immobiliser - kontrolka
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
immobiliser - kontrolka
Czasami po przekręceniu kluczyka kontrolka immobilisera nie gaśnie tylko mruga. Po wyciągnięciu kluczyka i ponownym przekręceniu wszysto jest w porządku. W czym może być problem i ile mnie może taka naprawa kosztować?
Z góry dziękuję za odpowiedzi
Re: immobiliser - kontrolka
ja tez tak miałem pare razy i zrobiłem to swoim sposobem rozebrałem kluczyk na częsci i wyczyściłem wszystko a w szczególności pastylke od immo. i już 3 miesiące mi się nic nie dzieje.arturropl pisze:Czasami po przekręceniu kluczyka kontrolka immobilisera nie gaśnie tylko mruga. Po wyciągnięciu kluczyka i ponownym przekręceniu wszysto jest w porządku. W czym może być problem i ile mnie może taka naprawa kosztować?
ale bida jak w czasie czyszczenia ta pastylka peknie sobie, zwlaszcza jak nie ma sie zapasowego klucza-wiec delikatnie z tym.romanek84 pisze:szczególności pastylke od immo
Czy czasem nie masz spietych dwoch kluczy razem? chodzi mi o to ze moze jakis inny klucz z immo zakłóca immo w aucie....
Czy pomimo tego ze immo mruga auto da sie odpalic??
http://motors-leicester.co.uk
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
e-mail: [email protected]
Mobile: 07515651171
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
Przy kluczu mam tylko pilota od alarmu.rakczek pisze:ale bida jak w czasie czyszczenia ta pastylka peknie sobie, zwlaszcza jak nie ma sie zapasowego klucza-wiec delikatnie z tym.romanek84 pisze:szczególności pastylke od immo
Czy czasem nie masz spietych dwoch kluczy razem? chodzi mi o to ze moze jakis inny klucz z immo zakłóca immo w aucie....
Czy pomimo tego ze immo mruga auto da sie odpalic??
Nie da się odpalić. Ale za drugim razem jak wkładam kluczyk to już nie mruga.
Czyli albo pastylka w kluczu nie laczy sie badz petla immo przy stacujce nie laczy czasem
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
- mirek99mtg
- Mały gagatek
Miałem ten sam problem, kontrolka migała, silnik gasł zaraz po odpaleniu. Na początku kontrolka gasła po drugiej lub trzeciej próbie, potem było coraz gorzej to znaczy łapało po wielu próbach lub odczekiwaniu kilkunastu minut. W końcu pewnego dnia po wielu próbach immobiliser zablokował się na amen, kontrolka migała od razu po przekręceniu kluczyka. Pomogło dopiero zdjęcie klemy z minusa akumulatora na 30 minut. Pojechałem do warsztatu, gość wyczyścił sterownik z błędów (były dwa związane z immo ale nie pamiętam dokładnie jakie, jeden coś z cewką czytnika w stacyjce) potem przełożyłem transponder z kluczyka serwisowego takiego z plastikowym grotem i od tej pory jest święty spokój
Widzę, że jesteś z tego samego województwa;) Znasz tu jakiegoś speca, który mógłby się tym zająć? Nie orientujesz się jaki jest koszt tego transpondera, jesli chciałbym nowy?mirek99mtg pisze:Miałem ten sam problem, kontrolka migała, silnik gasł zaraz po odpaleniu. Na początku kontrolka gasła po drugiej lub trzeciej próbie, potem było coraz gorzej to znaczy łapało po wielu próbach lub odczekiwaniu kilkunastu minut. W końcu pewnego dnia po wielu próbach immobiliser zablokował się na amen, kontrolka migała od razu po przekręceniu kluczyka. Pomogło dopiero zdjęcie klemy z minusa akumulatora na 30 minut. Pojechałem do warsztatu, gość wyczyścił sterownik z błędów (były dwa związane z immo ale nie pamiętam dokładnie jakie, jeden coś z cewką czytnika w stacyjce) potem przełożyłem transponder z kluczyka serwisowego takiego z plastikowym grotem i od tej pory jest święty spokój
