze jesli zalezy Ci na dobrym oswietleniu nie bierz lamp na soczewce (chyba za planujesz zalozenie xenonu).
Było MK3 - obecnie w trakcie poszukiwań następcy...
- tomek507
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ok czyli cos takiego
http://www.allegro.pl/item471967445_lam ... f_iii.html
a w tym widze sa prócz miejsca na postojówki 2 komory czyli dziennne i dlugie to moze bedzie potrzeba doprowadzac druga wiazke kabli na druga zarowke? czy moze sie myle.
http://www.allegro.pl/item471967445_lam ... f_iii.html
a w tym widze sa prócz miejsca na postojówki 2 komory czyli dziennne i dlugie to moze bedzie potrzeba doprowadzac druga wiazke kabli na druga zarowke? czy moze sie myle.
- Co wy właściwie robicie tam u was?
- Grillujemy i pijemy wódke
- A w zimie?
- Nie grillujemy
- Grillujemy i pijemy wódke
- A w zimie?
- Nie grillujemy
tomek507,
Jak kolega wyżej napisał, jak chcesz mieć dobre oświetlenie bez zakładania xenonu to soczewki odpuść. Ja mam lampy FK - na długich jest totalna lipa, dobrze że na mijania na soczewce jest xenon..
Te lampy co podałeś są na 99% na 2 żarówki h1. Rozwiązania lepsze niż jedna h4. Co do przełożenia lamp - ja w borze sam to robiłem, podejrzewam że w IIIce będzie to łatwiejsze - ja musiałem ściągać zderzak. Na pewno sporo znajdziesz na forum opisy jak to zrobić. No i musisz zmienić układ el. żeby przy zapalaniu długich nie gasły mijania - też na forum są dobre porady (jakąś tam blasze sie tylko wstawia w przekaźnikach czy gdzieś, nie pamiętam, u mnie jest inaczej). No i warto założyć najprostsze przekaźniki - na pewno będzie lepiej świecić (sprawdź najpierw napięcie jaki masz na żarówce, czy wogule musisz to robić). Po zmianie lamp oczywiście jechać na ustawienie świateł. Jak nie chcesz ładować kasy w żarówki a nie zależy Ci na bardziej białym świetle, załóż tungsramy megalighty - dobrze świecą i cena ok, w deszczu nawet lepsze niż philipsa BV.
Jak kolega wyżej napisał, jak chcesz mieć dobre oświetlenie bez zakładania xenonu to soczewki odpuść. Ja mam lampy FK - na długich jest totalna lipa, dobrze że na mijania na soczewce jest xenon..
Te lampy co podałeś są na 99% na 2 żarówki h1. Rozwiązania lepsze niż jedna h4. Co do przełożenia lamp - ja w borze sam to robiłem, podejrzewam że w IIIce będzie to łatwiejsze - ja musiałem ściągać zderzak. Na pewno sporo znajdziesz na forum opisy jak to zrobić. No i musisz zmienić układ el. żeby przy zapalaniu długich nie gasły mijania - też na forum są dobre porady (jakąś tam blasze sie tylko wstawia w przekaźnikach czy gdzieś, nie pamiętam, u mnie jest inaczej). No i warto założyć najprostsze przekaźniki - na pewno będzie lepiej świecić (sprawdź najpierw napięcie jaki masz na żarówce, czy wogule musisz to robić). Po zmianie lamp oczywiście jechać na ustawienie świateł. Jak nie chcesz ładować kasy w żarówki a nie zależy Ci na bardziej białym świetle, załóż tungsramy megalighty - dobrze świecą i cena ok, w deszczu nawet lepsze niż philipsa BV.
przeróbka z h4 na h7 lub h1 zeby razem swieciły jest doskonale opisana na forum wystarczy jedna zworka w skrzynce bezpieczników i wiązka przy reflektorze co by długie były zasilane na oddzielnej zarówce
http://www.allegro.pl/item470734029_lam ... black.html o te łądne są bo czarne
[ Dodano: 11 Gru 2008 21:13 ]
no i znalazłem troche czasu i zamówiłem Tungsram Sportlight BLUish + 50% H7 NOWOŚĆ!!!
swiatło jest przyjemne ani niebieskie ani białe takie pomiędzy-jasne nie żółte i nie blado niebieskie.
Rozkład i cała geometria światło/cień bardzo dobry stwierdzam to po tym iż nie mam odbłyśników-samo zwierciadło i zastosowaniu awaryjnie zarówki z supermarketu,zarówka BOTTARI czy jakoś tak świeciła gdzieś chu...wie gdzie szmelc i kicha
Tungsramy dobrze wykonane i firmowe, dobra widocznośc i dobra widzialnośc znaków poziomych,brak plam przed autem,rozkład światła równomierny przec autem
Brzmi to troche jak reklama ale naprawde jestem zadowolony może nie dokońca z barwy bo spodziewałem sie czegoś ciut innego ale parametry i jakość świecenia oceniam na 5
Od razu wyjaśniam osobom napalonym na "xenonowe"zarówki tungsramy te nie świecą jak xenon- nie ta barwa
http://www.allegro.pl/item470734029_lam ... black.html o te łądne są bo czarne
[ Dodano: 11 Gru 2008 21:13 ]
no i znalazłem troche czasu i zamówiłem Tungsram Sportlight BLUish + 50% H7 NOWOŚĆ!!!
swiatło jest przyjemne ani niebieskie ani białe takie pomiędzy-jasne nie żółte i nie blado niebieskie.
Rozkład i cała geometria światło/cień bardzo dobry stwierdzam to po tym iż nie mam odbłyśników-samo zwierciadło i zastosowaniu awaryjnie zarówki z supermarketu,zarówka BOTTARI czy jakoś tak świeciła gdzieś chu...wie gdzie szmelc i kicha
Tungsramy dobrze wykonane i firmowe, dobra widocznośc i dobra widzialnośc znaków poziomych,brak plam przed autem,rozkład światła równomierny przec autem
Brzmi to troche jak reklama ale naprawde jestem zadowolony może nie dokońca z barwy bo spodziewałem sie czegoś ciut innego ale parametry i jakość świecenia oceniam na 5
Od razu wyjaśniam osobom napalonym na "xenonowe"zarówki tungsramy te nie świecą jak xenon- nie ta barwa
Ostatnio zmieniony sob lis 08, 2008 13:20 przez Fahoo, łącznie zmieniany 1 raz.