Jak wam palą klekoty w te mrozy ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kilka dni pobytu w górach i dwa razy po nocy aku padał i trzeba bylo go na kablach odpalac.
Potem mrozy sie zmniejszyly i z rana troszke polechtal i odpalal.
Teraz postal na dworze cala dobe przy temperaturze -18 i nawet nie kichnal, tylko alarm zaplakal.
Podlaczylem pod prostownik i zobaczymy czy cos z tego bedzie.
Akumulator mam taki jaki byl po sprowadzeniu czyli obdlugowa Varta. Nie mam pojecia kiedy byl wymieniany i czy byl wymieniany bo w ksiazce serwisowej o tym wzmianki nie ma. Jezeli by tak bylo to wychodzi na to, ze aku bedzie mial w tym roku 10 lat. Cos ciezko mi w to uwierzyc, ze tyle wytrzymal. W kazdym razie zastanawiam sie nad zasadnoscia kupna nowego i jezeli juz zdecydowalbym sie na taki ruch to w co wsadzic te ciezko zarobione talary?
Teraz postal na dworze cala dobe przy temperaturze -18 i nawet nie kichnal, tylko alarm zaplakal.
Akumulator mam taki jaki byl po sprowadzeniu czyli obdlugowa Varta. Nie mam pojecia kiedy byl wymieniany i czy byl wymieniany bo w ksiazce serwisowej o tym wzmianki nie ma. Jezeli by tak bylo to wychodzi na to, ze aku bedzie mial w tym roku 10 lat. Cos ciezko mi w to uwierzyc, ze tyle wytrzymal. W kazdym razie zastanawiam sie nad zasadnoscia kupna nowego i jezeli juz zdecydowalbym sie na taki ruch to w co wsadzic te ciezko zarobione talary?
ludzie, nie grzejcie tych swiec po kilka razy w TDI !
raz a dobrze wystarczy, ewentualnie 2 raz po minutowej przerwie, bo inaczej popalicie sobie te swieczki
jak TDI jest sprawny to raz zagrzejesz i zapali od razu - tam jest wtrysk bezpośredni..
ps. ja w ogóle lato zima cały czas TYLKO BP Ultimate... ewentualnie od wielkiego dzwona zaserwuje niuni drinka z V-POWER Diesel
raz a dobrze wystarczy, ewentualnie 2 raz po minutowej przerwie, bo inaczej popalicie sobie te swieczki
jak TDI jest sprawny to raz zagrzejesz i zapali od razu - tam jest wtrysk bezpośredni..
kupuj BP Ultimate - do -40 st C pali bez problemu i nie trzeba zadnych depresatorów mieszaćMatijas pisze:dalem sie zlapac na reklame na stacji orlenu z uzdatniaczem do dizla zapobiegajacym wytracaniu sie parafiny, wlalem pol flaszeczki ciekawy jestem czy daje wogole to to cos, jak myslicie?
ps. ja w ogóle lato zima cały czas TYLKO BP Ultimate... ewentualnie od wielkiego dzwona zaserwuje niuni drinka z V-POWER Diesel
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Kilka dni pobytu w górach i dwa razy po nocy aku padał i trzeba bylo go na kablach odpalac.
Panowie mam diesla od miesiąca i się nie znam...
Jest to golf mk3 1.9tdi 1Z z 1996 roku
Dziś przy -18 stopniach odpalił za pierwszym razem po 1 grzaniu świec... TYLKO chodził chwile nierówno, dawał chwile biały dym i pierwsze 3 może 4 sekundy jakiś dźwięk jakby jakaś guma, po czym mówię chwila i ucichł wyrównał obroty... (obroty zimny ma 1100, a rozgrzany jakieś 850)
Czy to normalne zachowanie? Się pytam bo to pierwsze moje doświadczenia z dieslem są...
Ogólnie samochód się zbiera niesamowicie, wyprzedzając nie zauważam nawet jak na blat wskakuje 160km/h wiec wydawał mi się ok... jak było powyżej zera to od razu chodził elegancko...