- mirek99mtg
- Mały gagatek
Błędy ze sterownika kasowałem u pana Motyki w Krzyszkowicach bo to niedaleko ode mnie (z zakopianki trzeba zjechać w Krzyszkowicach przed Myślenicami w lewo, potem kawałek trzeba jechać i po lewej stronie jest mały szyldzik to powinieneś trafić), gość się zajmuje mechaniką VW od wielu wielu lat ale niestety do elektroniki nie ma jakiegoś super sprzętu i transpondera ci nie dorobi, za to za odczyt i skasowanie błędów wziął symboliczne 20 zł. Co do nowego transpondera to na forum temat był już wałkowany mnóstwo razy. Musisz mieć kod pin od immo, powinien być przy kluczach zapasowych na przywieszce, jak nie masz to dochodzi dodatkowy koszt sczytania pinu ze sterownika, poczytaj o tym na forum. Mogę ci poradzić tak: wykasuj błędy ze sterownika w aucie jeśli jakieś są i pojeździj na zapasowym kluczyku lub przełóż z niego transponder, tylko ostrożnie bo jest szklany i może pęknąć przy wyjmowaniu z kluczyka !!! I zobaczysz czy problem wróci, u mnie po takim zabiegu nie wrócił i na razie jest miodzio
PS Kable pod stacyjką oczywiście też sprawdź tak jak pisze greg, ja sprawdzałem i u mnie wszystko było OK i problem nie był w kablach.
PS Kable pod stacyjką oczywiście też sprawdź tak jak pisze greg, ja sprawdzałem i u mnie wszystko było OK i problem nie był w kablach.
Ostatnio zmieniony ndz lis 30, 2008 12:45 przez mirek99mtg, łącznie zmieniany 1 raz.
Byłem dzisiaj u jednego speca i to co mi zaproponował to całkowite usunięcie immo za 400zł. Według niego po naprawie nie może mi dać gwarancji i twierdzi, że później znowu się to może przydarzyć. Ewenualnie jak nie usunięcie to kupno nowego w vw za ok 2000zł.
Średnio mi się to rozwiązanie podoba, czy zna ktoś innego gościa godnego polecenia w Krakowie? A może faktycznie usunąć ten immobiliser i mieć spokój?
Średnio mi się to rozwiązanie podoba, czy zna ktoś innego gościa godnego polecenia w Krakowie? A może faktycznie usunąć ten immobiliser i mieć spokój?
- mirek99mtg
- Mały gagatek
przede wszystkim sprawdz cewke immobilisera - czy jest na miejscu, stan zlacza, czy ktos tam nie grzebal.
warto tez sprawdzic czy pastylka w kluczyku jest tam gdzie powinna a nawet jak sa problemy to obrocic ja w gniezdzie o 180 stopni.
a co do pekania transpondera to przy wydlubywaniu zalecana jest ostroznosc bo "fachowcy" czesto mocuja go zalewajac klejem typu kropelka.
warto tez sprawdzic czy pastylka w kluczyku jest tam gdzie powinna a nawet jak sa problemy to obrocic ja w gniezdzie o 180 stopni.
a co do pekania transpondera to przy wydlubywaniu zalecana jest ostroznosc bo "fachowcy" czesto mocuja go zalewajac klejem typu kropelka.
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl
http://allegro.pl/item496528237_vag_tacho_2_5.htmlŚrednio mi się to rozwiązanie podoba, czy zna ktoś innego gościa godnego polecenia w Krakowie? A może faktycznie usunąć ten immobiliser i mieć spokój?
kup kabel ten i sam zaprogramuj sobir klucze. jesli to immo nie laczy sie zawsze kup inny klucz i sam go zaprogramuj. Napewno bedzie taniej
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester
K.P.J. Motors
Unit 8-9 Jarvis Street
LE3 5BN
Leicester