Problem ze zbieżnością

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

grizzly83

Problem ze zbieżnością

Post autor: grizzly83 » śr paź 29, 2008 15:52

Witam ponownie
Tym razem chciałbym poruszyć temat trakcji i warunków jezdnych mojego Golfika IV
Od kilku dni auto w trasie zjeżdża mi na lewą stronę... .
Byłem w stacji kontroli diagnostycznej aby sprawdzić zawieszenie , bo myślałem że tu tkwi problem.
Amortyzatory , końcówki drążków , sworznie itp itd są OK !!!
Drugi podjazd ma kontrole , chcąc ustawić zbieżność przednich kół , myślałem że to jest powód zachowania auta na drodze... znów pudło , dziś na zbieżności test wyszedł pozytywny !!! Opadają mi ręce , bo nie wykryto usterki zawieszenia . :crazy:
Ostatnie podejście na wulkanizacji sprawdzam opony i wszystko perfekt !
prośba do was koledzy , może byście udzielili kilku wskazówek co może być nie tak ?
Dodam , że zachowanie auta mam takie od kilku dni .

p.s mam do wymiany klocki hamulcowe , ale wątpię żeby to powodowało zjeżdżanie auta na lewą strone...

Awatar użytkownika
FILIP_1988
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: FILIP_1988 » śr paź 29, 2008 16:24

Wątpie ze wulkanizoator cos Ci pomoze,moze sprawdzic tylko cisnienie w oponach.nie wiem jak jest u was w Szczecinie,ale pod Warszawa bywa różnie. Swego czasu mialem dokladnie taki sam problem jak Ty. Pojechalem na przegląd,sprawdzili amory,koncowki drązków kierowniczych i wszystko jak najbardziej ok. Zaczeli zmieniac kola,przekladac z prrzodu na tyl i odwrotnie,aj meksyk.
Musisz jechac do profesjonalnej stacji w której ustawiają geometrie pojazdu. Podlacza Ci kazde kolo pod kompa, Pan majster zajzy pod auto,pokreci i bedzie git.
Koszt ok 120-130zł. MInal prawie rok i jest w porzadku. Dodam ze bylo tylko minimalne odchylenie na jednej ze stron,a robi roznice.

Awatar użytkownika
pszczyna
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: pszczyna » śr paź 29, 2008 16:25

Możliwe że lewy tłoczek hamulcowy źle odbija i to może być przyczyną

Awatar użytkownika
FILIP_1988
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: FILIP_1988 » śr paź 29, 2008 16:26

Ale na wszelki wypadek,jedz jeszcze do wulkanizacji :grin:

grizzly83

Post autor: grizzly83 » śr paź 29, 2008 21:40

Dzięki za informacje
Dziś było auto sprawdzane na naprawdę znanej i dobrej stacji diagnostycznej , więc muszę jechać na inną ;) tą pod Warszawą :smoke:
Jutro przejadę się na inną stacje może coś znajdą .
Jak się dowiem dam znać od razu w tym temacie.

Awatar użytkownika
tmk
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: tmk » śr paź 29, 2008 23:22

mi ciągnął na lewo (plus lekko skręcona kierownica przy jeździe na wprost) przy wybitych, ale nie całkiem oberwanych silentblokach.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: Problem ze zbieżnością

Post autor: doggie » śr paź 29, 2008 23:56

grizzly83 pisze:Witam ponownie
Tym razem chciałbym poruszyć temat trakcji i warunków jezdnych mojego Golfika IV
Od kilku dni auto w trasie zjeżdża mi na lewą stronę... .
Byłem w stacji kontroli diagnostycznej aby sprawdzić zawieszenie , bo myślałem że tu tkwi problem.
Amortyzatory , końcówki drążków , sworznie itp itd są OK !!!
Drugi podjazd ma kontrole , chcąc ustawić zbieżność przednich kół , myślałem że to jest powód zachowania auta na drodze... znów pudło , dziś na zbieżności test wyszedł pozytywny !!! Opadają mi ręce , bo nie wykryto usterki zawieszenia . :crazy:
Ostatnie podejście na wulkanizacji sprawdzam opony i wszystko perfekt !
prośba do was koledzy , może byście udzielili kilku wskazówek co może być nie tak ?
Dodam , że zachowanie auta mam takie od kilku dni ....
spróbuj przełożyć opony lewo/prawo, miałem kiedyś podobny problem w Vento, okazało się że wina leżała po stronie opony, po zmianie zaczął ściągać w drugą stronę :chytry: - opona do wypier..... :grin:
Ostatnio zmieniony śr paź 29, 2008 23:58 przez doggie, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
imp
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: imp » czw paź 30, 2008 01:51

Hamulce do sprawdzenia również ,auto na lewarek i pokręcić kolami .

