coś żre prąd! pomocy!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
To żeby wyeliminować ew zwarcie diód w alternatorze musiałbyś odłaczyć ten gruby przewód -co idzie do altka-skoro jesteś pewny że nic ci w instalacji samochodu nie "szamie" prądu.
Ten przewód i ten gruby do rozrusznika -to chyba jedyne co idą bez bezpieczników do odbiorników w samochodzie.
Jak wyeliminujesz te 2 -w sumie "najcięższego kalibru" odbiorniki fury -to pozostałe możesz eliminować metodą wyjmowanych bezpieczników ,jak ktoś ci pisał.
Ten przewód i ten gruby do rozrusznika -to chyba jedyne co idą bez bezpieczników do odbiorników w samochodzie.
Jak wyeliminujesz te 2 -w sumie "najcięższego kalibru" odbiorniki fury -to pozostałe możesz eliminować metodą wyjmowanych bezpieczników ,jak ktoś ci pisał.
- xys
- Mały gagatek
- Kontakt:
bezpieczniki juz wyjmowalem. zreszta nie mialo to wiekszego sensu, bo prad mam bardzo niewielki. podejrzewam tylko, ze:
moj pomiar trwal minute bezposrednio po zgaszeniu silnika. kolega juz pisal, ze ten prad potrafi z czasem rosnac:xys pisze:ten prad w jakichs okolicznosciach rosnie (np. z czasem)
zakladam, ze tak jest (ew. bywa) u mnie i szukam przyczynyPinkFloyd pisze:U mojego kolegi był pobór 0,05A a po ok 2 min pojawiało sie 0,30a.
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
czyli obwody zabezpieczone nie -jak konsekwentnie to sprawdziłeś
ale może nie zabezpieczone czyli altek i rozrusznik (to 2 raczej chyba nie)
Możesz amperomierz w szereg wpiąć ,zostawić i przyjśc zobaczyć za parę godzin ale i tak musisz stwierdzić co ci pobiera ,jak będzie wzrost poboru.
bezpieczniki juz wyjmowalem. zreszta nie mialo to wiekszego sensu
ale może nie zabezpieczone czyli altek i rozrusznik (to 2 raczej chyba nie)
Możesz amperomierz w szereg wpiąć ,zostawić i przyjśc zobaczyć za parę godzin ale i tak musisz stwierdzić co ci pobiera ,jak będzie wzrost poboru.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
No to może elektronika lampki oświetlenia wnętrza: są tam układy opóźniające, może gdzieś tam po podejściu wilgoci się włącza. Na poniekąd słuszną uwagę, że przecież zamknięcie drzwi odłącza masę to tak ale nie do końca, bo przecież kilka sekund po zamknięciu świeci nadal i może z tym "doświecaniem" właśnie coś nie tak.
Teraz to już zgadywanka...
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zico skoro Kolega sprawdził układy zabezpieczone i zrobił to prawidłowo -zostały mu tylko niezabezpieczone czyli alt i rozr.Zico63b pisze:No to może elektronika lampki oświetlenia wnętrza: są tam układy opóźniające, może gdzieś tam po podejściu wilgoci się włącza. Na poniekąd słuszną uwagę, że przecież zamknięcie drzwi odłącza masę to tak ale nie do końca, bo przecież kilka sekund po zamknięciu świeci nadal i może z tym "doświecaniem" właśnie coś nie tak.
Lampka świeci przez bezpiecznik
Ostatnio zmieniony pn gru 08, 2008 00:56 przez flatron316, łącznie zmieniany 1 raz.
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
No ale wiesz-cudów nie ma skoro to nie zabezpieczone obwody pozostaje tylko altek i rozrusznik.Taka próba nie kosztuje dużo wysiłku.No chyba że obwody po bezpiecznikach zabezpieczone były nieprawidłowo.
Ew jeszcze jakieś może przeróbki instalacji jak były-różnie się ludzie wpinają z jakimis gadżetami,alarmami itp w instalacje.
Ale to amperomierz powinien pokazać -chyba ze jak ktoś sugeruje -pobór narasta po czasie -więc tylko obserwacja pozostaje
Ew jeszcze jakieś może przeróbki instalacji jak były-różnie się ludzie wpinają z jakimis gadżetami,alarmami itp w instalacje.
Ale to amperomierz powinien pokazać -chyba ze jak ktoś sugeruje -pobór narasta po czasie -więc tylko obserwacja pozostaje
- xys
- Mały gagatek
- Kontakt:
pomysl swietny ale nie mam takiego.AFN140KM pisze:multimetr z pamięcią szczytu
jak juz pisalem, nie mam tez alarmu.
koledzy! nie udalo mie sie "przylapac" obwodu w stanie, w ktorym przeplywa przez niego nadmierny prad. przy I=0,69 [mA] po co ja w ogole sprawdzalem zabezpieczone obwody? po co mam sprawdzac altka i rozrusznik, skoro w danym momencie zbyt duzy prad nie plynie?flatron316 pisze:skoro to nie zabezpieczone obwody pozostaje tylko altek i rozrusznik
Zico63b slusznie chyba stwierdzil, ze teraz to juz tylko zgadywanka, skoro nie umiemy "zmusic" obwodu do przejscia w stan wyzszego poboru pradu, o ktory go podejrzewamy
kupię/sprzedam pojedynczą oponę: Uniroyal Rallye 185/60 R14 82T
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: