Podświetlenie pokręteł nawiewu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Podświetlenie pokręteł nawiewu
Mam pytanie dotyczącer podsiwetlenia nawiewu. Kupiłęm auto i nie świecą mi pokrętła nawiwu w golfie. Są tam 3 pokretła regulacyjne - 1 to ciepłe/zimne powietrze, 2 to siła nadmuchu, 3 to kierunek nadmuchu. Ściągłem same pokretła i w środkowym tylko jest 1 żaróweczka (która notabene nie da sie w prosty sposób wyciągnąć - głębokość). Pytanie jest takie czy ktoś wie jak dojśc do tej żarowki - czy trzeba odkręcać wszystko - cały panel itd. MOze gdzieś na forum jest jakis sposób to. Widziałem do golfa III ale tam jest chyba troche inaczej.
I czy to napewno 1 żaróweczka obsługuje podświetlenie tych pokreteł?.
MOze ktos mi doradzi lub powie gdzie mogte tego poszukac
Pozdrówko
I czy to napewno 1 żaróweczka obsługuje podświetlenie tych pokreteł?.
MOze ktos mi doradzi lub powie gdzie mogte tego poszukac
Pozdrówko
Ostatnio zmieniony ndz lis 25, 2007 18:38 przez Kris99, łącznie zmieniany 1 raz.
Mój Golf IV 1.4 16V - 2001r
Witam owszem mam patent. Faktycznie ja też miałe msytuacje ze spaloną żarówką. I tak nakombinowałem sie z tydzień czasu. Na poczatku chciałem ściągnąć wszytsko (cały mechanizm) i wyciągnąc po prostu te pokretła poza obudowe- tak polecali znawcy tematu z golfa chyba III. Ale sorry nie jest proste ściągnięcie ramki na panleu więc sobie darowałem. I tak....
Na poczatku ściągnij pokrętła nawiewu (pociąg do siebie) - (3 szt) potem ramke któa znajduje sie wokól bloku pokreteł nawiewu. Jak ściągniesz tę ramke wówczas popatrz na obudowy pokreteł - kazde z bodajże 3 stron ma coś w rodzaju zapadki, jak lekko odegniesz w kazdym (odblokujesz) wówczas wyciągniesz czarna obudowe całości pokreteł. Pod spodem jest już tylko przezroczytsa ramka rozrowadzajaca swiatło. Kolega wyżej pisze żeby wyciągnąc żarówke peseta - mi sie to nie udało choć miałam 5 rodzajów pęset. tak siedziała że nie dałem rady. A kombinerkami nie mogłem odejść z bramku miesjca. I to ściągniecie obudowy pokręteł daje ci to że masz więcej miejsca na podejście kombinerkami. I tak tre zrobiłem. Sciagłem te platikowe obudowy i doszedłem do żaróweczki samymi kombinerkami. Żarówka nie pekła i pociągnąłem ja do góry - wychodzi bez problemu. Tylko nie kec nie kambinj abyś główki nie wyrwał. Tylko stanowczo z czuciem do góry i tyle. Potem załóż nową na wcisk i tyle. Pozakładja obudowy pokręteł (zbiorowej) tak az zapadki wskocza na swoje miejsca potem załóż pokretła i ramke (też ma zaczepy) i FINITO !!!!!!!
Pamietaj żarówka znajduje sie tylko pod śrdokowym pokretłem i jezeli uda Ci sie podejść jakimiś szczypcami czy penseta - to moze Ci sie udac wyciągnąc ją bez tego rozbierania. U mnie siedziała na maxa.
Powodzenia
Na poczatku ściągnij pokrętła nawiewu (pociąg do siebie) - (3 szt) potem ramke któa znajduje sie wokól bloku pokreteł nawiewu. Jak ściągniesz tę ramke wówczas popatrz na obudowy pokreteł - kazde z bodajże 3 stron ma coś w rodzaju zapadki, jak lekko odegniesz w kazdym (odblokujesz) wówczas wyciągniesz czarna obudowe całości pokreteł. Pod spodem jest już tylko przezroczytsa ramka rozrowadzajaca swiatło. Kolega wyżej pisze żeby wyciągnąc żarówke peseta - mi sie to nie udało choć miałam 5 rodzajów pęset. tak siedziała że nie dałem rady. A kombinerkami nie mogłem odejść z bramku miesjca. I to ściągniecie obudowy pokręteł daje ci to że masz więcej miejsca na podejście kombinerkami. I tak tre zrobiłem. Sciagłem te platikowe obudowy i doszedłem do żaróweczki samymi kombinerkami. Żarówka nie pekła i pociągnąłem ja do góry - wychodzi bez problemu. Tylko nie kec nie kambinj abyś główki nie wyrwał. Tylko stanowczo z czuciem do góry i tyle. Potem załóż nową na wcisk i tyle. Pozakładja obudowy pokręteł (zbiorowej) tak az zapadki wskocza na swoje miejsca potem załóż pokretła i ramke (też ma zaczepy) i FINITO !!!!!!!
Pamietaj żarówka znajduje sie tylko pod śrdokowym pokretłem i jezeli uda Ci sie podejść jakimiś szczypcami czy penseta - to moze Ci sie udac wyciągnąc ją bez tego rozbierania. U mnie siedziała na maxa.
