przebicia na cewce zapłonowej..
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
przebicia na cewce zapłonowej..
Witam..
Mam małe pytanko..
Czy to możliwe, że przebicie na cewce zapłonowej wywołuje objawy szarpania silnikiem gdy jest on zimny i dodam gazu, a czasem przy ruszaniu strasznie go muli i rozpędza się dopiero w chwili..?
Dzisiaj byłem w garażu, posmarowałem klemy specjalną "maścią", sprawdziłem wszystkie kable, niektóre mocno i solidnie zaizolowałem, a następnie odpaliłem Golfa..
Samochodzik odpalił od kopa i chodził idealnie równo dopóki nie "strzeliło" między kablem, a cewką.. Wtedy to samochód spadł z obrotów, po drugim zaiskrzeniu autko jeszcze bardziej zgubiło obroty.. Wyłączyłem silnik i teraz pozostaje mi jakiś elektryk..
Pliska o pomoc..
Mam małe pytanko..
Czy to możliwe, że przebicie na cewce zapłonowej wywołuje objawy szarpania silnikiem gdy jest on zimny i dodam gazu, a czasem przy ruszaniu strasznie go muli i rozpędza się dopiero w chwili..?
Dzisiaj byłem w garażu, posmarowałem klemy specjalną "maścią", sprawdziłem wszystkie kable, niektóre mocno i solidnie zaizolowałem, a następnie odpaliłem Golfa..
Samochodzik odpalił od kopa i chodził idealnie równo dopóki nie "strzeliło" między kablem, a cewką.. Wtedy to samochód spadł z obrotów, po drugim zaiskrzeniu autko jeszcze bardziej zgubiło obroty.. Wyłączyłem silnik i teraz pozostaje mi jakiś elektryk..
Pliska o pomoc..
Kolego izolacja nic ci nie da. Nowe kabelki, cewka. sprawdz swiece i szczelnosc dolotu.oraz filtr paliwka przy okazji.
[ Dodano: 06 Sty 2009 12:37 ]
Acha zapomnialem o paluchu
kopulka
Acha zapomnialem o paluchu
kopulka
[size=117]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]
Samochód jest bogiem, Prędkość nałogiem,
Nitro zabawą, A tuning podstawą!
[/size]
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Ale to nie kabelki wysokiego napięcia izolowałem..
Kable od aparatu zapłonowego są nowe, świece również, filtr paliwa wymieniany niedawno, a cewka fakt - nie jest nowa, ale iskrzy między cewką, a jakimś innym kablem..
Nowa cewka jest oczywiście w planie, bo tej w żaden sposób nie da rady naprawić, ale chciałem dowiedzieć się czy to może być przyczyną moich problemów..?
No i czemu jak silnik się zagrzeje to wszystko jest w porządku..?
Kable od aparatu zapłonowego są nowe, świece również, filtr paliwa wymieniany niedawno, a cewka fakt - nie jest nowa, ale iskrzy między cewką, a jakimś innym kablem..
Nowa cewka jest oczywiście w planie, bo tej w żaden sposób nie da rady naprawić, ale chciałem dowiedzieć się czy to może być przyczyną moich problemów..?
No i czemu jak silnik się zagrzeje to wszystko jest w porządku..?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dorzucę swoje 3 grosze jeszcze: w moim dawnym MK3 1,8, gdy padła cewka, objawem było szarpanie i gaśnięcie ale po silnych deszczach, wjechaniu w kałużę itd. Po jakimś czasie samo się naprawiało, dało się jechać. Nie były to kable, świece, kopułka ani palec, więc pozostała cewka. Usterka zanim wystąpiła, jeździłem 2 lata i powstała nagle, czytałem że fabryczne padają często przy 250000km, mój miał 246000, śmiesznie brzmi, co? Nie było żadnych iskier, a dostawała się widocznie wilgoć do środka i zakłócało to pracę cewki, ostatecznie diagnoza padła po spryskaniu wodą, odczekaniu, ponownym popsikaniu, silnik wtedy zaczął się "trząść". Iskra w tym miejscu może, nie musi, oznaczać że cewka pracuje, daje prąd.
Sugerowałbym, jeśli czas na to pozwala zacząć jednak od kontroli, zanim się wyda milion dolców. Może jest skąd wziąć 1 kabel na chwilę i zobaczyć, może to wina kabli i wystarczy kupić jakiś dobry kpl.? Można wymusić iskrzenie atomizerem z wodą, gdzieś nie na mrozie. Tyle...
Sugerowałbym, jeśli czas na to pozwala zacząć jednak od kontroli, zanim się wyda milion dolców. Może jest skąd wziąć 1 kabel na chwilę i zobaczyć, może to wina kabli i wystarczy kupić jakiś dobry kpl.? Można wymusić iskrzenie atomizerem z wodą, gdzieś nie na mrozie. Tyle...
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Hm.. No właśnie tego czasu za bardzo nie ma, bo jutro o 9 rano samochodzik jedzie na wymianę cewki, a więc klapa jeżeli o to chodzi..
Co do samego kabla to niedawno zmieniałem komplet, a więc już by się na tyle przetarł aby robić przebicia..?
EDIT
Problem rozwiązany..
Przyczyną problemów (szarpanie) były kabelki (dziwne, bo latem zmieniałem na nowe), przestawiony zapłon i zapchana odma.. Cewka jest cała i sprawna..
Do tego wszystkiego mechanik polecił naprawę głowicy..
Dzięki wszystkim za odpowiedzi..
Pzdr..
Co do samego kabla to niedawno zmieniałem komplet, a więc już by się na tyle przetarł aby robić przebicia..?
EDIT
Problem rozwiązany..
Przyczyną problemów (szarpanie) były kabelki (dziwne, bo latem zmieniałem na nowe), przestawiony zapłon i zapchana odma.. Cewka jest cała i sprawna..
Do tego wszystkiego mechanik polecił naprawę głowicy..
Dzięki wszystkim za odpowiedzi..
Pzdr..