chyba diody ale nie istotne, podejrzewasz, że padła ta od kontrolki świec - jeśli silnik odpala a kontrolka nie świeci to pewnie tak.damcio151 pisze:w MK4 w liczniku są żarówki, czy diody
problem z grzaniem świec żarowych
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Użytkownik
- Kontakt:
aleSztomel pisze:chyba diody ale nie istotne, podejrzewasz, że padła ta od kontrolki świec - jeśli silnik odpala a kontrolka nie świeci to pewnie tak.damcio151 pisze:w MK4 w liczniku są żarówki, czy diody
czyli przekaźnik nie ma sterowania z kompazyzio28 pisze:napięcia wogle nie ma na listwie dopiero pojawiło się gdy zwarłem przekaźnik palcem.
witam
[ Dodano: 29 Lis 2008 15:04 ]
Silnik pali ale cieżko lecz tylko rano a potem spoko cały dzień.Sztomel pisze:i jestem pewien, że koledze zyzio28 silnik nie odpala jak ta kontrolka nie mrugnie
co do tego przekaźnika to go jeszcze nie sprawdzałem.damcio151 pisze:złe działanie przekaźnika 109 - brak zasilania ECU i n109
[ Dodano: 29 Lis 2008 15:04 ]
to co z tym można zrobić bo już mnie szlak trafiatomch pisze:czyli przekaźnik nie ma sterowania z kompa
a co ma piernik do wiatraka piszemy o przekaźniku 109, a nie 103tomch pisze:Sztomel napisał/a:
damcio151 napisał/a:
w MK4 w liczniku są żarówki, czy diody
chyba diody ale nie istotne, podejrzewasz, że padła ta od kontrolki świec - jeśli silnik odpala a kontrolka nie świeci to pewnie tak.
ale
zyzio28 napisał/a:
napięcia wogle nie ma na listwie dopiero pojawiło się gdy zwarłem przekaźnik palcem.
czyli przekaźnik nie ma sterowania z kompa
[ Dodano: Sob Lis 29, 2008 19:52 ]
jeżeli odpala to przekaźnik 109 jest dobry
Jak w samochodzie vagiem sprawdzasz kąt wtrysku to ikonka świec żarowych powinna wtedy mrygać- jak bedzie to masz wyeleminowany problem z połaczeniem sygnału do licznikazyzio28 pisze:przekaźnik 109 już został sprawdzony i działa poprawnie. W tej chwili to już nie wiem co mu się dzieje. Dziś byłem także u mechanika i też rozkłada ręce bo mówi że lampka powinna się palić. Zostało mi podłączyć się tylko pod komputer
Ktoś wie jaki jest tego koszt ???
[ Dodano: Sob 29 Lis, 2008 ]
W tym samym momencie napisalismy postadamcio151 pisze:zależy od diagnosty ...zyzio28 pisze:Ktoś wie jaki jest tego koszt ???
to czy kontrolka jest spalona , wyjdzie na vagu - w BS powinna migać
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Chodzi mi o brak na pięcia na listwie prądowej świeczek.damcio151 pisze: a co ma piernik do wiatraka piszemy o przekaźniku 109, a nie 103
[ Dodano: Sob Lis 29, 2008 19:52 ]
jeżeli odpala to przekaźnik 109 jest dobry
Widocznie ja coś źle rozumie, ponieważ często można spotkać się na forum z wypowiedzią, cytuje "sprawdz też czy przekaźnik 109 od grzania świec działa".
Czyli przekaźnik 103 podaje napięcie na listwę a sterowany jest przez przek. 109 czy ECU?
Trzeba się wreszcie wziąć i przestudiować schemat.
Ostatnio zmieniony ndz lis 30, 2008 04:16 przez tomch, łącznie zmieniany 1 raz.
napięcie na listwie świec pojawi się dopiero gdy temperatura na zewnątrz spadnie poniżejtomch pisze: Chodzi mi o brak na pięcia na listwie prądowej świeczek.
+5oC wtedy załącza się przekaźnik od świec tak jest przynajmniej u mnie i według książki serwisowej. Jednak po głębszym sprawdzeniu napięcie pojawiało się także powyżej +5oC ale tylko wtedy gdy kręcisz rozrusznikiem.
Podłącz miernik i spróbuj odpalać normalnie samochód i wtedy także pojawić powinno się napięcie na listwie świec