Zapchany Katalizator?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Pablos891
Nowicjusz
Nowicjusz

Zapchany Katalizator?

Post autor: Pablos891 » ndz lis 16, 2008 11:49

Witam,
Wymienialem ostatnio tlumik koncowy i po zdjeciu starego a przed zalozeniem nowego odpalilem (z ciekawosci) auto. Myslalem ze bedzie chodzic glosniej, ale tak nie bylo auto pracowalo normalnie, nawet podczas jazdy na wysokich obrotach. Jednym slowem czy jest tlumik koncowy czy go nie ma - nie ma roznicy w halasie. Czy to jest normalna sprawa czy moze cos nie tak? Czy moze to byc przez zapchany Katalizator?
Autko ma przejechane 270 tyś nie wiem czy katalizator byl juz wymianiany...

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz lis 16, 2008 11:56

na zapchanym katalizatorze odczylbys spadek mocy auta
jezeli masz srodkowy tlumik to po sciagnieciu ostatniego nie bedzie zbyt wielkiej roznicy w halasie

Pablos891
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Pablos891 » ndz lis 16, 2008 11:59

Mam tlumik srodkowy.
a co do mocy auta to nie wiem czy odczulbym spadek bo autko moglem juz kupic z zapchanym kat (a kupilem ok rok temu). Wiec wtedy nie odczuje... A tez nie mialem nigdy okazji przejechac sie innym VR :P

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz lis 16, 2008 12:19

jezeli mialbys zapchany kat to silnik by sie dusil na wolnych obrotach i przygasal, badz pracowalby nierownomiernie
nieck ktos przygazuje a ty przyloz reke do koncowki tlumika - jak dmucha pozadnie to jest ok a jak slabo to kat do wymiany - to jest najprostsze rozwiazanie, chyba ze wykrecisz lamde i wtey zobaczysz czy na biegu jalowym jest roznica ale nie radze bo mozna sonde ukrecic lub wykrecic ja z gwintem gniazda

Pablos891
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Pablos891 » ndz lis 16, 2008 17:03

sprawdzalem wydmuch i nie wiem jak oto ocenic... Przy 4 ts obrotów (stale) dmucha mniejwiecej jak z sredniej mocy suszarki....

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”