Ubywa oleju ( foty ) MK3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Ubywa oleju ( foty ) MK3
W miejscach zaznaczonych na czerwono pojawil sie olej silnikowy. Ubylo mi 0,4l na 2000 km. Ktore uszczelki mogly mi walnac i ile bedzie mnie taka przyjemnosc kosztowac ?
Bylem u jednego mechanika i powiedzial mi ze 650 zl chce jednak znac Wasza opinie
Pozdrawiam
Bylem u jednego mechanika i powiedzial mi ze 650 zl chce jednak znac Wasza opinie
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr lis 23, 2005 00:08 przez yaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Zobacz dokładnie pod osłonę rozrządu czy glowica jest oblana olejem, jeśli tak to na 100% nie będzie uszczelka pod glowicą. Sam uszczelniacz to chyba.... okolo 10 zł jak pamietam, a robocizna? Trudno mi powiedzieć ale w 100 zl to musi Ci się zmieścić wszystko i to z zapasemyaru pisze:koszt wymiany uszczelniacza walka ??
Nie widze innych miejsc skad moze wyciekac olej.
czyli co mi proponujecie ? Wymienic najpierw uszczelniacze ?? a jak to nie pomoze to wymienic uszczelke pod glowica ?
- Adrian1980
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
M. zd. wyciek nie spowodowałby takiego ubytku. prawdopodobnie ciecze z uszczelki pod pokrywą głowicy (mniej prawdopodobne sądząc po śladach) lub simeringu wałka rozrządu. Widać ślady spływania oleju z góry głowicy na dół, po bocznej ścianie silnika.
A takie zużycie oleju to raczej wskazuje na zużycie elementów wewnątrz silnika. Jeżeli twoje auto ma przebieg 150-200 tysia, to raczej normalna rzecz i zwykle wymienia się uszczelniacze trzonków zaworów. Niestety wymaga to zdjęcia głowicy (albo poszukania magika, który potrafi to zrobić bez, bo można, jest to wykonalne).
A takie zużycie oleju to raczej wskazuje na zużycie elementów wewnątrz silnika. Jeżeli twoje auto ma przebieg 150-200 tysia, to raczej normalna rzecz i zwykle wymienia się uszczelniacze trzonków zaworów. Niestety wymaga to zdjęcia głowicy (albo poszukania magika, który potrafi to zrobić bez, bo można, jest to wykonalne).
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
Sprawdz czujnik cisnienia albo temperatury juz nie pamietam. Ja m ialem to samo olej dokladnie w tym samy miejscu. Wymienilem uszczelke pod glowica, pod pokrywa, wszystkie simeringi i nadal byl olej az przez przypadek spojazalem na te czujniki a i zobaczylem ze sa cale w oleju. Koszt czujnika to okolo 30PLN. Wymienilem i nie mam juz problemu. Szkoda ze wczeniej tego nie wykrylem to bym zaoszczedzil jakies 400zl. Przerobilem twoje zdjecia zebys wiedzial gdzie mniej wiecej sa te czujniki sprawdz je.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Golf III 1.6 ABU (LPG)
Dokladnie ja specjalnie zanaczylem bo wiedzialem ze nie uwierzysz, tez bylem zdziwiony. Olej lecial dookola silnika i zbieral sie wlasnie z przodu. Sam nie moglem w to uwierzyc. Nie namawiam ale sprawdz nic nie kosztuje a mozesz zaoszczedzic duzo $. Co do walka to prawdza z silnikiem abu. U mnie po 3 krotnej wymianie simeringa nadal leci ale osadza sie na obudowie paska.
Golf III 1.6 ABU (LPG)