Jest to golf mk3 1.9tdi 1Z z 1996 roku
Dziś przy -18 stopniach odpalił za pierwszym razem po 1 grzaniu świec... TYLKO chodził chwile nierówno, dawał chwile biały dym i pierwsze 3 może 4 sekundy jakiś dźwięk jakby jakaś guma, po czym mówię chwila i ucichł wyrównał obroty... (obroty zimny ma 1100, a rozgrzany jakieś 850)
Czy to normalne zachowanie? Się pytam bo to pierwsze moje doświadczenia z dieslem są...
Ogólnie samochód się zbiera niesamowicie, wyprzedzając nie zauważam nawet jak na blat wskakuje 160km/h wiec wydawał mi się ok... jak było powyżej zera to od razu chodził elegancko...
a czy to prawda że tdi pd musi pokręcić trochę silnikiem żeby odpalić ?
podobno musi coś przestawić w komputerze
mój kręci silnikiem ok 10 - 15 obrotów i się nie odzywa a tych kilku obrotach dopiero odpala bez problemu
podobno musi coś przestawić w komputerze
mój kręci silnikiem ok 10 - 15 obrotów i się nie odzywa a tych kilku obrotach dopiero odpala bez problemu
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
dzisiaj po 10 h mój 1 zet na mało śmiganych wtryskach afn ok -18 zawsze dwa podgrzania jak wiecej niż -10 i z pół obrotu odpalił lekki dymek ,przebieg prawie 400 tys
[ Dodano: Wto Sty 06, 2009 21:43 ]
mój drugi samochód seat leon 2.0 tdi pd 20 tyś przebiegu bez porównania gorzej odpalił ,po ok 10 obrotach wału
tak ze nie ma to jak stare poczciwe tdi 1.9
mój drugi samochód seat leon 2.0 tdi pd 20 tyś przebiegu bez porównania gorzej odpalił ,po ok 10 obrotach wału
tak ze nie ma to jak stare poczciwe tdi 1.9
witam,
sprawa wygląda tak:
GOLF IV 1.9 SDI
odpalany wczoraj rano po całej nocy na mrozie -15
chwile się zakrztusił, ale odpalil. lecz w czasie zakrztuszenia
zegarek zrobił sie na 0:00, podobnie tymczasowy przebieg.
dzisiaj rano zakrztusił się, ale juz nie odpalil, probowalem kilka
razy ale nic z tego. alumulator nie jest stary, poszedl na
prostownik, w dzien odpalal jak w lato.
podejrzewam ze jutro nie zapali.
nie znam się kompletnie, piszę w imieniu taty.
czego jest to objawem?
pozdrawiam
sprawa wygląda tak:
GOLF IV 1.9 SDI
odpalany wczoraj rano po całej nocy na mrozie -15
chwile się zakrztusił, ale odpalil. lecz w czasie zakrztuszenia
zegarek zrobił sie na 0:00, podobnie tymczasowy przebieg.
dzisiaj rano zakrztusił się, ale juz nie odpalil, probowalem kilka
razy ale nic z tego. alumulator nie jest stary, poszedl na
prostownik, w dzien odpalal jak w lato.
podejrzewam ze jutro nie zapali.
nie znam się kompletnie, piszę w imieniu taty.
czego jest to objawem?
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Wczoraj było u nas najzimniej rano -23 stopnie. Podgrzanie świec, lampka zgasła( chwilkę to trwało, około 10s), sprzęgło do dechy, zapalił od kopa. Wał chyba nawet nie wykonał jednego obrotu. Chwilkę popracował głośniej, po kilku sekundach wyrównał pracę i było cacy. TYLKO....po 25 kilometrach jazdy, temperatura oleju wynosiła jedynie 62 stopnie, płynu około 80-85 ale na delikatnym ogrzewaniu. Po włączeniu ogrzewania na max, temperatura spadła momentalnie o jakieś 10-15 stopni. Gdy wracałem do domu, był już karton przed chłodnicą - cały pas zasłonięty. Po 6 kilometrach temperatura oleju 60 stopni, wody-85. Po kolejnych 2-3 km, olej 85 stopni, woda 90 stopni tak więc OKI. Ciężko zagrzać TDIka w takie mrozy. Sam pęd tak lodowatego powietrza, skutecznie wychładza silnik.
