dziwnie "rzegocze"

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jeki
Nowicjusz
Nowicjusz

dziwnie "rzegocze"

Post autor: jeki » ndz gru 07, 2008 14:28

..wymiernialem dzisiaj plyn chlodniczy..i nic wiecej nie robilem..i po odpaleniu auta..cos dziwnie zaczelo rzegotac jakby jakas srubka czy cos metalowego lerzalo na jakies obudowie..gdy w cisne sprzeglo to przestaje..czasami przestaje samoczynnie..czy to moze byc problem ze sprzeglem lub czym innym..?

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz gru 07, 2008 14:44

jeki pisze:.czy to moze byc problem ze sprzeglem lub czym innym..?
sprawdz stan oleju w skrzyni :bajer: borykam sie z identycznym problemem z tym że sprzegło mam do wymiany praktycznie jeszcze nie slizga ale bierze bardzo bardzo wysoko (wymiana kompletu wraz z łozyskiem oporowym mnie czeka )
przyczyną tego hałasu moze być przytarte własnie łozysko
Ostatnio zmieniony ndz gru 07, 2008 14:45 przez dziejo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 07, 2008 14:49

Też się borykałem, ale niedługo, bo na forum dowiedziałem się że hałas ze skrzyni znikający po wciśnieciu sprzęgła to łożysko igiełkowe w skrzyni. Droga sprawa u mechanika. jeki, podjedź do kogoś doświadczonego niech słucha.
I dopisz w profilu lub temacie typ silnika

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

LordOmen
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: LordOmen » ndz gru 07, 2008 15:14

[quote="Paweł Marek"]Też się borykałem, ale niedługo, bo na forum dowiedziałem się że hałas ze skrzyni znikający po wciśnieciu sprzęgła to łożysko igiełkowe w skrzyni

A powiedz mi Kolego które to łożysko bo mam ten sam problem w swojej skrzyni przy ABU.

jeki
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jeki » ndz gru 07, 2008 15:14

..to jaki jest dokladniej tego koszt..i ile kosztuja te cześci..bo sprzeglo tez mi lapie bardzo wysoko..

Awatar użytkownika
dziejo
V.I.P.
V.I.P.
Silnik: AFN

Post autor: dziejo » ndz gru 07, 2008 21:40

jeki pisze:..to jaki jest dokladniej tego koszt..i ile kosztuja te cześci..bo sprzeglo tez mi lapie bardzo wysoko..
to czeka cię nie długo jego wymiana
koszt kompletnego sprzęgła LUK ok 300 no a robota ?? to juz róznie
ps
hałas jest różny i faktycznie to nie koniecznie moze być łozysko oporowe :bajer:
choc w niektórych modelach mk nie istnieje takowe łozysko na wałku sprzęgłowym
wiec hałas moze pochodzić "stricte" ze skrzyni ale tego się nie dowiesz
dopóki nie rozbierzesz
sprzęgła skoro i tak bedziesz go wymieniał
niektórzy uzytkownicy smigają z taki hałasem tys km i bez uszczerbku ale skok sprzęgła nie jest taki wysoki

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 07, 2008 22:24

Łożysko (zakładając że to ono) kosztuje chyba 6 dych. Nie robiłem tego sam, ale są obrazki np na vagcat.com można sobie znaleźć. Problem to robocizna, za to się płaci u mechanika, trzeba wyjąć skrzynię. Plus przy okazji simeringi, olej. Ja dałem ponad 6 stów. Z tego części i olej ok. 150.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”