problem z ustawieniem CO
Moderatorzy: bugalon, kkkacper, toffic, VIP
problem z ustawieniem CO
Witam wszystkich mój problem polega na tym że nie moge w żaden sposób ustawić prawidłowego składu spali, sprawdzone zostało :
- copot ustawiany na różne sposoby najmniejsze co 7% jest wtedy gdy jest na maxa wykrecony czyli ok 2000ohmprzy ustawieniu ok 500 co oscyluje ok 9-10%
-sonda no właśnie tu nie jestem pewien potrafi zawiesc sie na 0.9v i tak sie utrzymywać przez dłuższy czas poza tym pracuje miedzy 0.2- 0.8v
- czujnik niebieski sprawdzony ma prawidłowe parametry (odłączany przy ustawianiu co)
-regulator ciśnienia paliwa 3 barowy
-wtryski orginalne zielone
-podciśnienia podpięte tak jak należy wężyk długości ok 1 metra od sterownika podpięty bezpośrednio do kolektora
co poradzicie sprawdzić bo brakuje mi już pomysłów?? z góry dziękuje
- copot ustawiany na różne sposoby najmniejsze co 7% jest wtedy gdy jest na maxa wykrecony czyli ok 2000ohmprzy ustawieniu ok 500 co oscyluje ok 9-10%
-sonda no właśnie tu nie jestem pewien potrafi zawiesc sie na 0.9v i tak sie utrzymywać przez dłuższy czas poza tym pracuje miedzy 0.2- 0.8v
- czujnik niebieski sprawdzony ma prawidłowe parametry (odłączany przy ustawianiu co)
-regulator ciśnienia paliwa 3 barowy
-wtryski orginalne zielone
-podciśnienia podpięte tak jak należy wężyk długości ok 1 metra od sterownika podpięty bezpośrednio do kolektora
co poradzicie sprawdzić bo brakuje mi już pomysłów?? z góry dziękuje
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
coż...mapa pod g60 jest i musi być inna jak pod zwykłe 16v..... więc sam doszedłem juz do takiego momentu, że bez softu to chyba nie da rady. ..
Aczkolwiek za mało siedziałem na vortexie bo tam jest to o wiele szczegółowiej opisane.. Niemniej w tym momencie zastanawiam się czy płacić nie małą przecież kasę za strojenie czy iść w inną stronę z softem... tym bardziej, że każdy poważniejszy mod silnika wg mojego wyobrażenia pociąga za soba remap ECU....
Aczkolwiek za mało siedziałem na vortexie bo tam jest to o wiele szczegółowiej opisane.. Niemniej w tym momencie zastanawiam się czy płacić nie małą przecież kasę za strojenie czy iść w inną stronę z softem... tym bardziej, że każdy poważniejszy mod silnika wg mojego wyobrażenia pociąga za soba remap ECU....
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Sklad mieszanki ustala sie przy odpietym czujnik temperatury cieczy. Mi sie udalo na seryjnym sterowniku z g60 ustawić ładnie skład dla konfiguracji 9A+ wtryski z g60+ wałki z KR+ głowica po powiekszeniu kanalow.
Najpierw ustawiasz zaplon jak fabryka przykazala (2250 obrotow przy odpierym czujniku temperatury niebieskim i nagrzanym silniku do >80 stopni). Ustawiasz na 6 stopni. Potem dopiero (nie podpinając czujnika niebieskiego) zaczynasz sie bawić copotem i analizatorem spalin. Jeśli zastosujesz przepustnice z silników KR/PL, to możesz poregulować skład na wolnych śrubką na przepustnicy dodatkowo. Ale to tylko korekcyjnie po zabawie copotem.
Jedno jest pewne, na bank da się to ustawić.
Najpierw ustawiasz zaplon jak fabryka przykazala (2250 obrotow przy odpierym czujniku temperatury niebieskim i nagrzanym silniku do >80 stopni). Ustawiasz na 6 stopni. Potem dopiero (nie podpinając czujnika niebieskiego) zaczynasz sie bawić copotem i analizatorem spalin. Jeśli zastosujesz przepustnice z silników KR/PL, to możesz poregulować skład na wolnych śrubką na przepustnicy dodatkowo. Ale to tylko korekcyjnie po zabawie copotem.
Jedno jest pewne, na bank da się to ustawić.
Pozdrawiam
Bugalon
Mk2 syncro 1.8 16V T - GT2871R - składa sie :)
Mk3 Variant TDI 1.9 AFN na pokladzie
Bugalon
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
ta/.... tylko trzeba 3 razy depnac w deche z boostem:)
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakimów Jacek Wrocław tel. 608738768 Tuning Mechaniczny itd.
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
zle ustawiony a przedewszystkim nie zdiagnozowany przed ustawieniem , sonda jeszcze zyje
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
- evolution
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
napisalem wyzej ze sonda zyje i co trzeba zrobic poza softem
Urodzinowa Promocja!!!
EVOLUTION MOTOR SPORT
EVOLUTION MOTOR SPORT
Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej ?? Mam listwe od 1.8T regulator 3 barowy pompa paliwa orginał od 9a, zmierzyłem ciśnienie 4.3 bara na jałowych obrotach a na wyższych bez podciśnienia 4.8bar. Po moich przeróbkach listwy i zastosowaniu regulatora od PG ciśnienie na wolnych 3.2b na wyższych 3.6b.Udało się zejść do 0.6%CO ale tylko na wolnych przy 2-3 tyś obr Co ok 5% czym wyższe obroty to spada do 3.5% nadal dużo. Sonda działa w zakresie 0.2 -0.7 v. Po tych przeróbkach mocno falują obroty na wolnych nie wiem co jest przyczyną i nie reaguje prawidłowo na gaz przy wyższych obrotach tak jakby brakowało paliwa.Jak odłączę sonde jest ok ale obroty dalej falują. Jakieś pomysły??
-
- V.I.P.
- Kontakt:
Ja już kilka razy mowilem o tym, że pompy od K-jeta nie zawsze nadają się do digiego. Cisnienie na listwie powinno być 3 bary przy małym podcisnieniu w dolocie i 2,5 na wolnych obrotach. Jak masz dobrze ustawiony zaplon i wszystko inne sprawne, to nawet przy wartosciach ktore podałeś nie powinno być problemów z obrotami i falowaniem.dzikus pisze:Jakie powinno być prawidłowe ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej ?? Mam listwe od 1.8T regulator 3 barowy pompa paliwa orginał od 9a, zmierzyłem ciśnienie 4.3 bara na jałowych obrotach a na wyższych bez podciśnienia 4.8bar. Po moich przeróbkach listwy i zastosowaniu regulatora od PG ciśnienie na wolnych 3.2b na wyższych 3.6b.Udało się zejść do 0.6%CO ale tylko na wolnych przy 2-3 tyś obr Co ok 5% czym wyższe obroty to spada do 3.5% nadal dużo. Sonda działa w zakresie 0.2 -0.7 v. Po tych przeróbkach mocno falują obroty na wolnych nie wiem co jest przyczyną i nie reaguje prawidłowo na gaz przy wyższych obrotach tak jakby brakowało paliwa.Jak odłączę sonde jest ok ale obroty dalej falują. Jakieś pomysły??
Pozdrawiam
Bugalon
Bugalon