Octavia III -1.4 DSG ---[/i]
a wiec i ja moi drodzy dodam coś od siebie
Schodzę rano ok godziny 6.30 ( poniedziałek ) by odpalić swojego mk II TD, - auto stało ok 16h pod blokiem temperatura za oknem -16, myślę sobie może być problem, wchodzę do auta przekręcam kluczyk czekam aż zgaśnie kontrolka świec żarowych, i przekręcam kluczyk, ku mojemu zdziwieniu gofer zapalił od razu - może 2s kręcił, aż sam w szoku byłem, przez ok 5-6 s pracował troszkę nierówno na wolnych obrotach, ale dodałem mu trochę gazu i się od razu uspokoił :), tylko głośny był jak nie wiem , ale autko nic nie kopciło
a dzisiaj (wtorek) schodzę by odpalić mk IV 1.9 TDI - ARL, godzina taka sama czyli 6.30, auto co prawda stało ponad 50H na parkingu - pod chmurką temperatura -15, przekręcam kluczyk z myślą że skoro mk II TD odpaliło od razu tutaj nie powinno być problemów, a tutaj mocne zdziwienie, trzeba było dość długo trzymać gada :(, wyglądało to mnijwięcej tak
tylko mój nie miał nierównych obrotów jak odpalił, i moje pytanie, czy to rozrusznik do wymiany ?, bo akumulator jest nowy bosha , i dobrze naładowany, czy to raczej nie przejmować się tym, w końcu auto stało trochę czasu na takim mrozie, pozdrawiam i przy okazji proszę o pomoc
Ale jednym słowem TD i TDI górą !!!
Schodzę rano ok godziny 6.30 ( poniedziałek ) by odpalić swojego mk II TD, - auto stało ok 16h pod blokiem temperatura za oknem -16, myślę sobie może być problem, wchodzę do auta przekręcam kluczyk czekam aż zgaśnie kontrolka świec żarowych, i przekręcam kluczyk, ku mojemu zdziwieniu gofer zapalił od razu - może 2s kręcił, aż sam w szoku byłem, przez ok 5-6 s pracował troszkę nierówno na wolnych obrotach, ale dodałem mu trochę gazu i się od razu uspokoił :), tylko głośny był jak nie wiem , ale autko nic nie kopciło
a dzisiaj (wtorek) schodzę by odpalić mk IV 1.9 TDI - ARL, godzina taka sama czyli 6.30, auto co prawda stało ponad 50H na parkingu - pod chmurką temperatura -15, przekręcam kluczyk z myślą że skoro mk II TD odpaliło od razu tutaj nie powinno być problemów, a tutaj mocne zdziwienie, trzeba było dość długo trzymać gada :(, wyglądało to mnijwięcej tak
tylko mój nie miał nierównych obrotów jak odpalił, i moje pytanie, czy to rozrusznik do wymiany ?, bo akumulator jest nowy bosha , i dobrze naładowany, czy to raczej nie przejmować się tym, w końcu auto stało trochę czasu na takim mrozie, pozdrawiam i przy okazji proszę o pomoc
Ale jednym słowem TD i TDI górą !!!
moje dwa maleństwa :
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2136155#2136155 - MK IV TDI 183PS/400NM 4motion
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=330672 - MK II 1.3NZ -> 2.0 16V ABF /WSZA/
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=2136155#2136155 - MK IV TDI 183PS/400NM 4motion
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=330672 - MK II 1.3NZ -> 2.0 16V ABF /WSZA/
Niestety ja musiałem dzisiaj prosić kumpla z przewodami o pomoc, aku nie dał rady. tem -13 auto po ok. 17h postoju. Po dotarciu do roboty (ok. 2km) zostawiłem go na jakieś 20min, aby sobie trochę pochodził i doładował akumulator i zauważyłem, że z rury wydechowej wyleciało sporo tak jakby "wody" w każdym bąć razie była spora mokra plama. Co to może być i czy jest to normalne zjawisko?
- Matijas
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
akumulator do wymianyRogo pisze:chcialem dodac ze jak odpalalem nie bylo zadnego kręcenia
kontolki tylko migaly, zegar sie skasowal, i było
ułu ułu ułu..
z czym jest problem? pomozcie
[b]Mój MK1 Cabi 16V :)[/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3846406#3846406
[b]Mój były Leon TS ARL:([/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246436
[b]Mój były MK3 AFN:( 160km&330NM[/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=84714
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=3846406#3846406
[b]Mój były Leon TS ARL:([/b]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=246436