Powodzenia
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
100% prawda dokładnie tak samo męczyłem się w moim mk4 tylko ja rozebrałem połowę panela a do żarówki jak nie doszłem tak nie doszłem ale pomogło puszczenie paru k...rew i chwila zastanowienia późniejKris99 pisze:Witam owszem mam patent. Faktycznie ja też miałe msytuacje ze spaloną żarówką. I tak nakombinowałem sie z tydzień czasu. Na poczatku chciałem ściągnąć wszytsko (cały mechanizm) i wyciągnąc po prostu te pokretła poza obudowe- tak polecali znawcy tematu z golfa chyba III. Ale sorry nie jest proste ściągnięcie ramki na panleu więc sobie darowałem. I tak....
Powodzenia
pozdro
A ile ja kurew puściłem - to sie w głowie nie miesci - VW fajnie to wszystko wymyślili- na zapadki - tylko jak odpiąć zapadke aby jej nei oderwać. Tu jesst sztuka. A wracajac do żaróweczki to faktycznie niezła jazda już myślałem że pojadfe do jakiegoś elektryka moze bedzie wiedział jak tam podejśc. Bo mi juz w pewnym momencie pomysłów brakowało.
Ale w końcu jak pisałem udało sie i jestem szczesliwym posiadaczem podświetlenia nawiewu
Ale w końcu jak pisałem udało sie i jestem szczesliwym posiadaczem podświetlenia nawiewu
hehehe to samo mialem tez pare k...rw polecialo ale doszedlem do tego i trzeba praktycznie cale rozebrac i zaroweczka w garsci:) a teraz mam problem z oswietleniem przy otwieaniu drzwi.... wydaje mi sie ze teraz wiecej k..rw poleci;) slyszalem ze trzeba wymienic wszystkie zamki w drzwiach czy mozna to jakos obejsc??
- ksionc
- Użytkownik
- Kontakt:
Co do wymiany żarówki oświetlenia nawiewu to nie jest to aż tak skomplikowane jak się wydaje Ja sobie z tym poradziłem w 3 minuty Zdjąłem tylko pokrętło regulacji prędkości dmuchawy, potem płaskimi wydłużonymi szczypcami wyciągnąłem żarówkę. Zrobiłem foty i opisałem co nieco i może uda się to zamieścić na stronce w dziale "porady". Jeżeli potrzebna jest komuś instrukcja wymiany z fotami to piszcie na priv Pozdro
ksionc, siema mógłbyś mi podrzucic taka instrukcję wymiany tej żaróweczki oświetlenia nawiewu na maila [email protected]? będe wdzięczny.
a do szukajki nie łaska kolego ?????bonev pisze:siema mógłbyś mi podrzucic taka instrukcję wymiany tej żaróweczki oświetlenia nawiewu na maila [email protected]? będe wdzięczny.
http://vw2.info/vwforum/porady/wymiana.html
witam
ja wymienilem zarowke ale podswietlenia nadal nie mam
czy jest mozliwe ze wsadzilem zla zaroweczke? pokazalem na stacji spalaona i dali mi wygladajaca identycznie ale moze maja rozne moce?
a jesli to nie wina zaroweczki to czego? moze bezpiecznik- a jesli tak to gdzie go szukac?
dzieki za porade, bo meczy mnie szukanie po ciemku tych pokretel...
ja wymienilem zarowke ale podswietlenia nadal nie mam
czy jest mozliwe ze wsadzilem zla zaroweczke? pokazalem na stacji spalaona i dali mi wygladajaca identycznie ale moze maja rozne moce?
a jesli to nie wina zaroweczki to czego? moze bezpiecznik- a jesli tak to gdzie go szukac?
dzieki za porade, bo meczy mnie szukanie po ciemku tych pokretel...
- ThoMass
- Mały gagatek
- Auto: VW GOLF VI VARIANT 1.6
- Silnik: CAYC
- Kontakt:
Witam
Wczoraj spotkalo mnie to samo jak wyzej, wchodze wieczorkiem do auta zapalam swiatla i jakos dziwnie ciemno pod radiem. na szczescie wymiana nie taka straszna jak ktos sie obawial, 5 min roboty z podjechanie na stacje paliw po zaroweczke. Wyciaga sie srodkowe pokretlo, fakt troche ciezko schodzi, ale od czego kawalek szmaty i kombinerki.(zeby nie porysowac) co do zaroweczki to tez nie problem cienkie szczypce i po problemie. Koszt 1.50pln.
Wczoraj spotkalo mnie to samo jak wyzej, wchodze wieczorkiem do auta zapalam swiatla i jakos dziwnie ciemno pod radiem. na szczescie wymiana nie taka straszna jak ktos sie obawial, 5 min roboty z podjechanie na stacje paliw po zaroweczke. Wyciaga sie srodkowe pokretlo, fakt troche ciezko schodzi, ale od czego kawalek szmaty i kombinerki.(zeby nie porysowac) co do zaroweczki to tez nie problem cienkie szczypce i po problemie. Koszt 1.50pln.
Just like that... :okej: