problem z komputerem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z komputerem
Witam:)
Mam problem z moim Golfikiem. Dzisiaj dojezdzajac do skrzyzowania zgasl mi i juz nie chce zapalic. Iskre ma, pompa paliwa pracuje- paliwo podaje, a świece nie sa zalane i doszedlem do wniosku ze to komputer. Po wymontowaniu i rozkreceniu jednosti sterujacej okazalo sie ze jeden z elementow elektroniki prawdopodobnie cos podobne do diody o nr 1N 4002(patrz zalaczone zdjecie) jest pekniety w poł. Teraz mam pytanie czy to moze miec wplyw na to ze nie chce dzilac silnik?? Jesli tak jak to zroblic i czy da rade to zrobic
Mam problem z moim Golfikiem. Dzisiaj dojezdzajac do skrzyzowania zgasl mi i juz nie chce zapalic. Iskre ma, pompa paliwa pracuje- paliwo podaje, a świece nie sa zalane i doszedlem do wniosku ze to komputer. Po wymontowaniu i rozkreceniu jednosti sterujacej okazalo sie ze jeden z elementow elektroniki prawdopodobnie cos podobne do diody o nr 1N 4002(patrz zalaczone zdjecie) jest pekniety w poł. Teraz mam pytanie czy to moze miec wplyw na to ze nie chce dzilac silnik?? Jesli tak jak to zroblic i czy da rade to zrobic
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 2008 20:14 przez slaweekk, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli ten element jest odpowiedzialny za pracę wtryskiwaczy to odpowiedzialna pierwsze pytanie brzmi jak najbardziej tak. Sprawdzałeś np. diodą impulsy sterujące wtryski? Czy da się naprawić? Tu może być problem bo trzeba wiedzieć co to było i jakie miało parametry. Pozostaje jeszcze przyczyna uszkodzenia tego elementu. Albo przyszła na niego pora albo jakaś inna usterka go uszkodziła i wtedy trzeba by ją znaleźć. Sprawdź po ścieżkach z czym ten element się łączył.
JaroW
Widzę,że sypnęło odpowiedziami
Wtryskiwacz to cewka i tak jak opisał krzemyk99, zabezpiecza się elementy elektroniczne przed zgubnymi skutkami odłączania napięcia od cewek. Samo uszkodzenie wtrysku/wtrysków nie powinno spowodować uszkodzenia diody jeśli to dioda. To może spowodować zmiana biegunów zasilania
[ Dodano: 20 Lis 2008 19:21 ]
krzemyk99 pisze:Jeżeli ta dioda pękła to może być odpowiedzialna za sterowanie wtryskiem (np. zabezpieczenie, wpięta równolegle do wtryskiwaczy, normalnie w stanie zaporowym), może wtryski padły albo masa nie łączy?
Wtryskiwacz to cewka i tak jak opisał krzemyk99, zabezpiecza się elementy elektroniczne przed zgubnymi skutkami odłączania napięcia od cewek. Samo uszkodzenie wtrysku/wtrysków nie powinno spowodować uszkodzenia diody jeśli to dioda. To może spowodować zmiana biegunów zasilania
[ Dodano: 20 Lis 2008 19:21 ]
Tak. Sprawdza się diodą LED, a nie żarówka, ew. miernikiem. Ile wat miąła żarówka?slaweekk pisze:dorzucilem jeszcze jedno zdjecie moze troszeczke wyrazniejsze. I jeszcze jedno gdy odlaczylem przewod od wtryskiwacza i podlaczylem do niego kontrolke to ona nie zaswiecila, czy przez to moglem uszkodzic kompa??
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 2008 20:21 przez Jarowo, łącznie zmieniany 1 raz.
JaroW
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
sprawdz rezystancje kazdego z wtryskow - powinna wynosci 13-17 ohm
byc moze ktorys z wtryskow ma zwarcie i dla tego uszkodzil diode
wtryskiwacze sa polaczone rownolegle - z jednej strony dostawaja +12V z przekaznika od pompy paliwa a z drugiej strony minusa z kompa
pin 12 podaje impulsy na wtryski
sprawdz czy dioda nie jest podpieta do tego pinu
opis pinow jest w kostce, musisz wyciagnac gumke z wtyczki i wyciagnac srodek
byc moze ktorys z wtryskow ma zwarcie i dla tego uszkodzil diode
wtryskiwacze sa polaczone rownolegle - z jednej strony dostawaja +12V z przekaznika od pompy paliwa a z drugiej strony minusa z kompa
pin 12 podaje impulsy na wtryski
sprawdz czy dioda nie jest podpieta do tego pinu
opis pinow jest w kostce, musisz wyciagnac gumke z wtyczki i wyciagnac srodek
Ostatnio zmieniony czw lis 20, 2008 20:47 przez agrala, łącznie zmieniany 1 raz.