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=53310&postdays=0&postorder=asc&start=0]my ex mk3 GTI 20 jahre by ABF[/url]
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2269482#2269482]actual mk4 GTI Exlusive by AGU[/url]

6N 1.4 8V/MK4 1.6 8V/MK3GTI 2.016v/DERBY 1.1 8V/MK4GTI 1.8T 20V/6N 1.3 8V/A4 B6 1.9TDI/A4 B7 2.0TDI

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » czw paź 30, 2008 10:24

pszczyna pisze:Możliwe że lewy tłoczek hamulcowy źle odbija i to może być przyczyną
rolbro4 pisze:spróbuj przełożyć opony lewo/prawo, miałem kiedyś podobny problem w Vento, okazało się że wina leżała po stronie opony, po zmianie zaczął ściągać w drugą stronę :chytry: - opona do wypier.....
Do tego i kontroli ciśnienia nie potrzeba fachowca i od tego trzeba było zacząć tylko nie wszystko na raz a po kolei i za każdym razem dobrze jest zrobić jazdę kontrolną. Jak masz jak wejść pod auto i masz kogoś do pomocy to spróbuj samemu przepatrzyć zawieszenie, bo czasem fachowców zżera rutyna i lubią coś przeoczyć.
Co do samej kontroli geometrii to jak i na czym był wykonywany pomiar i jak masz wydruk to wrzuć na forum bo może coś to pomoże.

JaroW

grizzly83

Post autor: grizzly83 » pt paź 31, 2008 11:23

Ok postaram się wrzucić ten test zbieżności .
Troszkę informacji o w/w teście : Test był laserowo robiony i naprawdę w profesjonalnej stacji kontroli diagnostycznej , tyle tylko , że nie mam informacji odnośnie nazwy oprogramowania testującego :crazy:
Jedyne informacje o sprzęcie to nazwa jego : trójwymiarowa geometria podwozia na najnowszym przyrządzie firmy HUNTER- DSP 600 , a tutaj możecie zobaczyć jak to wygląda na żywo :)
http://www.6atmosfer.pl/galeria.html
p.s nadal auto mi zjeżdża na lewą stronę :( , po weekendzie wymienię klocki hamulcowe i zamienię opony z lewej przód na prawą przód , może to pomoże
Na bieżąco będę Was informował co i jak z w/w problemem.

Awatar użytkownika
FILIP_1988
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: FILIP_1988 » pt paź 31, 2008 12:19

dali CI jakis wykres po tym badaniu? Jesli tak,a powinienes dostac to wrzuc go tu.

Jarowo
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Jarowo » pt paź 31, 2008 19:51

Jeśli to taki sprzęcik to nie ma pytań, tylko pozazdrościć. Czasami mam jednak taką wątpliwość, że przy tak zaawansowanym sprzęcie ginie gdzieś doświadczenie nabywane latami przez fachowców. Inaczej mówiąc wydaje mi się, że starsi z dużym doświadczeniem niechętnie gonią za nowinkami i wolą polegać na starszym sprawdzonym sprzęcie. Oczywiście nie mówię teraz o zabytkach typu PKO i temu podobnych. Młodym za to, te najnowsze komputery i lasery nie zastąpią lat doświadczeń. Będę tu zaglądał w miarę możliwości, a póki co to powodzenia.

JaroW

grizzly83

Post autor: grizzly83 » śr gru 10, 2008 13:11

Witam
Już wiem co było przyczyną , wczoraj zmieniłem w końcu opony na zimówki i felga przód prawa poszla na tył i od tego memoentu już jest OK , autko nie zjezdza na bok .
Powód - wadliwa guma albo felga delikatnie skrzywiona .

Pozdrawiam :okej:

można zamkną temat :grin:

Awatar użytkownika
FILIP_1988
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: FILIP_1988 » śr gru 10, 2008 22:45

no widzisz, u mnie to nie pomogło,ale pisalem Ci ze tak tez robili zanim pojechalem na geometrie. Pozdro

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”